Almanya’da 1.2 milyon nitelikli işgücü ihtiyacının olduğunu söyleyen Oktay Erciyaz, ‘Bu rakam 2030 yılında 4 milyona çıkacak. Türkiye’de yaşayan ailelere tavsiyem, çocuklarınıza Almanca öğretin’ dedi
Türkiye dahil Avrupa’da 17 ülkede faaliyet gösteren insan kaynakları, personel ve tesis yönetimi grubu Trenkwalder Group’un CEO’su Oktay Erciyaz, Avrupalı şirketlerin 5 bin mühendis ve sağlıkçı aradığını söyledi. Türkiyeli mühendislerin de başvuru yapabilmesi için Almanca bilmesi zorunluluğuna dikkat çeken Erciyaz, çalışma izinleriyle ilgili olarak ise, “Bu bir bürokratik süreç, çalışma izni başvuru sürecinde de yardımcı oluyoruz” diyor.
Türkiye’de nitelikli işgücü yetişmesi zorunluluğuna dikkat çeken Erciyaz ekliyor: “Yüzde 5 büyümek yetmiyor. Türkiye kişi başına 25 bin dolarlık gelir rakamını yakalayamazsa, yurt dışına ucuz işgücü gönderen ülke konumundan kurtulamaz.”
Giden Türkler artıyor Trenkwalder’ın 17 ülkedeki operasyonlarının başına geçen Erciyaz, işgücü piyasası açısından ise durumu şöyle özetliyor: “Masaya oturmanız için nitelikli işgücü lazım. Masaya oturamadığınız sürece, menüde olursunuz. Türkiye iç tüketimle büyüyor, ihracat yeterince artmıyor. Ülke, nitelikli işgücü yetiştiremezse hem kendi ihtiyacını hem de Avrupa’nın artan ihtiyacını karşılayamaz.”
Grubun Avusturya’daki genel merkezinde düzenlenen ve şirketin Türkiye ile bölgedeki hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Erciyaz, “Avrupa’da çalışmak için Türkiye’den yapılan iş başvurularında son birkaç yılda artış var” diyor.
Mühendisin yıldızı parlak Avrupa’daki şirketlerin sıkıştığı en büyük alanın nitelikli işgücü olduğunun altını çizen Oktay Erciyaz bu noktada şu değerlendirmeyi yapıyor: “Almanya’da boşluğu doldurulamayan 1.2 milyon nitelikli işgücü ihtiyacı var. Rakam 2030’da 4 milyona çıkacak. Almanya’da aylık 5 bin euro ile çalışacak yüzlerce mühendise ihtiyaç var. Portföyümüzde nitelikli işgücü bulamadığımız için uzun süredir dolduramadığımız 5 binden fazla açık iş ilanı var.
Avrupa’da en fazla eleman ihtiyacı mühendislik ve sağlık sektöründe. Grup olarak yılda 1 milyondan fazla iş başvurusu alıyoruz. Başvuruları 10 dakika içinde ilgili şirketlerle eşleştiriyoruz. Türkiye’de yaşayan ailelere tavsiyem; çocuklarınıza Almanca öğretin. İngilizce nasıl olsa öğrenir. 1970’lerde Almanya’ya tahta bavulla gelen işçi bir ailenin çocuğuyum. Geçen mayıs ayında 17 ülkede 50 binden fazla çalışanı olan bu şirketin CEO’su oldum.”
Cirosu 800 milyon euro Cirosu 800 milyon euro’ya ulaşan Trenkwalder, 30 yıldır Avusturya, Macaristan ve Slovakya’da pazar lideri konumunda. 50 bin çalışanıyla, farklı sektörlerden 10 bin müşterisi için insan kaynakları çözümleri ve iş süreçlerinde dış kaynak kullanımı sağlıyor.
Türkiye’ye 2017’de giriş yapan şirket, son 10 yılda Türkiye’de toplam pazar payının yüzde 70’ini elinde bulundurduğu stok sayım ve envanter denetimi hizmetlerinde pazar lideri haline gelmiş.
1970’li yıllarda Almanya’ya tahta bavulla giden işçi bir ailenin çocuğu olan Oktay Erciyaz, 17 ülkede 50 binden fazla çalışanı olan Trenkwalder Group’un CEO’luğuna getirildi.
Türkiye’de drone ile sayıma başlıyorTrenkwalder Türkiye Genel Müdürü Alper Menemencioğlu 2016’da 250 milyon TL’lik ciroya ulaştıklarını, 2017 yılını ise yüzde 30-40 büyümeyle kapatacaklarını söylüyor.
İnsan kaynakları faaliyetlerine yeni başladıkları Türkiye’de tesis yönetiminin toplam cirolarının yüzde 60’ını oluşturduğunu söyleyen Menemencioğlu, “Tesis yönetiminin yanı sıra stok sayım ve envanter denetimi de yapıyoruz. Gıdadan, giyime ve teknoloji perakendesine kadar emtianın olduğu her şeyi sayıyoruz. Şimdi ‘drone’lar ile sayım için çalışıyoruz. Bu modeli yurt dışına da ihraç edeceğiz. Türkiye’de insan kaynakları faaliyeti alanında da iki katı büyüme planlıyoruz” diyor.