Belirtiler HPV'nin tipine göre değişmektedir
Kişinin sahip olduğu HPV tipine bağlı olarak farklı semptomlar görülebilir. HPV riski düşükse siğiller gelişerek tahrişe ve ağrıya neden olabilir. Bazı kişilerde bu siğiller kanamaya neden olur. Yüksek riskli HPV'nin genellikle başlangıç semptomları yoktur. Ancak virüs yıllarca vücutta kalırsa enfekte hücreler değişir ve kontrolsüz bir şekilde bölünmeye başlar. Bu süreç kansere yol açabilir.
En sık görülen semptomlar; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Kadınlarda genital siğiller; vulva, vajina, serviks ve/veya anüs; penis, skrotum ve/veya anüs üzerinde düz lezyonlar, küçük gövdeler veya karnabahar benzeri çıkıntılar ve şişlikler olarak görülebilir. Genital bölgede bu lezyonlara en sık neden olan HPV tipleri; HPV 6 ve 11 düşük risklidir. Ayrıca yüksek riskli HPV, hücrelerde belirgin bir belirti göstermeden kalabilir ve hücrelerde kanser öncesi değişikliklere neden olarak yıllar içinde servikal, vajinal, vulvar, penil ve orofaringeal kanserlere yol açabilir. Burada bilinmesi gereken en önemli şey, tüm HPV enfeksiyonlarının kanserli hale gelmediği ve eğer olursa uzun yıllar alabilmesidir.
HPV kansere yol açabiliyor
HPV’nin yol açtığı vajinal kanserin bazı belirtileri; cinsel ilişki sonrası kanama ya da ağrı, olağandışı akıntı, vajinada yumru hissi. Ağız içi ya da boğazda HPV belirtileri ise; kalıcı boğaz ağrısı, ses kısıklığı, kulak ağrısı, yutma esnasında ağrı hissi, nedeni bilinemeyen kilo kaybıdır.
HPV enfeksiyonu vakalarının yaklaşık yüzde 90'ında virüs 2 yıl içinde kendiliğinden azalır. Doğal remisyonu engelleyen ve virüsün yayılmaya devam etmesine neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:
-Zayıflamış bağışıklık sistemi
-Kemoterapi
-Radyoterapi
-HPV dışında tekrarlayan genital hastalıklar
-Uykusuzluk, yorgunluk
-Hamilelik
-Folik asit ve/veya beta-karoten eksikliği
Kadın Sağlığı & Doğum, Estetik Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan