Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Karasinir, Bülent Utku, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Kadri Gürsel ve karikatürist Musa Kart, “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak” gerekçesiyle tutuklandı.
Gazeteye yönelik operasyonun bir sebebi olarak da Cumhuriyet Gazetesi Vakfı’na ilişkin soruşturma gösterilmişti. Ancak Kadri Gürsel, Turhan Günay ve Murat Sabuncu’nun vakıfla ilgisi bulunmuyor.
Sorguya giren avukatların verdiği bilgiye göre:
? Gazetecilerin tutuklanmasına gerekçe olarak hazırlanan dokuz klasörün sekizi köşe yazıları, tweet’ler, haber başlıkları ve yorumlardan oluşuyor.
? Cumhuriyet yöneticilerinin suçlandığı haber ve yorumlar daha önce hiçbir soruşturmaya tabi tutulmamış.
? Sekiz klasörün tamamında, iktidar medyasında Cumhuriyet hakkında çıkan yorumlar var. Yandaş medyanın Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasına ilişkin yorumları da delil olarak dosyaya konulmuş.
? Bir klasörde ise 24 Kasım’da duruşması görülecek olan Vakıf seçimine ilişkin bilgiler yer almış... Sulh Hukuk Mahkemesi’nin ilgi alanındaki vakıf seçimi, terör suçlamasının dayanaklarından biri olarak gösteriliyor.
Cumhuriyet operasyonunu baştan beri dikkatle izleyen CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın tespiti şöyle:
“Cumhuriyet yöneticilerinin tutuklanması, vakfa yönelik kayyum yani el koyma hazırlığının sona geldiğini gösteriyor...”
Bugün her türlü muhalefete yönelik yoğun bir seferberlik izliyoruz. Böyle bir sürecin sonunda dikensiz gül bahçesine varılacağı hayal edilir ama öyle olmaz... Tam aksine...

VPN

Evdeki banyonun musluğunu açıp kapar kadar rahatlıkla...
Facebook, Twitter, WhatsApp’a aç kapa yapıyorlar.
İyi ki telefonları da kesmiyorlar!
Yakında onu da yaparlar mı, yaparlar.
Facebook, Twitter vs kesilince insanlar erişimi yan yollardan sağlamak için VPN servislerine yöneldi.
Ancak Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından operatörlere gönderilen bir talimat ile VPN servislerinin de kapatılması istendi.
Şunu da bilmiyorlar...
VPN servisleri sadece bireyler tarafından değil onların yanı sıra bankalar, noterler ya da şirketler tarafından da kullanılıyor. VPN yasaklaması iş dünyasını derinliğine etkileyebilir.

Başbakan “İnterneti güvenlik için kesiyoruz” diyor.
İyi de teröristler zaten haberleşmek için
“denetim altında olan interneti” değil,
ByLock vb. özel programları kullanıyor.
Akif Kökçe

Süreyya Operası

Kadıköy Süreyya Operası bu yıl 10 yaşına basıyor ve yarın gece zengin bir programla bu mutlu günü kutluyor.
Süreyya bugün İstanbul’un tek operasıdır. Aynı zamanda bir sanat müzesini andıran binanın tarihi 80 yıl öncesine uzanıyor. Opera, Kadıköy Bahariye Caddesi’nin en güzel noktasında 1924 yılında Süreyya İlmen (Paşa) tarafından yaptırıldı.
Paşa, anılarında, binayı yaparken Kadıköy’e bir şeref yapısı kazandırmayı düşündüğünü de belirtir.
Süreyya Paşa, binanın estetik ve çağdaş bir yapı olması için Avrupa ülkelerindeki ünlü opera binalarını gezer. Fuayesini Paris’in Şanzelize (Champs-Élysées) Tiyatrosu’nun fuayesinden, iç bölümlerini ise Alman tiyatrolarından örnek alarak tasarlar. 6 Mart 1927 tarihinde Belediye Başkanı Muhittin Bey’in açılış konuşması ve seçkin davetlilerin katıldığı törenle Süreyya Operası açılır.
Son yıllarda kaderine terk edilen Süreyya binası, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün çabalarıyla Darüşşafaka’dan 49 yıllığına kiralandı, 27 Ekim 2007’de opera olarak perdelerini açtı. Binanın yeniden doğumunda Dr. Murat Katoğlu ve mimar Ersen Gürsel’in imzalarını görüyoruz.
Değerli bir kültür adamı olan Dr. Murat Katoğlu operayı 10 yıldır şanına uygun şekilde yönetiyor. Kadıköy, operasıyla iftihar eden bir ilçemiz... Süreyya’da opera izlemek için yurtdışından da sanatseverlerin geldiğini Murat Katoğlu iftiharla anlatıyor..