Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız, kente içme suyu, sulama, taşkın koruma, tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarıyla 39 baraj ve gölet kazandırdıklarını vurguladı
İzmir’in jeopolitik konumu ve dört mevsim tarıma uygun iklimiyle Türk ekonomisinin öncü kentlerinden biri olduğunun altını çizen, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, kentte 19 yılda önemli tesisleri hizmete açtıklarını bildirdi. Bu bilgileri, Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız verdi. İzmir’i, Türk tarımının kalbi olarak nitelendiren Yıldız, “Burada toplam 39 baraj ve gölet ile 4 yeraltı depolama tesisinin inşaatını tamamladık. 42 sulama projemizle de toplamda 548 bin 620 dekar araziyi modern sulamayla tanıştırmış olduk. Bölge ekonomisine yılda yaklaşık 801 milyon ek gelir sağlandı” dedi.
‘Toprağımız çok kıymetli’
Projeler sayesinde 27 bin 431 kişiye de ek istihdam olanağı sağlandığını ifade eden, DSİ Genel Müdür Vekili Yıldız şunları aktardı: “İzmir’in 2040 yılına kadarki içme ve kullanma suyu problemini çözdük. Üç içme suyu tesisiyle, yılda 59 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin etmiş olduk. Toprağımız çok kıymetli. Tarım, gelecekte de insanlığa yön verecek. Tarlalardan daha etkin biçimde faydalanabilmek amacıyla başlattığımız ‘Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri’ kapsamında İzmir’de toplam 109 bin 500 dekar arazide çalışmalarımızı tamamladık. 94 yerleşim merkezini su baskını riskinden kurtardık. Kente 100 adet taşkın koruma tesisi kazandırdık. 94 yerleşim yeri ile 113 bin 280 dekar arazide taşkın ve su baskını riskini minimize ettik. İzmir’de inşaatı devam eden 37 adet projemiz var ve 10 proje de plan aşamasında. 47 projenin toplam maliyeti ise yaklaşık 2,3 milyar lirayı buluyor. Bu projeler tamamlandığında, 841 hektar alanda daha sulu tarıma geçilecek, kent ekonomisi yılda yaklaşık 11 milyon lira ek gelire kavuşacak, 420 vatandaşımıza ek istihdam olanağı sağlanacak.”