Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ortaokul, lise sıralarında matematik, fizik ve kimya gibi derslerde zorlandığımızda bir numaralı yakınma argümanımız, “Bunlar gerçek hayatta ne işimize yarayacak” olurdu. Bugün gençler yakınmanın da ötesine geçti, temel bilimlerden adeta kaçıyorlar, üniversite tercihlerinde bunlara yer vermiyorlar. Çünkü bu bölümler “gerçek hayatta” bir işe yaramıyor. Temel bilimler okuyan gencin önünde genelde iki yol var, formasyon alıp öğretmen olmak ya da üniversitede kalmak. Her iki yolun da kendilerine ekmek kapısı olmayacağını gören gençler de gastronomi, pilotluk, spor yöneticiliği gibi ‘cool’ ve yıldızı parlayan bölümler ile hukuk ve sağlık gibi dünya durdukça insanların vazgeçemeyeceği alanları seçiyorlar.

Haberin Devamı

Gençler ‘temeli’  bıraktı ‘uçuşa’ geçti

Pilotluk yeni trend

Tercih maratonunun başladığı şu günlerde Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan ile gençlerin tercihlerinin son 10 yılda geçirdiği dönüşümü konuştuk. Kendisinden aldığım bilgilere göre Türkiye’de temel bilimlere ilgi yok denecek kadar azalmış. Hatta mühendisliklere de ilgi biraz azalmış. Türkiye’de bazı okullarda temel bilimler için bu yıl kontenjan dahi ayrılmamış. Hukuk, pilotaj, gastronomi, sağlık bölümleri, spor yöneticiliği ise revaçta olan bölümler. Tıp her zaman revaçta. Gıda mühendisliği gerilerken gastronomiye talep çok artmış. Pilotluk ve gastronomi adeta yeni trend.

THY uçaklarında özellikle son dönemde yabancı pilot sayısının arttığı dikkatinizi çekmiştir. Pilot açığı olduğu için THY ve diğer havayolu şirketleri yabancı pilotlar çalıştırılıyor. Bu arada pilotluk mesleği işe başladıktan sonra eğitim masrafını kısa zamanda amorti eden bir bölümmüş. ‘Yaklaşık 1.5 yıl’ diyor Bekir Okan. İşe yeni başlayan pilotlar 5 bin euro maaş (15 bin TL) ile çalışıyormuş. Bir pilot eğer kaptan olursa 10 yılın sonunda 11 bin 750 euro yani yaklaşık 35 bin TL maaş alıyormuş. Yani hem istihdam olanağı çok fazla hem de maaşlar iyi. Bu arada mimarlık bölümlerine de ilgi yeniden artmış. İşletme okumak ise 10 yıl öncesine kıyasla adeta out, öğrenciler çok az tercih ediyormuş artık işletmeyi. Bekir Okan bu yıl 20 bine ulaşacak öğrencinin bulunduğu üniversitedeki bölümleri kurgularken hayatın pratik gerçeklerinden kopmamaya, istihdam olanaklarını göz önüne alan yenilikçi, dinamik programlar koyduklarını vurguluyor. Bu hedef kapsamında Miami’de de Okan International University’yi açan grup bu yıl işletme, turizm yönetimi ve sağlık yönetimi alanlarında lisans ve yüksek lisans programlarıyla eğitime başlıyor. Okan Üniversitesi ayrıca öğrencilerin ilk tercihi olabilmek için de burs sistemi başlatmış. Öğrenciler ÖSYS’deki başarı puanlarına göre Okan Üniversitesi’nin yüzde 100 ve yüzde 50’lik eğitim burslarından yararlanabiliyor.

Haberin Devamı

Tam bir kadavra 12 bin euro
Geçtiğimiz yıl tıp ve diş hekimliği fakültelerini açarak sağlık eğitiminde büyüyen Okan Üniversitesi, şimdi de 260 yatak kapasiteli tam teşekküllü Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni hayata geçiriyor. Hastanenin 50 bin metrekarelik alana kurulacağını anlatan Bekir Okan, Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 150 milyon TL’ye mal olacağını söylüyor.
Okan, üniversite hastanesinin içinde kalp başta olmak üzere bütün klinik bölümlerin olacağını vurguluyor. Yurtdışından Türkiye’ye hasta getirmeye odaklanacaklarını anlatan Okan, Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu’nun hedef pazarları arasında olduğunu belirtiyor.
Sağlık eğitimine adım atması Bekir Okan’ı yeni kavramlar ve durumlarla da tanıştırmış. Bunlardan biri “kadavra piyasası”! Malum, kadavra üzerinde eğitim, tıpta yüzyıllardan beri kabul gören metodların başında. Metodun bu köklü geleneğine karşın kadavra bağışı neredeyse yok. Bu nedenle pek çok tıp fakültesi bu ihtiyaçlarını yurtdışından kadavra ithal ederek karşılıyor. Okan Üniversitesi, tam vücut kadavra için 12 bin euro, baş bölümü için ise 2 bin euro ödemiş... Tıp öğrencileri bu kadavralar üzerinde belirli bir süre eğitim aldıktan sonra cenazeler, Hıristiyan mezarlığına defnedilecekmiş.