Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

90’lardan mesaj var


90’lardan mesaj var


90’lardan mesaj var






Sanki 90’lar Türkiye’sinin rock’çıları 2010 itibarıyla bir araya gelmiş “Bir dakika bizim de diyeceklerimiz var” demişler


Önce Grizu’nun albümü geldi. Allah Allah dedik, 90’lardaki Grizu albüm çıkarmış yıllar sonra. Kargo tekrar ortaya çıktı Mirkelam ile birleşip albüm yaptı. Derken bir adet Türkçe 90’lar derlemesi yayımlandı iki CD bir arada. Ardından 90’ların Beyoğlu camiasının adını iyi bileceği müzisyen Tanju Aşanel’in albümünün çıktığını öğrendik.
Sonra RASHİT... 90’ların punk klasiği “Dinozor”u yorumladıkları bir albüm yaptılar. Gazeteleri açtık “90’ların efsane grubu Ünlü geliyor” haberini okuduk. Ve en son Acil Servis’in yeni albümü piyasaya çıktı. Bunlar benim takip edebildiklerim.
Sanki 90’lar Türkiye’sinin rock aleminin kahramanları 2010 itibarıyla bir araya gelmiş “Bir dakika bizim de diyeceklerimiz var” demişler gibi bir durum var. Karmaşık duygular içindeyim:
-Acil Servis 90’ların en fazla hayranı olan bar gruplarındandır. Gitar ve Kemancı’da çaldıklarında izdihamdan millet kapıları kırardı. Bir de adamlar çaldı mı yer sallanırdı. Gitar’a o dönem takılanlar ne demek istediğimi anlamıştır.
-Tanju Aşanel’i ilk kez şimdiki Mini Müzikhol’ün olduğu yerde gitar çalıp Cat Stevens şarkıları çalarken görmüştüm. Kafelerde tek başına çalan müzisyenlerin izlendiği bir dönemdi. Ve Tanju da bu işi iyi yapardı. Şimdi yeni albümünde yine tek tüfek rock yapmaya soyunmuş.
-Şaka maka bu isimler, şimdiki rock furyasının önünü açan isimlerden oluşan uzun bir listede yer alacak önemli isimlerdir. O zaman rock dendi mi prodüktörler “Af buyur, o da ney” derdi. Pop olmayana yaşam hakkı yoktu. Şimdi içinde gitar olmayan gruba albüm yapılmıyor. Ha böyle oldu da her rock albümü iyi mi? Alakası yok. Her yıl yayımlanan iyi albüm sayısı pek değişmiyor. Kota var sanki...
-“Şimdi 90”lar isimli derlemede 32 şarkı seçmişler ama eksik çok. Grup Vitamin, Çelik, Uf-Er, Hakan Peker bunlar yok mesela. “Ben Ölmeden Önce” bu derlemede olmayacak da nerede olacak? Ayrıca Mirkelam’dan “Tavla” değil “Her Gece” ister gönül. Kargo’yu da aradı gözler. Nerede “Yüzleşme” a hey hey hey?
-Peki eski tüfeklerin hâlâ söyleyecek yeni bir sözü var mı? Bu konuya net bir yanıt vermek ve objektif olmak benim için zor. Mesela yalan yok; Acil Servis’in klip çektiği ilk single “Yanıma Gel”e bir türlü ısınamadım. Ama albümde ondan çok daha iyi en az dört-beş şarkı buldum. Dinledikçe de dinleyesim geldi.
-Grizu’nun albümü “Gri” gayet sağlam bir rock albümü olmuş. Tavsiye ederim meraklısına. Böyle şarkılar da lazım hayata.
-Courtney Love’un The Hole’u da geri döndü bu arada. Yeni albümleri 27 Nisan’da piyasada olacakmış. 90’lı yıllar grupları geri dönmeye başladıysa daha neler neler var aslında...
-90’lar İstanbul’unun rock’çıları bugün için anlamlı mı bilmem. “Biz sahalara döndük ayağınızı denk alın” mı demek istiyorlar, “Rock furyasının tadını bir de biz çıkaralım” mı o konuda da emin değilim. Ama 90’larda bir “gıpraşma” var. Her an geri dönebilir 90’lar. Hissediyorum. Da nostalji hadisesinde 80’leri arar mıyız, onu bilemiyorum.


PAZAR MÜZİĞİ

3 “klasik” albüm
Led Zeppelin

“Physical Graffiti” (1975)Led Zeppelin’in “bir rock grubuyuz, illa rock çalarız” hadisesini ikinci plana atıp “biz grubuz, iyi müzik yapalım”a odaklandığı albüm. Herkes “Kashmir” ile tanır, ama ne gizli hazineler var içinde.
Neden? Çünkü ticari albüm dinleye dinleye gerçekten iyi müziğin ne olduğunu unutmaya başladık.
Nerede dinlemeli? Güneşli bir yer bulun basın play’e çalsın dursun. Aylaklık edin. Bakın neler neler keşfediyor insan...
Kilit şarkı: “Ten Years Gone”

Daft Punk
“Homework” (1997)

Daft Punk’ın ilk albümü “Homework” o zamanın avangart ruhunu en iyi yansıtan, izleyen 10 yılın elektronik sound’unu belirleyen zihin açan bir albüm. Hâlâ da öyle. Öyle remikslerini memikslerini değil, alıp orijinal edit’ini dinlemek lazım.
Neden? Çünkü bu işin bir kültürü felsefesi varsa bugün, bu albümün büyük rolü var.
Nerede dinlemeli? Hava karardıktan sonra nerede isterseniz orada...
Kilit şarkı: “Revolution 909”

DJ Shadow
“Endtroducing” (1996)
Bir insanın 65 bin plağı olsa ne yapar? Ya kafayı yer, ya hepsini toptan okutayım parayı Tayland’da ezeyim der. Ya da “erer” ve müzik yapmaya başlar. DJ Shadow üçüncüsünü yaptı. Arşivindeki plaklardan kesip yapıştırdığı müziklerle ekol oldu. Başka başka kitaplardan alınan paragraflarla bir roman yazmak gibi.
Neden? Bu kadar deneysel ve zihin açıcı hip hop
albümü azdır da ondan.
Nerede dinlemeli? Canın sıkkın, odanın kapısını kapat,
al eline en sevdiğin kitabı... Merhaba hayal alemi...
Kilit şarkı: “Midnight in a Perfect World”