2018-2019 eğitim öğretim yılının ilk haftasını geride bırakmak üzereyiz. Özellikle okul öncesi ve ilkokula başlama döneminde olan çocuklarımızın ilk hafta endişe, korku, ayrılma kaygısı yaşadığına şahit olmuş olabilirsiniz. Bu endişe, kuşku ve kaygılar oluşurken çocuğun kendine sorduğu bazı sorular vardır. Örneğin;neden anne ve babamdan ayrılıyorum? neden okula gidiyorum? Okuldaki bu çocuklar da kim? Ya annem/babam geri gelmezse? Burada ne yapacağım? başıma neler gelecek? gibi..
Çocuğun bu kaygı ve korkular arasında yeni bir ortama uyum sağlaması zaman alacaktır.Genelde çocuğun okula uyum süresi 1-2 ay içersinde gerçekleşecek olsa da yine çocuktan çocuğa bu süre değişecektir.Bazı çocuklar yeni duruma/ortama yumuşak bir geçiş yaşarken,bazılarında bu geçiş biraz daha keskin olabilir.
Peki anne babalar bu süreçte neler yapabilirler?
Öncelikle öğretmenlerle işbirliği yapmak çok önemlidir.Uyum konusunda bir problem yaşadıklarında rehber öğretmene ve sınıf öğretmenine mutlaka bunu bildirmeli, ortak bir yol izlenmeli ve anne baba öğretmenlerden gelecek yönergelere açık olmalıdırlar.
Neurofeedback, kişinin kendi beyin dalgalarını değiştirmesine yardımcı olan bir öğrenme stratejisidir. Bu yöntem,kişi eğer öğrenirse, bu değişikliklerin kalıcı olacağını savunur. Aynı zamanda, Neurofeedback’e bir çeşit beyin egzersizi de diyebiliriz.
Neurofeeback seanslarında hastanın kafasına(saçlı deriye) elektrotlar yerleştirilir ve bu elektrotlar bilgisayara bağlıdır. Elektrotlar, beyinden gelen elektrik paternlerini ölçer, ekrana yansıtır. Beyne herhangibir elektrik akımı vermez. Görsel ve işitsel feedbackler sayesinde hastalardan beklenen yavaş dalgaları (thetayı-deltayı) düşürmeleri, hızlı dalga olan betayı ve smr dalgasını yükseltmeleri beklenir.
Bu teknik hastaya haftada 2-3 gün uygulanır ve aralara mutlaka 1er gün konulması önerilir. Ancak bu şekilde sonuç alınabileceği savunulur.
Peki, Neurofeedback’in görülen faydaları nelerdir?
Öğrenme kapasitesini arttırır(Bu özellikle öğrencilere oldukça fayda sağlar)
Bugünkü ilk paylaşımımı kişisel gelişim uygulamalarından biri ile yapacağım
Bu uygulama hem cok keyifli hem de hepinizin yapabilecegi bir uygulama...
Mutluluk düzeyinizi nasıl yükseltebileceğinize yardım etmek icin aşağıdaki alıştırmayı deneyin:
Bu alıştırma sizin aslında içgüdüsel olarak zaten yapıyor olabileceğiniz bir alıştırma. Alıştırmamızın ismi "3 iyi şey". Kişinin minnettarlık hissini arttırmak icin gelistirilmistir. Bugünden itibaren yatmadan önce gün icinde başınıza gelen 3 iyi şeyi yazın. Cok buyuk seyler olmak zorunda degil, sizi mutlu eden herhangi bir sey olabilir. Sonunda,hayatinizda olan ufak tefek de olsa sizi mutlu eden seyleri görmeye ve taktir etmeye başlayacaksınız. Bu alıştırmayı her hafta haftanin her günü uygulamaya devam etmenizi öneririm