Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Avrupa’da otomotiv satışlarında Eylül ayında bir hareketlenme ve yükselim görüldü. Nitekim Almanya’da geçen ayki satışlar, yüzde 15 oranında artarken, İtalya’da ise bu oran yüzde 5’lerdeydi. Elbette bu da, Türkiye’nin ihracat rakamlarına olumlu etki eden nedenlerden biri oldu ve Eylül rakamları rekor yazdı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre otomotiv endüstrisinin Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına oranla yaklaşık yüzde 12 artışla 2 milyar 753 milyon dolara ulaştı. Toplam ihracattan aldığı payı yüzde 13.9’a yükselten otomotiv endüstrisi, Türkiye ihracatında ikinci sıradaki yerini korudu. Bu yılın Ocak-Eylül dönemindeyse otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 5 artarak 22.3 milyar dolara çıkarken, ilk 9 aydaki ortalama aylık ihracat 2.5 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, sektörün geçen ay gerçekleştirdiği 2.75 milyar dolarlık ihracatın, bugüne kadarki en yüksek Eylül ayı ihracatı olduğunu kaydederek, “Geçen ay Almanya, Fransa ve Polonya’ya yönelik yüksek ihracat artışları oldu. Tedarik endüstrisi ve binek otomobiller ihracatı çift haneli, çekici ihracatı üç haneli arttı” dedi.

Yan sanayi yükselişte

Geçen ayın ihracat rakamlarında tedarik endüstrisi yani yan sanayi ihracatı yüzde 13, TIR çekicisi ihracatıysa yüzde 249 artışla dikkat çeken kalemler oldu. Eylül’de yüzde 13 artışla 1 milyar 182 milyon dolara çıkan yan sanayi ihracatı, en fazla ihracat yapılan ürün grupları içinde ilk sırada yer aldı.

Binek Otomobil ihracatı yüzde 26’lık artışla 807 milyon dolara çıkarken, ticari araç ihracatı yüzde 25 azalarak 425 milyon dolar oldu.

Tedarik andüstrisinde en fazla ihracat yüzde 17 artışla Almanya’ya yapılırken, Rusya’ya yapılan ihracat yüzde 23, Fransa’ya yüzde 49, Polonya’ya yüzde 21, Romanya’ya da yüzde 46 oranında arttı.

İki elektrikli birden

Avrupa hareketlendi eylül rekoru geldi

Koreli Kia, yeni elektrikli araçları “EV6” ve “Niro”yu ve Niro’nun hibrit versiyonunu tanıttı. Yeni EV6 2 milyon 100 bin TL’den satışa çıkarken, Niro’nun hibrit versiyonu 1 milyon 190 TL, hibrit versiyonu da 1 milyon 450 bin civarında fiyatla sunuldu.

Haberin Devamı

Niro Hibrit, 1.6 lt benzinli motor ve 32 kWh elektrik motoruyla toplamda 141 PS güce sahip. Niro EV’nin gücüyse 204 PS ve tek şarjla 460 km sürüş menziline ulaşabiliyor. DC şarj imkânı da sunan Niro, 50 kW DC şarj istasyonlarında 65 dakikada, 100 kW DC istasyonlarda ise 45 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e şarj olabiliyor.

Avrupa hareketlendi eylül rekoru geldi



Avrupa’da “2022 Yılın Otomobili” ödülünü kazanan Kia EV6 ise, Haziran ayında GT-Line 4x4 versiyonuyyla Türkiye’de satışa sunulmuştu. Kia EV6, tek şarjla 506 kilometreye kadar sürüş menziline ulaşabiliyor. Ayrıca Avrupa’da kullanılan gelişmiş 800V şarj teknolojisi sayesinde, aracın sadece 18 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e şarj edilebilmesine olanak tanıyor. 2022’nin son aylarında ise EV6’nın 585 PS güce sahip GT versiyonu satışa sunulacak.

Ticari satışlarını artırdı

Avrupa hareketlendi eylül rekoru geldi

Toyota, Türkiye’de ‘Toyota Professional’ ürün gamıyla satış rekorları kırmaya devam ediyor. Hilux pick-up, Proace City ve Proace City Cargo modellerinden oluşan Toyota hafif ticari araç ürün gamı, Türkiye’de Eylül ayında toplam 838 adet araç satışına imza attı. Bu satış rakamlarıyla birlikte Toyota, ilk 9 ayda 7 bin 127 adet ile Türkiye’de tüm zamanların en yüksek hafif ticari araç satışını gerçekleştirdi ve geçen yıla göre yüzde 6.6 oranında satış artışı elde etti.