Geçen sene yumurtalı ve yoğurtlu yaptığım, kekik, zeytin ve domates kurusu eklediğim bu ekmeği daha sade şekilde denemek istedim. Evin miniği bir süreliğine diyet uyguluyor. Unsuz, kazeinsiz bir deneme şarttı. E siz de hep yumurtasız tarif soruyorsunuz. Haydi dedim, tam zamanı.
2.5 su bd kavrulmamış karabuğdayı (greçka) geceden, 1 kş yoğurt suyu eklenmiş suyla ıslattım. Normalde en fazla 8 saat yeterli deniyor; ancak gece boyu uygulayanlar da çoğunlukta. Mukus benzeri bir tabakayla kaplanıyor ve bu, mayalanmasına katkı sağlıyor. Genellikle durulamadan kullanılıyor ama ben öğüttükten sonra mayalanma için ayrıca beklemeyeceğim için duruladım. 2.5 bardak ertesi gün tam 4 bardak olmuştu.
İyice karışsın da tane kalmasın diye 4 kerede öğüttüm karıştırıcıda. Her 1 bardak greçka için; 1 yemek kş zeytinyağı, 2 yemek kş maden suyu ekledim ve öylece öğütünce güzel bir hamur oldu. Sizdeki alet canavar gibiyse 1 veya 2 seferde yapabilirsiniz. Ama 4 parti de çabucak oluyor.
Ayrı yerde 2 yemek kş chia tohumunu 2 yemek kş suyla ıslattım. Bu, yumurta alternatifi bağlayıcı. 10 dk içinde jelleşiyor.
Ayrı yerde 1 yemek kş sirke ile 1 çay kş karbonatı köpürtüp aktive ettim. Tümünü hamura ekledim ve
Merhaba!
Sizi temin ederim; puding yapmak için süt ve nişastaya ihtiyacınız yok.
Şu ana dek avokado ve muz; tahin ve muz; hatta avokado, kereviz ve kakao ile "puding" kisvesi altında iştahsız miniğe sürprizler hazırladığımı düşünürsek hakikaten ihtiyacınız yok. Şeker içeriği sebebiyle meyveyi hemen her minik seviyor; yararlı yağları da almaları için ise pişmeyen tarifler bahane oluyor.
Çok pratik bir tarif. Hazırlaması 5 dakika; ama 10 değil.
MALZEMELER (2 kişilik)
2 olgun cennet hurması
2 yemek kş tahin
1 yemek kş sızma zeytinyağı
Merhaba!
Önce malzemelerimizi görelim: Şeker, yağsız süt tozu, soya lesitini, palmiye yağı, kakao, sentetik aroma verici bi'şey, şekerli vanilin, kavrulmuş (!) badem.
Hazır ürünlerden esinlendim. Uymadı mı? O halde şöyle ilerleyelim:
MALZEMELER
50 gr badem
1 tatlı kş dolusu kakao
1 tatlı kş hindistancevizi (HC) yağı
Hem çok doyurucu hem glutensiz+mayasız+kazeinsiz ve besleyici ekmekçikler. Ben diyeyim poğaça (msı) siz deyin ekmekçik.
MALZEMELER
2 bd haşlanmış nohut
1 yumurta
1 yemek kş dolusu sadeyağ
12-15 adet siyah zeytin
1 yemek kş çörekotu
1 yemek kş çiğ susam
O kadar çok kişi tarafından, yurdumuzda ve dünyada farklı şehirlerde ve öyle sürpriz eklemelerle denendi ki bu tarif; "Üzerinde Güneşin Batmadığı Kek" koydum adını. Nohuttan da kek mi olur diyenlerin yorumlarını saklıyorum IG hesabımda, fotoğraflarıyla...Meraklısına.
Bu deneme; glutensiz un karışımlarının bende hazımsızlık yapıp şişkinliğe neden olması ve bakliyat unu yapmaya üşenmemin eseri aslında. Daha evvel kuru fasulye ile kek de pasta da yapmıştım ve kestane kreması gibi olmuştu; nohutlu neden olmasın(dı)?
Artık evde her hafta pişer oldu. Evde gram kakao kalmayınca Türk kahvesi ve vişne kurulu son denemeyi yaptım ki o da ayrı güzel oldu.
Dokusu, unla yapılan keklerden çok farklı; hafif nemli ve buzdolabında tutulup yenildiğinde yine kestane ezilip konulmuş gibi (fudge misali). Ben Chickpea Fudge Brownies dedim. Fransa'da tarifi deneyen bir arkadaşım ise Moelleux Au Chocolate. Her ne isim verirsek verelim alıştığımız keklerden çok farklı. Tadanların malzemeleri tahmin etmesi olanaksız ve unsuz, sadece nohutla yapıldığını duyanların tepkileri paha biçilmez. :)
Geceden ılık ve bol tuzlu suda nohutları ıslattım. 12 saatte 1 kez suyunu değiştirip en az 24 saat bekletmek daha doğru;
Tencerede kaynayan suyun buharıyla, ısıya dayanıklı fincanda yavaş yavaş pişen kek tattınız mı hiç? Malzemeler aynı da olsa fırında pişene kıyasla açık ara güzel oluyor. Dokusu, kokusu çok farklı. Tadanlarda bağımlılık yapar, aman dikkat!
MALZEMELER
2 yumurta
1+1/4 su bd akdarı unu
2 yemek kş çiğ susam
2/3 su bd tahin
1/3 su bd zeytinyağı
10 adet minicik acve hurma veya 1/2 su bd şeker (az şekerli seviyoruz)
La Pátissier Français yapsa beğenirsiniz. Ama ben yaptım. Ödüllü bir tarif.
Alerji Derneği'nin düzenlediği alerjik çocuklara özel tariflerin yer aldığı yarışmada, yüzlerce tarif arasından finale kaldı.
Ana malzemesi badem değil de fasulye diye boynu bükük mü kalsın tarifimin?
Malzemeleri söylediğiniz anda, bir ön yargı oluşuveriyor. O sebeple tarife şık bir isim lazım, ama ne?