Bazen yemek yedikten kısa süre sonra kendimizi hala aç hissediyor olabiliriz. Aslında burada sorun yediğiniz yemeğin miktarından çok içeriğidir. Pek çok yiyecek, hatta sağlıklı olanlar bile belirli protein veya liflerden yoksundur. Bu nedenle aslında aç hissetmenize neden olurlar. Öte yandan basit bir değişiklik, hatta en sevdiğiniz yiyecekleri farklı bir şekilde hazırlamak bile tam tersi bir etki yaratabilir. İşte uzmanların önerileri:
Patates kızartması, tokluk hissini azaltan trans yağlar ve tuzlarla doludur. Ancak bu, patateslerin tadını çıkaramayacağınız anlamına gelmez. Onları haşlamanız yeterlidir. Bu şekilde lif gibi çalışan, açlığı gideren ve daha az kalori almanızı sağlayan dirençli nişastanın ve daha fazla vitaminin tadını çıkarırsınız.
İçtiğiniz bir bardak portakal suyunun sizi her gün biraz daha sağlıklı hale getirdiğini düşünebilirsiniz ancak bu aslında sizi acıktırabilir. Bunun nedeni meyvenin onu bu kadar doyurucu kılan önemli bir parçası olan lif eksikliğidir. Ayrıca bu içecek kan şekerinizi yükseltebilir, bayılmanıza neden olabilir ve kendinizi aç hissetmenize neden olabilir.
Yoğurtların, özellikle de az yağlı çeşitlerinin sağlıklı olduğu bilinir. Ancak yine de kendinizi aç hissetmenize neden olabilirler. Karbonhidrat oranı yüksek olanlardan kaçının ve süzme yoğurt tercih etmeye çalışın.
Bebekken, sütteki kazein adı verilen bir protein bizi daha fazlasını istemeye yöneltiyordu ve bundan hiçbir zaman kurtulamadık. Peynir ve diğer birçok süt ürünü yetişkinliğimizde de üzerimizde benzer etkiye sahiptir. Sorunu ortadan kaldıran peynir türlerinden biri, tok hissetmenizi sağlayan proteinler açısından yüksek ancak kalorisi düşük olan süzme peynirdir. Aslında yumurta yemeye benzer bir etkiye sahiptir.
Meyve kendinizi tok hissetmeniz açısından her zaman güvenli bir limandır ve elmalar da bu işi yapabilir. Ancak elmaları asla tek başına yememelisiniz. Hızla sindirilen glikoz artışına neden olabilirler. Yanına fındık gibi başka bir protein kaynağı ekleyin.