ABD’den son dönemde peş peşe yapılan üst düzey ziyaretler çerçevesinde önceki gün Ankara’ya gelen Savunma Bakanı Leon Panetta, Türkiye’ye büyük övgüler yağdırdı. PKK’ya karşı mücadelede Ankara ile yakın işbirliğini sürdürmeye kararlı olduklarını belirten Panetta, değişim içinde olan Ortadoğu’da Türkiye’ye çok önemli roller düştüğünü de belirtti.
Ankara’da düzenlediği ve ABD’li gazetecilerin yanı sıra sınırlı sayıda Türk gazetecinin katılabildiği basın toplantısında soruları yanıtlayan Panetta, sözlerine önce Başbakan Erdoğan’a “Amerikan hükümeti ve halkı adına” geçmiş olsun dileyerek başladı.
Savunma Bakanı olarak gerçekleştirdiği bu ilk ziyareti sırasında ülkesi ve Türkiye arasındaki yakın ilişkiyi yeniden teyit etme şansını bulduklarını kaydeden Panetta, füze kalkanı projesinin radar sistemine ev sahipliği yapmaya karar vermesinden ve Afganistan’daki olumlu katkılarından dolayı Ankara’ya teşekkür etti.
Soruları yanıtlamadan önce PKK konusuna değinen Panetta, bu örgüte karşı mücadelede “Türkiye ile güçlü bir dayanışma içinde olduklarını” söyleyerek şöyle devam etti:
“Bu tehdide karşı ABD Türkiye’ye destek vermeye devam edecek. Irak ile bundan böyle uzun sürecek bir ilişkimiz olacak. PKK’ya karşı tedbir almaya devam etmesi için Irak’la çalışmaya da devam edeceğiz.”
Anıtkabir’e dün sabah yaptığı ziyarete de değinen Panetta, Türkiye’de bugün olan modern ve canlı demokrasinin “vizyon sahibi liderliğin ve Türk halkının gücünün eseri olduğunu” belirterek, “Bu nedenle bu ülkeye bölgesinde önemli roller düşüyor” diye konuştu.
Daha sonra soruları yanıtlayan ABD Savunma Bakanı, bir soru üzerine Türkiye ile İsrail’in bir zamanlar iyi olan ilişkilerini tekrar düzeltmelerinin her iki ülkenin çıkarına olduğunu söyledi. Ortadoğu’da büyük bir değişim sürecinin yaşandığı bir sırada bunun çok önemli olduğunu vurguladı.
PKK’ya karşı Türkiye’ye satılacak insansız hava uçakları ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Panetta, bu konuda Ankara ile yapılan görüşmelerin hâlâ sürdüğünü söyledi. Panetta, PKK konusunda Türkiye’ye teknolojik açıdan yardım edilmesinin öneminin daha iyi anlaşılması için ABD Kongresi ile bilgi paylaştıklarını da sözlerine ekledi.
İsrail’in İran’a bir saldırı düzenlemesi halinde yaşanacak sorunlar hakkında kısa bir süre önce yaptığı uyarının sorulması üzerine Panetta, “Savunma Bakanı olarak böyle bir askeri operasyonun olası sonuçlarına işaret etme sorumluluğum var” demekle yetindi.
Türkiye ve ABD’nin her zaman hemfikir olmadıkları İran konusuyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Panetta şöyle konuştu:
“Türk liderlerinin bu gibi konulardaki görüşlerine büyük saygım var. Türkiye bu konuda büyük bir sorumluluk sergilemiştir. Bu nedenle ABD ve Türkiye’nin bu gibi konularda yakın işbirliği içinde çalışmaları önemlidir. Türkiye ve ABD bölgedeki değişimin oradaki insanlar için olumlu sonuçlar vermesi konuşunda hemfikirdirler. Her iki ülke aynı zamanda İran’ın, bölgesel ilerlemeyi engellemek yerine uluslararası camianın sorumlu bir üyesi olması için elden gelenin yapılması konusunda mutabıktır.”
Ankara’daki temasları sırasında Suriye konusunda özel tedbirlerin görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine Panetta, “özel adımların konuşulmadığını” söyledi. Suriye’ye yapılan baskıların devam etmesi gerektiğini de kaydederek, “Türkiye, bu konuda yapılması gerekenleri ortaya koymak suretiyle büyük liderlik örneği sergilemiştir” dedi.
ABD Savunma Bakanı, füze kalkanı bağlamında Türkiye’ye İran’dan gelen tehditlerin ve Rusya’dan gelen uyarıların sorulması üzerine, Türkiye’nin çok uzun süreden beri bir NATO üyesi olduğunu anımsattı. “Bu savunma ittifakı üyelerini saldırılara karşı korumak için var. Türkiye de bu nedenle bu sistemin içinde olmanın önemini biliyor” dedi ve “Diğer ülkeler sevseler de sevmeseler de bunu kabullenmek zorundalar” diye konuştu.
Hafta içinde yapılan tarihi bir törenle Irak’tan askerlerini çeken ABD’nin bu ülkeye müdahale etmiş olmasından kazançla mı, yoksa kayıpla mı çıktığına dair bir soruyu da yanıtlayan Panetta şunları söyledi:
“ABD bu savaşa bölünmüş bir ülke olarak girdi ancak savaştan birlik içinde çıktı. Hem Irak tarafındaki, hem de ABD tarafındaki büyük can kaybına rağmen bu savaş boşa gitmedi. Gerisinde egemen, bağımsız ve demokrasi yolunda ilerleyen bir Irak bıraktı. Bu nedenle ödenen büyük bedele değdi.”
Irak’ın dağılmadan tek bir ülke olarak kalıp kalamayacağına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Panetta, Iraklıların ülkelerine sadık insanlar olduklarını ve egemen ve bağımsız bir Irak’ta yaşamak istediklerini söyledi.