“Tırtıl, dünyanın sonunun geldiğini düşünürken kelebeğe dönüştü” sözünü çok severim ve bu söz bugünlerde bana çok daha anlamlı geliyor. Karamsar tablolar çizmek yerine geleceğe umutla bakmaya belki de her zamankinden çok ihtiyacımız olan bir süreçten geçiyoruz.
Dünyaya katkı sağlamak, dayanışma ve bilgileri paylaşmak bu dönemde umudu artırıyor. MÜSİAD’ın 2015 yılından bu yana her iki yılda bir, iş insanlarını bilgilendirme, geleceğe hazırlama ve hayata katkı sağlama adına düzenlediği Vizyoner etkinliğini her seferinde yakından takip ediyorum.
22 Aralık’ta
İş ve ekonomi dünyasına yeni bir rota çizmeyi hedefleyen ve alanında uzman isimleri ağırlayan etkinlik bu yıl 4. kez düzenlenecek. Bu yılki zirvenin başlığı “Fark Et” olarak belirlenmiş. Basit ama etkileyici ve umut verici. Çünkü ancak fark ederek yarınlara yeni yollar çizebiliriz.
Saygın isimler konuşacak
Geçtiğimiz hafta, 22 Aralık’ta Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek zirvenin ön bilgilendirme toplantısına katıldım.
Toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Vizyoner’21, yaşadığımız dünyayı her anlamda ‘fark etme’ gayesi taşımaktadır. Dijitali fark et, iklimi fark et, girişimi fark et, dönüşümü fark et diyerek bugünü birlikte anlamayı, yaşadığımız dünyayı anlamlandırmayı ve ‘fark et’ diyerek yarınlara yeni bir yol çizmeyi amaçlıyor“ sözleriyle etkinliğin amacını özetledi. İş dünyasına “Dijitali Fark Et”, “İklimi Fark Et”, “Girişimi Fark Et”, “Dönüşümü Fark Et” diye seslenecek olan MÜSİAD, Vizyoner’21’de iklim değişikliğine ilişkin kılavuz niteliği taşıyan İklim Manifestosu’nu da açıklayacak.
MÜSİAD Vizyoner’21 Zirvesi’nde ‘Değerlerimizi Fark Et’ özel panel başlığı altında psikiyatri alanında çok sayıda kongre ve sempozyumda konuşmalar yapan yazar, Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar ile şehir ve medeniyet, özellikle de İslam medeniyeti konularındaki çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Sadettin Ökten de yer alacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’un da konuşma yapması planlanan etkinlik yurt dışından da birçok konuşmacıyı ağırlayacak.
Ücretsiz katılım
Yemen halkı tarafından “Devrimin Anası” ve “Demir Kadın” adı verilen, 2011 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alan Tawakkol Karman’dan başarı öyküsü merakla beklediğim konuşmalardan biri. Zirveye www.musiadvizyoner.org adresinden 15 Aralık tarihine kadar kayıt yaptırarak ücretsiz katılmak mümkün.
Sahne girişimcilerin
Tanıtım toplantısında MÜSİAD Vizyoner’21 İcra Kurulu Başkanı Erkan Gül de bu yılki yenilikleri anlatırken, start-up’lar için de güzel bir haber verdi. “Vizyoner’21 için Start-up Exchange Sahnesi ile karşınıza çıkacağız. Start-up ruhunu önemseyen girişimciler bu sahneye çıkacak, misyon ve vizyonlarından bahsedip start-up fikri olan kişilere de bir yol haritası göstermiş olacaklar” diyen Gül, Start-up Exchange ödül töreninde “Özgün Ürün Şampiyonu”, “Sınır Tanımayan Şampiyon”, “En Çevreci Şampiyon” ödüllerinin verileceğini de açıkladı. Yenilikçi ürün geliştiren, geleceğin markalarını yaratmak için hayaller kuran ve sınır tanımayan gençleri fark etmek için atılan her adımı alkışlıyorum!
Arkas’tan tedarik için yeni alternatif
Pandemide tedarikin ve erişimin önemini iyice anladık. Özellikle tedarik krizi baş gösterdiğinde Türkiye’deki üreticilerin bin bir çözüm geliştirerek ürünlerini söz verdikleri gibi alıcılara eriştirmeleri, onlara olan güveni perçinledi, yeni kapılar açtı. Tabii geliştirilen bu çözümlerde, bir numaralı başarı lojistik sektörünün.
Bu konuda Arkas Lojistik de Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiği yeni nesil dijital lojistik platformu Shipeedy’yi kamuoyuyla paylaştı. Basın toplantısında Arkas Lojistik CEO’su Onur Göçmez, “Pandemi koşullarında yaşanan tedarik krizinde Türkiye, konumuyla alternatif bir güvenilir tedarikçi olarak öne çıkıyor. Stratejik anlamda demir yolu, kara yolu ve hava yolu hatlarını iyi kullanarak Türkiye’yi transit yük merkezi haline getirmek, ülkemizi çok güçlü kılacak” dedi.
Hızlı ve kaliteli
“Hızlı, güvenilir ve kaliteli lojistik hizmeti sağlayan bir lojistik şirketi olma vizyonuyla yurt dışında Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Kazakistan, Azerbaycan, Çin ve Yunanistan ofislerimizle bölgesel güç konumundayız” diyen Göçmez, “Global hizmet ağı sunan bir lojistik firması olarak yurt dışında hizmet ağımızı genişletiyoruz. 1 Ocak 2022’de Amerika-New Jersey ofisimiz açılıyor. Yurt dışında büyüme stratejimizin bir parçası olarak Avrupa’ya yönelik intermodal taşıma hizmetlerimizin kapsamını geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Arkas Lojistik dijital platformu Shipeedy hakkında da bilgi veren Onur Göçmez şunları söyledi:
Dijital platform
“Yeni nesil dijital lojistik platformu olan Shipeedy, Arkas Lojistik kalitesi ve güvencesini başta KOBİ’ler olmak üzere ihracat-ithalat yapan tüm işletmelere sunmak, onların lojistik süreçlerini kolaylaştırmak ve büyümelerine katkı sağlamak için kuruldu. Shipeedy ile hizmet verdiğimiz kurumların dünyanın herhangi bir noktasından, farklı herhangi bir noktasına yollamak istedikleri denizyolu komple yük (full konteyner), parsiyel yük, hava kargo ve demiryolu yüklerini zahmetsizce göndermelerini sağlıyoruz.”
750 farklı nokta
Göçmez, “Dünyanın 150 ülkesinde 750 farklı noktaya online denizyolu parsiyel fiyat teklifi sunarak müşterilerimizin lojistik operasyonunu yönetmesini kolaylaştırıyoruz. Önümüzdeki dönemde, ülke genelinde organize sanayi bölgelerinde düzenleyeceğimiz aktivitelerle hem onları Shipeedy ile tanıştıracağız hem de Türk ihracatçısının yanında olmaya devam edeceğiz. Özellikle denizyolu parsiyel taşımacılıkta, kendi araçlarımızla müşterilerimizin kapısından yüklerini teslim alıp, 150 ülke 750 farklı noktaya güvenle taşıyacağız” ifadelerini kullandı.