Osman Gençer

Osman Gençer

ogencer58@gmail.com

Tüm Yazıları

Gelişmiş ülkelerde belediyelere, yerel yönetimlere merkezi hükümetler tarafından çok ciddi kaynaklar sağlanır. Çünkü şehirler ancak bu şekilde gelişir, kalkınır ve eksiklerini kapatır. Oralarda hükümetler, belediyeler için parti ayrımı yapmazlar, yapamazlar zaten.. Belediyelere yönelik yasalar ne diyorsa, aynısını yerine getirmek zorundadırlar.. Aksi tavır alamazlar. Keza yerel yönetimler de merkeze karşı sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmek zorundadırlar.

***

Bizde ise durum tam tersidir. Yerel yönetimlerin, belediyelerin mevcut kaynakları bile ellerinden alınıp, üzerlerine daha fazla yük bindirilmeye çalışılır. Hele, hükümet ile aynı partiden olmayan belediyeler, daha büyük sıkıntı yaşarlar. Belediyeler de devlete olan resmi borçlarını mümkünse hiç ödememeye ya da yüksek oranda borç yapmaya bakarlar.

Haberin Devamı

***

İşte bu günlerde ülkede tam da böyle bir gündemin içindeyiz. Devlet borçları tahsil etmek, belediyeler de ettirmemek kavgasında.. Bu sıcak konuya, siyasilerin yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da değindi geçtiğimiz gün.. Selçuk’ta yapılan koordinasyon toplantısında, siyasilerin ülkeyi kalkındırmak için birbirleriyle hizmet yarışına girmesi gerektiğini, birbirine çelme atmanın ise kimseye fayda sağlamayacağını söyledi. Bu sözleri son derece doğru buluyorum. Halkın ve ülkenin ihtiyacı olan tam da bu yaklaşımdır. Siyasiler birbirlerini çelmelemek yerine, hizmet yarışına girmelidir. Vatandaş o çabaları değerlendirir ve notunu ona göre verir. Ancak, rakibi mağdur ederek, kaynaklarını keserek, elini kolunu bağlayarak onu mağlup etmeyi düşünmek, bence hatadır, yanılgıdır. Vatandaş sonunda o engellemeleri de görür, gerçeği bilir ve puanlamasını da buna göre yapar.

***

Uzun zamandır ülkemiz ekonomik sorunlar yaşıyor. Bütün kurumlar problemli. Elbetti devletin kurumları da sıkıntılı. O yüzden, özellikle şu dönemde yapılması gerekenler bellidir. Devlet, yerel yönetimlere daha anlayışlı davranmalı, bütçelerini kısıtlamaya gitmemeli, zorlu günleri atlatabilmeleri için onlara yeni kaynaklar yaratmaya çalışmalıdır. Ki.. Yerel hizmetler aksamasın, vatandaş eksiklik çekmesin. Ancak belediyeler de devlete olan borçlarını en kısa sürede kapatmaya çalışmalıdır. Halkı düşünerek, herkesin bu bakış açısında olması ve zor zamanların sorumluluğunu birlikte üstlenmesi lazım. Şurası çok net ayrıca.. Ya hep beraber rahatlarız ya da hep beraber sıkıntı çekmeye devam ederiz. Karar bize kalmış..