Lohusa Depresyonu
Doğumdan sonraki 40 günün annenin bebeğine fiziksel ve ruhsal olarak alışması ve bağlanması açısından önemi büyüktür. Bu süre içerisinde anne yeni yaşamına uyum sağlarken; Farklı bir ben'i kabullenmeye çalışır. Bu uyum sürecinde görülen fiziksel değişimler, hormonel iniş-çıkışlar, günlük ve sosyal hayatın değişmesi ve ' ben artık anneyim, bir bebeğim var!' düşüncesi olumsuz duygulara neden olabilir. Bu depresyonun altında yatan nedenler her kadında değişkenlik gösterir ve farklı seyreden geçici ama yıpratıcı bir süreçtir.
İstenmeyen ya da plansız gebelik, zor geçen gebelikler, zor doğum deneyimi, doğumdan sonra yakınlarından yeterli desteği görememek, uykusuzluk vb. nedenler lohusa depresyonunda sıkça görülür. Doğum sonrası annenin yanının kalabalık olması da psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Her kafadan çıkan sesler, üstüne bebeğin ağlaması ve bu durumlarda babanın sorumluluk altına girmemesi anneyi yorar.
Yalnız Değilsiniz!
Araştırmalara göre doğum yapan her 100 anneden 10’u lohusa depresyonunu yaşıyor. Fakat annelerin büyük bir bölümüyaşadıklarının lohusa depresyonu olduğunun farkında değil.
- Sütüm yetecek mi?
- Bebeğim doyuyor mu?
- Ağlama
Son zamanlarda sıkça duymakta olduğumuz Akran zorbalığı çocuklarımızı tehdit etmektedir. Okul fobisi, sosyalleşme problemi, içe kapanma ve en önemlisi okul dışına yansıyan olumsuz davranışlar akran zorbalığının sonucunda ortaya çıkabilecek problemlerden birkaçıdır.
Peki, Ama Zorbalık Nedir ?
Zorbalık: Kişinin bir başkasına, gerek sözlü gerek fiziksel gerekse de psikolojik olarak istediği şeyleri zorla yaptırmasıdır.
Akran zorbalığı ise aynı yaştaki kişilerin birbirlerinin üzerinde zorla hakimiyet kurma çabasıdır. Akran zorbalığına çocuklar küçük yaşlarda okulda veya anne babanın yanında olmadığı ortamlarda maruz kalabilirler. Özellikle ortaokul ve lise çağlarında sıkça görülen akran zorbalığı, çocukları zihinsel olarak etkilemenin yanında, kaygı ve depresyon oluşmasına neden olabilir. Bu durum çocukların gelişimini olumsuz etkilemekle birlikte akademik başarılarında düşüş görülebilir. Bu zorbalığın önüne geçilmediği takdirde meslek seçimlerinde hatalı tercihler yapılabilir.
Çocuklarda okula gitmeyi reddetme davranışı görülebilir. Anne ve baba bu durumu geçiştirmeden kulak vermeli ve nedenleri iyice irdelenmelidir. Çocuğunuzun zorbalığa uğradığını gösteren kanıtlar iyi