Biliyorsunuz son 5 yılda İranlı vatandaşlar Türkiye’de yoğun şekilde gayrimenkul satın alıyor. Türk vatandaşlığı özellikle İranlılar için önemli. Avrupa ülkelerine rahat seyahat için Türk vatandaşlığı bir köprü vazifesi görüyor. Bu nedenle yabancılar en çok da İran vatandaşları bir değil bazen beş gayrimenkul satın alıyor, kira getirisi olan gayrimenkullere yatırım yapıyor.
Peki yabancılar Türkiye’nin kara kaşı kara gözü için mi parasını ülkemize getiriyor? Tabi ki değil. Emlak yatırımı yapanlar, diğer yatırım araçlarına göre her zaman çok daha fazla kazanıyor. Risk yok, gelir ve artış garanti. Gayrimenkul, günlük ekonomik iniş-çıkışlarından en az etkilenen yatırım aracı olarak listenin en üstünde yer alıyor. Bu nedenle hem yerli hem yabancı yatırımcı bulduğu her fırsatta parasını gayrimenkulde değerlendiriyor.
Bu da başta Ankara olmak üzere İstanbul ve İzmir’i dünya metropolleriyle kıyaslayınca açık ara önde olmasını sağlıyor. Düşünsenize 2020’de emlakta fiyat artışı yüzde 30’lara dayandı. İngiltere merkezli küresel gayrimenkul şirketi Knight Frank geçtiğimiz günlerde bir rapor yayınladı. Ev fiyatlarının küresel olarak 2020’de ortalama yüzde 5,6 arttığını görüyoruz.
Asya gayrimenkul pazarında Seul yüzde 22,3’lük konut fiyat artışıyla öne çıkarken Moskova’da konut fiyatları yüzde 21, St. Petersburg’da ise bu oran yüzde 25,4 oldu. Amerika’da Türklerin de büyük ilgi gösterdiği Miami’de fiyatlar yüzde 9,2, Boston’da yüzde 11,4, Washington’da yüzde 10,3, Los Angeles ve New York’ta yüzde 9,8 arttı.
Avrupa’nın büyük metropollerindeki artış Amerika ile kıyaslayınca daha geride kaldı. Paris’te yüzde 7,7, Berlin’de yüzde 4,5, Londra’da yüzde 4,3 artış yaşandı.
Fiyatların düştüğü kentler de oldu. Hindistan’ın en büyük dördüncü kenti Chennai ve Dubai’de ortalama yüzde 7,5 düşüş görüldü. Pandemi olmasaydı 2020 Mayıs’ında Dubai’de büyük bir gayrimenkul buluşması gerçekleşecekti. Birçok satıcı bu buluşmanın konut fiyatlarını yükselteceğini düşünürken Dubai sürpriz bir düşüşle yılı kapattı.
2020 yılı salgının tüm olumsuz koşullarına rağmen Türkiye’de gayrimenkul sektörü adına parlak bir yıl olarak tarihe geçti. Rakamlar da bunu doğruluyor. Peki, 2021 yılında konut fiyatları artacak mı, düşecek mi? Bu sorunun cevabını herkes çok merak ediyor.
İnşaat maliyetlerinin yüzde 50’nin üzerinde arttığı göz önüne alındığında doğal olarak bunun fiyatlara artış olarak yansıması kaçınılmaz olacak.
Sadece siz bu artışı hangi noktada yakalayacaksınız? Bence bu sorunun yanıtı çok önemli, yanıtını da sadece gayrimenkul alıcıları biliyor. Bir danışman olarak şunu önerebilirim; gayrimenkul alıcısı olarak fırsat bekliyorsanız o fırsat en yakın tarihte saklı.