DSİ Genel Müdürü Akca, Tire’nin ardından üçüncü baraj olan Dereli’nin 2023’ün ilk aylarında hizmete sunulacağını açıkladı
Tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm güçleriyle çalıştıklarını, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıktıklarını sık sık dile getiren DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, Tire’de tamamlanmak üzere olan üçüncü baraja 2023 yılının ilk aylarında su tutulacağını söyledi.
3.5 milyon lira ek gelir
Yenişehir ve Eskioba barajlarından sonra Dereli Barajı’nın da hizmete girmesiyle birlikte 1420 dekar arazinin daha suya kavuşacağını ifade eden Akca, “Türkiye’nin en verimli havzalarından Küçük Menderes havzasındaki çiftçilerimize can suyu olacak olan üçüncü barajımızda adım adım sona yaklaşılıyor. İnşaatta gövde dolgu çalışmaları son hızla devam ediyor. 300 bin metreküp dolgu yapılacak. Temelden yüksekliği 45 metre olarak projelendirdiğimiz Tire Dereli Barajı gövdesinin kil çekirdekli kum çakıl dolgu tipinde olacak. İnşaatta şu ana kadar gövde, dolu savak, rölakasyon kazıları ile kondüvi, su alma yapıları ve batardo imalatlarını tamamladık. 300 bin metreküplük gövde dolgusunun yaklaşık 100 bin metreküplük kısmını bitirdik. Hedefimiz 2023’ün ilk aylarında barajda su tutmak” dedi. DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, “720 bin metreküp su depolama kapasitesine sahip olacak barajın bölge ve ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacak. Bu baraj sayesinde İzmirli üreticilerimiz 2022 yılı rakamlarıyla her yıl ortalama 3 milyon 550 bin lira ek gelir elde edecek” diye konuştu.