Yemek pişirdiniz, temizlik yaptınız, yediniz ve şimdi hepsini kaldırmaya hazırsınız. Ancak ocaktaki çorbadan buhar çıkarıyor, kızarmış tavuk çıplak parmaklarınızla dokunamayacağınız kadar sıcak ve fırında pişmiş makarna hâlâ yeterince sıcak. Kalan yemekler buzdolabına koyulmaya hazır mı? Sıcak yiyecekleri buzdolabına koymak gıda güvenliği için iyi bir fikir değil. İşte yiyeceklerinizi soğutarak taze ve bakterisiz tutmanız için nedenler.
Yiyecekleri buzdolabına koymadan önce kesinlikle soğumasını beklemelisiniz. Sıcak bir yemeği buzdolabına hemen kaldırmak hem buzdolabınıza zarar verir hem de yemeğinizin içindeki bakteriler hızlıca büyür.
Sıcak yiyecekleri hızlı bir şekilde soğutmak için özel bir araç veya teknik gerekmez ve aslında basit bir fizik meselesidir. Yiyecekleri pişirme kabından, ister tencere ister fırın kabı olsun, çıkarmak soğumasına yardımcı olur ve yiyecekleri büyük bir kapta sıkıca paketlemek yerine aralıklı yerleştirmek sıcak yiyeceklerin hava almasını ve soğumasını sağlar.
Yemekleri kendi haline bırakıp dışaırda soğumasını bekliyorsanız yiyecekler oda sıcaklığında 2 saatten uzun süre dışarıda kalmamalı. Yiyeceklerin güvenli bir işlemle soğutulmasını ve ardından buzdolabında saklanmasını veya dondurulmasını öneriyor.