Senim Tanay Karakuş

Senim Tanay Karakuş

senim.tanay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Purdue Üniversitesi'nden araştırmacılar, mutfaktaki ocakların nano boyutlu parçacıklar saldığını ve bunun insanlarda astım ve diğer solunum yolu hastalıkları riskini artırdığını buldu. Yapılan çalışmalara göre ocakta yemek pişirmek sanıldığı kadar sağlıklı değil.

Doçent Brandon Boor ve ekibinin yaptığı çalışmaya göre, gazlı ocakta yemek pişirmek araba egzoz borusundan 100 kat daha fazla tehlikeli parçacık üretiyor. Üstelik gaz sobalarının nano boyutlu parçacıklar saldığını ve bunun insanlarda astım ve diğer solunum yolu hastalıkları riskini artırdığını buldu. Bu süper küçük nano parçacıklar o kadar küçük ki onları görmemiz imkansız.

Haberin Devamı

Yapılan çalışmada gazla pişirme sırasında bu kadar yüksek nano-küme aerosol konsantrasyonlarını gözlemledikten sonra, bu nano boyutlu parçacıkları artık görmezden gelemeyiz. 

Deneyler ocak açıkken kişinin solunum yollarına ve akciğerlerinde 10 milyar ile 1 trilyon arasında parçacık birikebileceğini gösterdi. Araştırmacılar bu partiküllerden etkilenmeyi en aza indirmek için yemek yaparken aspiratör açmayı öneriyor.