Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Talihsiz bir kaza sonucu 16 yaşında kaybettiğimiz Ali Şen’in torunu Alp Şen’in naif bir çocuk duyarlılığıyla başlattığı proje, lösemili çocuklar için umut ışığına dönüştü. Alp Şen, arkadaşlarıyla pasta satarak başlatmış, bağışlarla büyütmüştü ‘iyİLİK Kulübü’nü... Şimdi bu kulüp İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde tam donanımlı bir laboratuvarın kurulmasına vesile oldu.

Çocuk kalbinden gelen ‘iyilik’
Alp Şen’in vefatının ardından proje anne, babası Begüm-Adnan Şen, dedesi Ali Şen ve arkadaşları tarafından devam ettiriliyor. Aile, arkadaşları, öğretmenleri projenin geldiği noktayı anlatmak için dün bir basın toplantısı düzenledi. Bu sayede öğrendik ki Alp Şen’in ENKA’da arkadaşlarıyla kurduğu ‘İyilik Kulübü’nün hastalara ilik nakli imkânı sağlamak için başlattıkları proje bir laboratuvar halini almış. Önceki gün bu merkezin, ‘İstanbul Tıp Fakültesi Alp Şen Doku Tipleme ve Genetik Araştırma Laboratuvarı’nın açılışına katıldık.

Haberin Devamı

Yılda 30 bin analiz
İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası, ilk kez kurulan bu laboratuvar sayesinde yılda 30 bin adet doku tipleme analizi hedefiyle, kemik iliği bekleyen çok sayıda hasta için umut ışığı olacak. Bugüne kadar doku tipleme analizi gerçekleştirecek kitlerin de yetersizliği nedeniyle İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde bir yılda sadece 500-1200 gönüllü vericinin doku tipleme analizi yapılabiliyordu. Bu nedenle İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası, kurulduğu 1999 yılından bugüne dek, 16 yılda, 28 bin gönüllü verici sayısına ulaşabilmişti. Bu sayı çok az, çünkü karaciğer, böbrek gibi nakiller için uyumlu donör bulmak hiç kolay değil. 12 bin örnekten ancak biri bir hasta için uygun olabiliyor. Rakamlar, laboratuvarın önemini göstermesi açısından önemli. Zira, İstanbul Tıp Fakültesi Alp Şen Doku Tipleme ve Genetik Araştırma Laboratuvarı’nın hayata geçmesi ile birlikte, ‘yeni nesil DNA analizi’ cihazı ve doku tipleme analiz kitleriyle yılda 16 bin ile 21 bin arasında gönüllü vericinin doku tipleme analizi gerçekleştirilebilecek. Dünyada bu alanda kullanılan en son teknolojiyle donatılan laboratuvar, hastalar için çok daha kısa sürede verici bulunmasını ve kemik iliği nakli yapılmasını sağlayacak.

Haberin Devamı

Bir görev bıraktı
Adnan Şen ve Begüm Şen projenin doğuşunu aktardılar bize. 15 yaşında gençler, ‘Enka İyilik Projesi’ ismiyle çıktıkları yolda, bağışlarla, yurtdışından doku tipleme kitleri satın alıyorlar. Bunları İstanbul Tıp Fakültesi’ne bağışlıyorlar. Aile, Alp’ın vefatının ardından, özellikle ilik nakli bekleyen çocuklara, yardım eli uzatabilmek için Kasım 2014’te Alp Şen Vakfı’nı kuruyor. İstanbul Tıp Fakültesi Aziz Sancar Amfisi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Adnan Şen süreci şu sözlerle anlattı: “Sevgili oğlumuz Alp, biyoloji öğretmeni Ceyda Yılmaz’ın önderliğinde, arkadaşlarıyla birlikte çok anlamlı bir proje için yola çıkmıştı. Anemi, lösemi gibi kan hastalıklarının ileri evrelerinde, kemik iliği nakli için gerekli olan doku tipleme analizini gerçekleştirecek kitleri almak amacıyla heyecanla, büyük bir istekle çalıştılar. Alp’in aramızdan ayrılışının ardından ilik nakli bekleyen çocuklarımıza, insanlarımıza yardım eli uzatabilmek için Alp Şen Vakfı’nı kurduk. Çalışmalarımız ve kıymetli bağışçılarımızın katkılarıyla açılan laboratuvar, çok daha fazla sayıda lösemi ve ileri derecedeki kan hastalığına sahip hastalar için umut ışığı olacak.” Anne Begüm Şen ise duygularını, “Alp ve arkadaşları bir tohum ekti, bu tohumun yeşermesinde herkes güç birliği yaptı ve bu tohumlar sağlığına kavuşan her yeni hayatta yeşermeye devam edecek. Alp’in yüce misyonunu sürdürmeyi görev biliyor ve yeniden yaşama şansı yakalayan her çocukta onun bize bıraktığı görevi başarma yolunda bir adım daha attığımıza inanıyorum” sözleriyle dile getirdi.