Bienal’i eleştirmek iyi güzel de siz eleştiriye ne kadar açıksınız değerli protestocular?
Birinin adı Beğenal, diğerininki Direnal. İstanbul Bienali’ne karşı iki farklı oluşumdan bahsediyor şimdi herkes. Yaptıkları afişe ve üzerindeki çalışmaya, ilk gördüğüm anda bayıldım. Bienal’in 10 yıllığına sponsoru olan Koç’u ve diğer yan sponsorları hedef alan o kadar şahane bir çalışma var ki ortada, kayıtsız kalmak mümkün değil. Temel eleştiri şu: Sanat özgür olmalı. Politik mesajlar içeren bir sanat etkinliği nasıl olur da büyük bir şirketin sponsor desteğiyle yapılır? Üstelik ana cümlesini komünist Brecht’ten alıyorsa...
Afiş çalışmasında Koç “Çok” olmuş. Eczacıbaşı “Cezacıbaşı”, Turkcell ise “Ürkcell”. Bienal’in küratörleri bile bu eleştirel tavırlı hareketi o kadar beğendiler ki Antrepo’ya gelenlere broşürleri bizzat dağıttılar.
Direnal, Direnistanbul isimli hareketin bir parçası. Merak edenler direnistanbul.wordpress.com adresine girerek ya da katranvetuy.com sitesini inceleyerek neye ve neden direndiklerini görebilir.
Afişin yaratıcısı olan Beğenal ise daha eski bir oluşum. Öne çıkan isim ise Serhat Köksal. 2/5 BZ projesini bilenler Köksal’ı oradan hatırlayacak. Köksal Bienal tarzı büyük kültürel aktivitelerin devletler açısından bir vitrin olarak kullanılmasına karşı çıktığı için, “Kendi bienalini kendin yap” mottosuyla üretmiş bu projeyi. Kendi ifadesi böyle.
Beğenal’ı myspace.com/begenal adresinden takip edebilirsiniz. Rezil Ordu Korosu isminde bir video hazırlanmış, tadından yenmez.
Rezil Ordu Korosu Beyoğlu’ndaki Haymatlos’ta 25 Eylül’de bir de gösteri yapacak.
“Yazacağın yazıyı bir göreyim!”
Bu iki hareket de kağıt üzerinde kusursuz görünüyor. Ancak ben iki noktada hayal kırıklığı yaşadım. Biri Direnal protestocularının Bienal’in Antrepo’daki eserlerine zarar verme girişimi. Eserlerin üzerine çıkartma yapıştırmak ya da herhangi bir başka şekilde eserlere zarar vermeye çalışmak hoş değil. Zekice hiç değil.
İkinci itirazım bir soru aslında. Beğenal ile ilgili bilgi almak ve bir haber hazırlamak için Serhat Köksal’ı aradım. Kendisiyle görüşmek istedim. Köksal görüşebileceğimizi ancak “Biz şuna karşıyız, bunu istiyoruz” tarzı bir röportaj vermek istemediğini söyledi. Onun yerine bana çalışmalarından görseller ve metinler gönderdi. Peki eyvallah. Fakat sonra ne oldu biliyor musunuz? Köksal yazımı görmek istedi.
Bütün emekleriniz çöpe gitmiş oldu, yazık!
Yazıyı yayımlanmadan kimseye okutmam söz konusu değil. Buna karşılık Köksal’ın bana yolladığı çirkin ve tehditkar mesajı da gerçek yüzünün bir kanıtı olarak saklıyorum.
Asıl şaşkınlığım şu:
Bir “gerilla” proje geliştirip sanatçılar özgür ve bağımsız olmalı diyorsunuz. Sanata karışıyorlar, kullanıyorlar diye sponsorları eleştiriyorsunuz. Bütün firmaların logolarını değiştirip dalga geçiyorsunuz. Hepsine eyvallah.
Ama biri sizin hakkınızda hoşunuza gitmeyen bir şey yazacak diye endişe ettiğinizde tepki “Yazıyı göreyim”. Aldığınız yanıtı beğenmeyince de “İptal edelim.”
Pardon da kendinize hak gördüğünüz özgürlüğü neden başkalarından esirgiyorsunuz? Ürkcell’den, Çok’tan, Cezacıbaşı’ndan sizi arayıp afişinizi önceden görmek istediler mi?
Ya da “Biz sizin afişinizde bu şekilde yer almak istemiyoruz, bunu iptal edelim” dediler mi? Tehdit ettiler mi? Etseler ne yapardınız? “Şiddet uyguluyorlar” diye bağırır mıydınız? Ben de bunu mu yapmalıyım?
Eleştirilmekten bu kadar korkuyorsanız neden eleştirmeye soyunuyorsunuz?
Yazık... Güzel bir hareket hedefi 12’den vurmayı işte böyle, bu kafayla ıskalıyor. Yerin altında da üstünde de hep aynı ego’lar çarpışıyor...
Gecikmiş bir yağmur listesi!
Gök gürültüsü evin içinde yankılanıyor. Ağaçlarda hafif bir hışırtı, tıpır tıpır başlıyor. Pikabımda Radiohead’in “In Rainbows” albümü. “Yağmurda dinlenecek çok şey var.?Biliyorum. Ama aklıma ilk gelenlerle yetiniyorum.
Yağmur şarkıları
-Weird Fishes / Radiohead
-Battery in Your Leg / Blur
-Golden Brown / Stranglers
-Yağmur / Erkin Koray
-Gay Sons of Lesbian Mothers / Kaki King
Yağmur albümleri
-The Earth is Not... / Explosions in the Sky
-Riot on an Empty Street / Kings of Convenience
-Pause / Four Tet
-In Rainbows / Radiohead
- Everything All the Time / Band of Horses