5G ihalesine bir yıldan az süre kala Türk Telekom, fiber altyapıyı ülkenin en ücra köşesine kadar götürdüğünü açıkladı. CEO Ümit Önal, diğer operatörlere baz istasyonu dönüşümü için hizmet verebileceklerini söyledi
İnterneti başka bir boyuta taşıyacak olan 5G teknolojisine geçiş için süre her geçen gün kısalırken operatörlerin yatırımları da o oranda hız kazandı. Gelecek yıl 5G frekans ihalesinin yapılması, 2023’te de ilk sinyalin verilmesi planlanıyor. 5G teknolojisinin olmazsa olmazı ‘fiber’. Deyim yerindeyse, ülke en ücra köşesine kadar fiber ağlarla örülmezse o 5G’den bir verim almak mümkün olmayacak. Neyse ki bu alanda çalışmalar tam da bu çerçevede sürüyor. Türk Telekom’un bu konudaki çalışmalarını anlatan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal şunları söyledi:
“Şirket olarak, 180 yılı aşan mazimizden aldığımız güçle ve ülkenin dijital dönüşümünün lideri olmanın verdiği sorumlulukla çalışmalarımıza, fiber altyapıyı yaygınlaştırmak ve ülkenin her kesiminden mümkün olduğu kadar çok kişiyi hızlı internet ile buluşturmak hedefiyle yön veriyoruz. Kamuya, yerel yönetimlere ve özel sektöre yönelik dijital çözüm ve hizmetlerimizle, kurumsal müşterilerimize dijitalleşme yolculuklarında destek oluyor, 5G, yapay zekâ (AI), nesnelerin interneti (IoT), akıllı şehirler gibi teknolojilerle ülkemizi dijitalleştiriyoruz.”
Türk Telekom’un Ankara’daki merkezini ziyaret ettik. Önce Türk Telekom İletişim Müzesi’ni gezdik. Müze, iletişim araçlarının geçmişten günümüze seyrini uygulamalı olarak görme imkânı sağlıyor. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ile poz verdiğimiz ankesörlü telefon ilk kullanılanlardan. Ankesörlü telefonlar ilk çıktığında bir jeton ile sınırsız konuşma imkanı veriyormuş.
8 milyarlık yatırım
Fiber altyapılarını yaygınlaştırmak için yatırımlarını son 10 yılda ikiye katlarken, müşterilere ulaştırdıkları fiberi ise 10 katından fazla artırdıklarını vurgulayan Önal, sözlerine şöyle devam etti:
“2021 ilk çeyrek itibarıyla fiber ağımızı 336 bin kilometreye, fiber hane kapsamımızı ise 27.1 milyona çıkardık. Yine ilk çeyrekte fiber abone sayımızı 7.3 milyona ulaştırırken, son on iki ayda toplam 2.9 milyon fiber abone eklemiş olduk. Türkiye’nin en yüksek yatırım yapan teknoloji şirketlerinden biriyiz. Ülkenin dijital dönüşümü için, 2005’teki özelleştirmeden bu yana şirket satın alımları dahil 17.8 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. 2021 yatırım hedefimizi 2020’ye göre yaklaşık yüzde 20’lik bir artış ile 8 milyar TL olarak belirledik.”
Fiber altyapı konusunda memleketin en ücra köşelerine kadar ulaşan bir operatör oldukları vurgusunu yapan Önal’ın bu noktada önemli bir çağrısı oldu:
Hepimiz ayrı ayrı yatırım yapmayalım. “450-500 milyon TL’ye isteyen operatörlere baz istasyonlarının fiberleşmesi, 5G’ye hazırlık süreçlerinin tamamlanması için hizmet verebiliriz.”
Önal, 2021 ilk çeyrek itibarıyla 50.6 milyon aboneyle Türkiye’nin en çok aboneye sahip operatörü konumunda bulunduklarını da sözlerine ekledi.
Yerli ve milli siber güvenlik
Dijitalleşmeyle önemi son derece artan kavramlardan biri siber güvenlik. Türk Telekom ziyaretimizde siber güvenlik merkezini de gördük. Tabii ki burada fotoğraf çekmek yasak. Ancak bize bilgi veren yetkililerin özellikle yerli ve milli teknoloji ile yerlileşme çalışmaları üzerinde durduğunu söyleyebilirim. Bu sayede hem güvenlik duvarı yükselmiş hem de dışa bağımlılık azalmış oluyor. Merkez, olağanüstü bir durumda, içerideki çalışanların 1.5 ay boyunca dışarı çıkmadan, her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı ve çalışmalarını kesintisiz şekilde sürdürmelerine imkân verecek donanımda tasarlanmış.
Telefon Kütüphanesi’nde tablolar konuşuyor
Türk Telekom operasyon binasının ardından, görme engellilere yönelik hazırlanan sesli betimlemeli eserlerden oluşan ‘Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi’ni görmek için Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ne gittik.
Sergiyi gezerken teknolojinin insanların ekonomik, sosyal ve ruhsal iyilik hâllerine hizmet etmek için kullanıldığına dikkat çeken Önal, “Bu anlayışla “Telefon Kütüphanesi” projemizin 10. yılında başta görme engelliler olmak üzere tüm vatandaşlarımıza hitap eden ‘Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi’ni Cumhurbaşkanlığımız himayesinde hayata geçirmekten büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz“ dedi.
Serginin 30 Temmuz’a kadar devam edeceği bilgisini paylaşan Türk Telekom Kurumsal İletişim Müdürü Funda Öğe ise Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan ile birlikte açılışı yapılan sergiyle ilgili detayları paylaştı:
“Aralarında İnci Küpeli Kız gibi dünyaca ünlü 30 tablonun bulunduğu eserler sesli betimlemleniyor. Görme engelli vatandaşlarımız tüm bu eserlere, sadece bu salonda değil, Telefon Kütüphanesi mobil uygulaması aracılığıyla her an her yerden ulaşabiliyor. Telefon Kütüphanesi’nde, şiirden romana, tarihten kişisel gelişime, deneme sınavlarından tasavvufa 50’den fazla kategoride 2 bine yakın sesli kitap yer alıyor.”