Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

burcukarslan@gmail.com

Tüm Yazıları

İdrar kaçırmanın birçok nedeni vardır

Kadınlarda görülen idrar kaçırma, idrarın bilinçsizce sızdığını gösterir. Stres, dürtüsellik ve mix gibi farklı idrar kaçırma türleri vardır. İdrar kaçırma sorunu yaşayan kadınların çoğunun vajinal doğumdan sonra başladığı gözlemlenmiştir. Bazı durumlarda yaş veya menopoza bağlı olarak kolajen bağ dokusu zayıflar ve ardından idrar kaçırma meydana gelir. Kadınlarda sıklıkla görülen idrar kaçırma çeşidi ise stres inkontinans idrar kaçırmadır.

Stres İnkontinans idrar kaçırma; birçok kadın, özellikle öksürürken, gülerken ve ağır nesneleri kaldırırken idrar kaçırma yaşar. Bu şekilde oluşan istemsiz idrar kaçırma, yani öksürme, gülme gibi nedenlerle karın içi basıncının artmasına neden olan bir duruma "stres üriner inkontinans" (SÜİ) denir. Kadınlarda idrar kaçırma genellikle bu tipe, yani stres üriner inkontinansa aittir. Özellikle ileri yaş, vajinal doğum ve obezite stres üriner inkontinans için risk faktörleridir.

Haberin Devamı

İdrar kaçırma tedavisinde ısı kontrollü radyofrekans yöntemi

Öncelikle idrar kaçırma için başvuran hastaların tıbbi geçmişi ve hastanın şikayetlerini ayrıntılı olarak dinlenir. İdrar kaçırma türlerini anlamaya çalışır ve bazı spesifik bulgular bir araya getirilir. Ayrıca üriner inkontinansın kişilerin sosyal ve cinsel yaşamları üzerindeki etkisinin derecesini belirlemek için kullanılabilecek bazı özel ölçekler de bulunmaktadır. Tıbbi geçmişi tamamladıktan sonra jinekolojik muayeneye geçilir. Muayene sırasında, muayene ve bazı hareketlerle (hastanın ıkınması, öksürme) hastanın mesanesinde sarkma olup olmadığı, karın içi basıncının artması durumunda idrar kaçırma olup olmadığı belirlenir. Tanı konulduktan sonra tedavi planını hastayla konuşulur. Uygun tedavi seçenekleri inkontinans tipine göre değişir.

Günümüzde üriner inkontinans için geliştirilmiş birçok yeni nesil ilaç bulunmaktadır ancak bu ilaçlar stres üriner inkontinansı başarılı bir şekilde tedavi etmede çoğu zaman başarısız olmaktadır. Stres üriner inkontinans genellikle pelvik taban kaslarının zayıflığına (hipotonik), sarkmış mesaneye ve aşırı aktif mesane boynuna dayanır. Bu nedenle ilaç tedavisinden çok lazer tedavileri tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

Son zamanlarda kullanımı giderek artan lazer ve ısı kontrollü radyofrekans tedavileri de idrar kaçırma tedavisinde oldukça etkilidir. Bu tedavilerin non-invaziv olmaları ve anestezi gerektirmemeleri nedeniyle birçok avantajı vardır. Uygun hasta popülasyonunda lazer ve radyofrekans tedavileri başarılı olmuştur. Ancak pelvik organ sarkması (rahim, mesane ve kolon sarkması) olan hastalar da dahil olmak üzere bu tedavilere uygun olmayan hastalar da vardır.

Isı kontrollü radyofrekans tedavisi nasıl uygulanır?

İdrar kaçırma sorununun çözümlerinden tercih edilen ısı kontrollü radyofrekans tedavisi yönteminde herhangi bir kesi uygulanmamaktadır. Kesi olmadığı için ağrı da olmaz, dolayısıyla hastanın anesteziye ihtiyacı olmaz. Lazerle inkontinans tedavisine polikliniklerde ameliyatsız, kesisiz ve dikişsiz hızla uygulanabilen bazı yöntemler vardır. Lazer ışığı ve ısı etkisi uygulaması ile kollajen doku üretimi artacak ve bu dokuların üretimi de artacak, böylece vajina ve pelvik kaslar sıkılaşırken mesaneye destek olur. Isı kontrollü radyofrekans ile tedavi 20-25 dakika kadar sürebilir. Kişinin ihtiyacına göre değişmekle beraber altı hafta arayla üç seans uygulanır. Lazerle idrar kaçırma tedavisi ile hastanın cinsel hayatı da normale döner. Tedavisinde ameliyat süresi kısadır ve etkili sonuçlar alınır ve cerrahi müdahale olmadığı için enfeksiyon riski minimumdur.

Haberin Devamı

 

Kadın Sağlığı & Doğum, Estetik Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

www.instagram.com/dr.burcukardasarslan/?hl=tr

https://www.drburcukardasarslan.com/