Tükiye’nin en uzun soluklu iş etkinliklerinden biri olan MARKA Konferansı, Cumhuriyet’in önümüzdeki yüzyılını hayal eden ve iş dünyasını bu vizyon etrafında kenetleyecek bir içerikle 2-3 Kasım’da AKM’de düzenleniyor...
Türkiye’nin ve dünyanın farklı uzmanlıktaki 50’yi aşkın etkili fikir liderlerinin özel çalışmalarıyla yer alacağı MARKA 2023 Konferansı, Yapı Kredi World sporsorluğunda 2-3 Kasım tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in onur konuğu olduğu konferansa sayılı günler kala, MARKA Konferanslarının kurucusu Ayşegül Yürekli Şengör sorularımızı cevapladı.
- Cumhuriyet’in 100. yılını kutlarken, siz Cumhuriyetimizin fotoğrafını nasıl çekiyorsunuz?
Türkiye’nin Cumhuriyetle birlikte yaşadığı devrimsel değişimin dünya tarihinde örneği çok az. Cumhuriyete inanan, ona sahip çıkan, bu değer etrafında çok güçlü bir biçimde kenetlenmiş, Cumhuriyet sistemiyle bir yüzyıl daha yürümeye kararlı bir toplumuz. Diğer taraftan dünyadaki ekonomik, sosyal, siyasi çalkalanmalar tüm hızıyla Türkiye’yi daha konforsuz bir zemine çekerken, iç sorunlarımızla da baş etmek zorunda olduğumuz bir dönemdeyiz. Türkiye’nin toplumsal sıçramasına etki edecek, iş dünyasının sahiplenmesiyle ülkeyi atağa geçireceğine inancımızla bu sene önümüzdeki yüzyılı konuşacağız.
‘Yıllar içinde evrildik’
-Kendi gelişiminizi de anlatır mısınız?
Serüvenimiz, 2000’de ‘marka nedir?’ sorusunu cevaplayarak başladı ve daha o günden büyük bir lokomotif güç olacağını öngördüğümüz MARKA konferanslarında iş dünyasıyla kenetlendik.
Türkiye iş dünyasına o yıllarda biçilen rol Avrupa’nın, Amerika’nın markalarına fason üretim yapmaktı. Yıllar içinde iş dünyamız, markalarımız hızla gelişti ve bu ekosistemde Marka Konferansları da evrildi. Bugün artık konferanslar Türkiye’nin en etkili fikir platformlarından biri olarak anılıyor.
Kolektif aklın buluşması
- Cumhuriyet’in ikinci yüzyılı vizyonunu seçtiniz, bu yıl neler bekliyor bizi?
Onur konuğumuzun Sayın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in olacağı konferansta, Ümit Boyner, İlber Ortaylı, Cem Mansur, Selçuk Şirin, Rachel Johnson, Dylan Jones, Hugo Toro gibi birçok farklı konuda alanında lider isimler yer alacak. 50’den fazla konuşmacının olacağı MARKA 2023’ün tüm konuşmacı listesi markaconference.com adresinden görülebilir. Konferansın, Cumhuriyetin önümüzdeki dönemini hayal edebilecek en doğru platform olduğunu düşünüyorum. Neredeyse çeyrek yüzyıldır iş dünyası için tüm toplumun nabzını tutuyoruz.
Her yıl çarpan etkisi yaratan bir güçten bahsediyoruz. Konferanslar ilham verir, yaratıcılık, bilgi, motivasyon doludur.
Cumhuriyetin yeni yüzyılını iş dünyası perspektifiyle yazma, hayal etme iddiasını bu yüzden kucaklayabildik. Bu platform kolektif aklın buluşma noktası. Hepimizin hayallerini, hepimizin fikirlerini buluşturup bir yeni yüzyıl Cumhuriyet vizyonu ortaya koymak istedik.
- Bu hayalin gerçekleşeceğine inanıyor musunuz?
İnanıyoruz ve bu hayali Türkiye’nin etki gücü en yüksek seyircisiyle buluşturmayı, onları inandırmayı bir misyon olarak görüyorum. İş dünyası için Cumhuriyetin yeni yüzyıl vizyonunun önderliğini yapmak gurur veriyor. Türkiye, nüfus potansiyeliyle, gençleriyle, her an her alanda rekabet avantajı yakalamaya hazır iş dünyasıyla ve herşeyden önemlisi Cumhuriyete olan bağlılığıyla güçlü bir altyapıya sahip. MARKA 2023’te Türkiye’yi hızla yükselteceğine inandığımız ayrıştırıcı alanları işleyeceğiz.
İş dünyasının ortak değerleri sahiplenmesine dikkat çekeceğiz ve toplumsal güçlenmeye bütünsel bir katkı sağlamanın önemini vurgulayacağız.
Yarattığımız her etkinin ufuktaki idealin gerçekleşmesinde önemli rolü var. Bu anlayışla iş dünyası için Cumhuriyetin yüzüncü yıl hayalini tasarlamanın önemini gördük. İş dünyasının ortak toplumsal değerleri, birlikte sahiplenmesine dikkat çekeceğiz. Bunu başarırsak Türkiye’nin geleceğini şekillendirebileceğine ve insani değerleriyle fark yaratan, öncü toplumlardan biri olacağına yürekten inanıyorum. Hedefimiz, bu inancı ve motivasyonu iş dünyasına aşılamak.
‘Bağımsızlığa dört elle sarılmalıyız’
Annesi Reyhan Kalyoncu’nun desteği ile müziğe başlayan ve daha lise yıllarında Cumhuriyet’in 100. Yılı için beste yapmak isteyen iş insanı Mehmet Kalyoncu hayalini gerçekleştirdi.
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Tasarım Vakfı Başkanı Mehmet Kalyoncu, söz ve müziği kendisine ait, ‘Emanet’ adını verdiği eserini Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda ilk kez seyirciyle buluşturdu. İş, sanat ve siyaset dünyasında davetlilerin katıldığı galada Kalyoncu’ya, Orkestra Şefi Kerem Esemen yönetimindeki İstanbul Film Müzikleri Orkestrası eşlik etti. Müzikle bağı, 9 yaşında Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde başlayan ve bu yeteneğini London School of Music sertifikasıyla belgeleyen Mehmet Kalyoncu, pandemi döneminde 15 yıldır çalıştığı bestelerine odaklanmış.
Cumhuriyet’in 100. Yılı’na özel beste yapan Mehmet Kalyoncu’ya İstanbul Film Müzikleri Orkestrası eşlik etti.
9 yaşında sahneye çıktı
Düzenlediği besteleri zaman zaman sosyal medya hesaplarından da paylaşan oğluna her zaman destek olan Reyhan Kalyoncu ayaküstü sohbetimizde, “Mehmet 9 yaşında sahneye çıktı. Müzik ile hep içli dışlıydı. Çok çalışkandır, tutkuludur, yoğun iş temposunda pandemi döneminde vakit bulup müziğe yeniden odaklandı, hepimiz çok mutluyuz” dedi.
Konser sonrası sahnede izleyicileri selamlayan Mehmet Kalyoncu ise eseriyle ilgili şöyle konuştu;
“Emanet için çalışmalara başladığımda, ülkemizde bunca besteci varken, ‘Bu iş bana mı kaldı?’ diye düşündüm. ‘Evet bana kaldı’ diyemem. Cevabını eseri dinleyenler verir. Ama şunu söyleyebilirim; ‘Emanet ona sahip çıkanındır.’ Ben bu hisle bu parçayı besteledim. Günün sonunda müzik duygu ile, his ile üretilir. Cumhuriyete inanmayan, onu anlamayan, hissetmeyen birisinin bunu müzikle anlatması da mümkün olamaz. Bize hissetmek nasip oldu, hissimizi birbirimizle paylaştık. Bugün yeni hayaller kurmamızı sağlayanlar, bize emanet etti bu cumhuriyeti. Bugün bağımsızlığın, özgürlüğün kıymetini anlayıp dört elle sarılmamız gereken bir dönemdeyiz.”