Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Genel Müdür Yardımcısı Kaya Yıldız, yatırımları şöyle sıraladı: “32 baraj ve gölet ile 2 içme suyu, 1 yeraltı suyu besleme, 48 taşkın önleme ve 44 sulama tesisi inşa ettik, 106 bin 740 dekar araziyi sulu tarımla buluşturduk.”

1954 yılından bu yana, toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle sorumlu olan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, inşa ettiği barajlarda depoladığı suyu, başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere, hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atık su arıtımı ve taşkın kontrolü gibi geniş bir yelpazede, mühendislik yapıları aracılığıyla hizmete sunuyor.
İçme suyu başta olmak üzere sulama, taşkın koruma ve tarla içi geliştirme ve toplulaştırma yatırımlarıyla ülke ekonomisine katkı sağladıklarını söyleyen DSİ Genel Müdür Yardımcısı Kaya Yıldız, Uşak’a son 19 yılda 963 milyon liralık yatırım yaptıklarını açıkladı ve şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Uşak’a 19 yılda 127  tesis kazandırdık

‘Verimlilik arttı’

“19 yılda Uşak’a 127 tesis açarak her damla suyu değerlendirdik. Bunlardan 32’si baraj ve gölet. İnşa edilen 44 sulama tesisiyle de 106 bin 740 dekar arazi, sulu tarıma geçti. Bu sayede bölgede verimlilik ve ürün çeşitliliği arttı. Uşak ekonomisine sadece geçen yıl 288 milyon liralık katkı sağladık. 5 bin 337 kişiye de istihdam olanağı yarattık. 2 içme suyu tesisiyle, halka yılda 6,4 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edildi. İl genelinde 1 adet de yeraltı suyu besleme tesisi inşa edildi. 8 bin 40 dekar araziyi de taşkından kurtarmak için 48 adet taşkın koruma tesisi yapıldı. Böylece 50 meskûn alan, taşkın ve su baskını riskinden kurtuldu.”

769 milyarlık proje daha...

Uşak’ın iklimi ve tarıma dayalı yapısıyla onlarca uygarlığa ev sahipliği yaptığını da ifade eden Kaya Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toprağı daha verimli kullanabilmek için, 113 bin 860 dekar arazide toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projesini de tamamladık. 24 projemiz daha devam ediyor. 9’u planlama aşamasında, 15 projede ise inşaat çalışmaları sürüyor. Bunlar tamamlandığında, 12 bin 20 dekar arazi daha modern sulamaya açılacak. Üretici, yılda 24 milyon lira daha para kazanacak. 600 kişiye de iş olanağı sağlanacak.”