Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye İş Kadınları Derneği’nin (TİKAD) geleneksel buluşmalarının bu ayki konuğu Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’dı. Kadınların iş hayatının içinde yer almasının kalkınmayı hızlandırdığı sadece bir öngörü değil, araştırmalarla sabitlenmiş bir gerçek. Bakan da bu noktada kendisinin ve partisinin vizyonunu anlattı. Bakan Yılmaz AK Parti’nin ilk göreve geldiğinde yüzde 5 olan kadın milletvekili oranının yüzde 15’lere yaklaştığını ancak daha da artması gerektiğini söyledi. Kadının istihdama katılımın sonuçlarını değerlendiren Yılmaz, bazı raporlara göre iş hayatında kadın erkek eşitliği tam sağlandığında, dünyanın milli gelirinin yüzde 26 oranında, yani 28 trilyon dolar artacağı bilgisini paylaştı. Ardından ekledi: “Tabii bizde kadının istihdama katılımı düşük olduğu için etkisi çok daha fazla olur.”

Haberin Devamı

Daha çok çocuk için esnek çalışma


Şırnak’a mikro kredi
Kadın istihdam eden şirketlere prim desteği, eğitim sisteminde verilen desteklerin etkisiyle kadının işgücüne katılım oranının yükseldiğini dikkat çeken Bakan Yılmaz, yüzde 30-31’lerde olan oranın her yıl düzenli olarak arttığına vurgu yaptı. Bu arada Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden bir haberi de bizlerle paylaştı. Terör nedeniyle ekonomisi felç olan bölgede kadına yönelik mikro girişim desteği Şırnak’tan başlayacak. Yılmaz, kadına bölgede girişimcilik yapabilecek eğitimi de sağlayarak, finansal destek vereceklerini söyledi.
İki çocuk istiyorlar
Kadınlar ve gençler için esnek çalışmanın önemine dikkat çeken Bakan Yılmaz, part-time, uzaktan çalışma gibi uygulamalardan söz edince, başkent iş dünyasının önde gelen aktörlerinden, Güven Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Nüket Küçükel Ezberci dert yandı: “1500 çalışanımızın, yüzde 70’i kadın. Sağlık sektöründe esnek çalışma modeli, çalışanların büyük bir kısmının kadın olması nedeniyle iyi sonuçlar vermiyor.”
Nüket Ezberci’yi dinleyen Yılmaz, bazı sektörlerde yaşanacak sorunlara karşılık, ikincil düzenlemelerle tedbir alınacağını dile getirdi ancak esnek çalışmanın mutlaka gerekli olduğunu şu sözlerle açıkladı:
“Yapılan anketlerde çalışan kadının iki çocuk sahibi olmak istediğini görüyoruz. Ancak tek çocuk yapabiliyor. İstekleri ile fiili durum arasında bir farklılık var. Esnek çalışma olmayınca istedikleri kadar çocuk sahibi olamıyorlar.”
Kalıcı kota sorunlu
Dünkü toplantıda, kadının gündem olduğu bütün toplantılarda şaşmaz bir şekilde gündeme gelen kota konusu da konuşuldu. Bakanın bu konuda bazı rezervleri olduğunu gördük. Korumacılığın akıllıca yapılmadığı takdirde verimsiz yapılar da ortaya çıkarabildiğini kaydeden Yılmaz bu konudaki bakış ise açısını paylaştı: “Türkiye’nin, 1980’de ithal ikame politikalarında yaptığı gibi. Kadının ekonomiye katılımının artmasında pozitif ayrımcılığın önemli olduğunu düşünüyorum. Prensip olarak geçiş sürecinde destekleyici mekanizmalar iyi ama mutlaka geçici olmalı. Kotalar, kalıcı olursa sorun olur. Nihai olarak kotaların, korumaların olmadığı herkesin serbest rekabet ettiği bir ortam hedeftir.”
Bakanın katıldığı toplantıda seramik sektörü ile ilgili bir de sunum yapıldı. Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Üyesi Sema Güral Sürmeli, sofra ve mutfak eşyalarının korunmasına yönelik tebliğin yürürlüğe girmesi durumunda sektörde istihdamın artacağına vurgu yaptı. Buluşmanın kapanış konuşmasını yapan TİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Bulut, karar vericilerin erkek egemen sivil toplum kuruluşlarıyla daha sık bir araya gelmesine eleştiride bulunarak, TİKAD olarak bunu yıkmaya çalıştıklarını söyledi. Cevdet Yılmaz mesela bakanlığı süresince ilk kez bir kadın STK’sıyla buluşmuş. Nilüfer Bulut, aylık toplantılarda bu tarz buluşmaları daha sık gerçekleştirmek istediklerini söyledi.