Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BM, eşitsizlik döngüsünü kırmak için teknoloji ve dijitalleşmeyi bu alanda daha etkin kullanma yönünde inisiyatif alıyor. Yeni dönemin mottosu: Dijital haklar, kadın haklarıdır!

New York - Kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımlarının güçlendirilmesi, uzun zamandır tüm dünyanın gündeminde. Teknolojik gelişmelerin yarattığı yeni iş alanlarının umut verici olmasına karşın, bu gelişmeler toplumsal cinsiyet eşitsizliği uçurumunun kapanmasına gerektiği kadar katkı sağlamıyor.

Önyargıyla mücadele

Haberin Devamı

Teknolojiye erişimde zorluklar, toplumsal cinsiyete dayalı kalıp yargılar, dijital okuryazarlık alanındaki eksiklikler de eklenince kız çocuklarının özellikle inovasyon ve teknoloji alanındaki geleceğin mesleklerine hazır olduğunu söylemek zor.

Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanlarda yetkinlik gerektiren bu yeni dünyaya, zaten mevcut eşitsizlikler nedeniyle geriden gelen tüm dünyadaki kadın ve kız çocuklarının katkı sağlayabilmeleri için desteğe ihtiyaçları olduğu kesin. Teknoloji ve inovasyon alanında pandeminin de etkisiyle iyice büyüyen cinsiyet uçurumunun etkileri, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Haftası kapsamında UN Women (BM Kadın Birimi) tarafından düzenlenen toplantıların gündemindeydi.

Tüm panellerde vurgu bunun üstüneydi. Panellerde çeşitli ülkelerden bakanların ve sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra iş insanları da görüşlerini dile getirdi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu kapsamında UN Women (BM Kadın Birimi) tarafından düzenlenen Eylem Yılı: Paydaşlarla Birlikte Daha Eşitlikçi ve Kapsayıcı Dijital Toplumlar İnşa Etmek başlıklı panelde konuştu.

‘Misyon üstlendik’

Finlandiya Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Ville Skinnari, Ruanda İnovasyon, Bilişim ve İletişim Teknolojileri Bakanı Paula Ingabire, BM Genel Sekreteri Teknoloji Elçisi Amandeep Singh Gill ve Logitech CEO’su Bracken Darrell’ın katıldığı panelde soruları yanıtlayan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Topluluğu’nun toplumsal cinsiyet eşitliği alanında ve cinsiyete dayalı önyargılarla mücadelede uzun yıllardır önemli bir misyon üstlendiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Eşitlik yoluna dijital köprü

İpek Kıraç ile önce ‘eşitlik’ konuştuk, ardından ömrünü barış, özgürlük ve eşitliğe ayıran Nelson Mandela’nın sergisini gezdik. İpek Kıraç somut hedeflerle konuşuyor, cesur ve kararlı.

Donanımlı gençler

İpek Kıraç şöyle devam etti: “Farklı sektörlerde faaliyet gösteren bir topluluk olarak toplumsal cinsiyet eşitliği için hem ülkemizde hem de küresel ölçekte liderlik etme sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz. Nesiller Boyu Eşitlik Forumu Teknoloji ve İnovasyon Eylem Grubu liderlerinden biri olarak teknoloji ve inovasyon alanlarında bu yıl başlattığımız eşitlik seferberliği de bu yolculuktaki kararlılığımızı ortaya koyuyor. Gençlerimizi bu alanlarda en donanımlı olacakları şekilde yetiştirmeliyiz.

Biz de bu yönde çalışmalarımızı cesaretle sürdürüyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin kurumsal kültürümüzün ve süreçlerimizin bir parçası olması için geçmişten bugüne merhum Mustafa Koç’un ve Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Koç’un UN Women bünyesinde ve HeForShe sürecinde üstlendiği küresel liderliklerle bugüne dek çok önemli proje ve iş birliklerini hayata geçirdik.”

Haberin Devamı

Eşitlik yoluna dijital köprü

30 program yürütüyor

İpek Kıraç sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayaller Hedefimiz diyerek başlattığımız eşitlik seferberliği kapsamında şirketlerimizin STEM alanlarındaki kadın istihdam oranlarını analiz ederek somut hedefler belirledik. Bu kapsamda teknoloji ve inovasyon bölümlerindeki asgari kadın çalışan oranını 2026 yılına kadar en az yüzde 30 seviyesine çıkartmak ve her yaş grubundan 500 bin kadın ve kız çocuğuna ulaşmak için topluluk şirketlerimiz 30 program yürütüyor.  Taahhütlerimiz kapsamında ilkokul ve liselerdeki kız çocuklarının STEM alanlarına yönelmesi için projeler hayata geçirdik. Projelerimizin  toplu bir etki oluşturacağına, temenni dilinin ötesine geçen somut hedeflerimiz ile toplumdaki dönüşüme liderlik edeceğimize inanıyoruz. Toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerle mücadelenin en önemli göstergesi liderler için de kurumlar için de temenni ve iyi niyet diline son verip, somut hedefler ortaya koymak ve bu hedefleri cesaretle ve kararlılıkla gerçekleştirmek olmalı. Koç Topluluğu olarak UN Women ile iş birliğimiz ve Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’ndaki liderliğimiz kapsamında sürdürdüğümüz eşitlik seferberliğinin en büyük destekçisi ve en yakın takipçisiyim.”

Eşitlik yoluna dijital köprü

İpek Kıraç ve UN Women İcra Direktörü Sima Bahous, kadınların ve kız çocuklarının teknolojiye erişiminin artırılmasıyla daha eşit bir dünyanın kurulacağı görüşünde.

‘Aksiyon alma zamanı’

Pandemi sonrasında derinleşen cinsiyetler arası uçurumun da etkisiyle konuşmacıların hepsi eyleme geçmenin gerekliliği üstüne özel bir başlık açtı. Bu anlamda İpek Kıraç’ın, “İyi niyet ve temenni dilinin ötesine geçerek somut hedefler vermeli ve uygulamalıyız.

Cinsiyete dayalı eşitsizliklerle ve önyargılarla mücadele sürecinin en büyük destekçisi ve takipçisi olacağım” sözleri büyük alkış aldı. İpek Kıraç’ın somut hedefler ortaya koyması üzerine Ruandalı bakanın kendisini destekleyen, “Bu konuda söylenebilecek her şey söylendi, artık aksiyon alma zamanı” sözleri de… Kısacası, UN Women toplantılarında 3. jenerasyon liderlerin ayak seslerini duyduk, umutlandık, heyecanlandık.

‘Şeffaf, güvenli ve eşit bir dijital gelecek’

UN Women İcra Direktörü Sima Bahous ise açılış konuşmasında şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyet eşitliğine giden yol, uzun ve sürekli değişen bir yapıya sahip. Aynı zamanda ülkeler ve bölgeler arasındaki güç dinamiklerinden ve krizlerden de etkileniyor. Şimdi eşitsizlik döngüsünü kırmanın ve gelecek nesiller için şeffaf, güvenli ve eşit bir dijital gelecek inşa etmek için güçlerimizi birleştirmenin tam zamanı. İki yıl önce kurulan Teknoloji ve İnovasyon Eylem Grubu’nun sıklıkla göz ardı edilen bir alan olan toplumsal cinsiyet ve dijital teknolojilerde küresel standartların belirlenmesinde önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum. ‘Dijital haklar kadın haklarıdır’ ifadesini güçlendirmek için her zamankinden daha fazla bir arada durmamız gerekiyor.”