Karaburun Salman Barajı 2023 yılında, Manisa Demirci’de yer alan Güveli Göleti bu yıl sonunda tamamlanacak. 1790+1000 dekar arazi, modern sulamayla buluşacak ve iki ilçe üreticisi, yılda 3 milyon 600 bin lira kazanacak.
2018 yılında tamamlanan İzmir Karaburun Salman Barajı’nın temelden yüksekliği 51,6 metre. Su depolama hacmi 4,1 milyon metreküp olan barajda iletim şebekesi tamamlandıktan sonra, Çeşme Yarımadası yılda 900 bin metreküp içme suyu ile buluşacak. Bahar aylarıyla başlayacak olan çalışmalar, 2022 yılı içinde bitirilecek ve 2023’ten itibaren de şebekeye su verilecek.
İmzalar atıldı
Bölgedeki yüzlerce üreticinin yıllardır Salman Barajı’nın suyunu beklediğini ifade eden Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız, Karaburun halkına verdiği müjdenin içeriğini şöyle dile getirdi: “Tarım Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak Çeşme Yarımadası’na Karareis ve Salman barajlarından içme suyu verebilmek için iletim hattı çalışmalarımız aralıksız devam ediyor ve sulama inşaatına da start veriyoruz. Amacımız, planlanan sürede inşaatı tamamlayarak, 1790 dekar araziyi basınçlı borulu sistemle sulamak. Salman Barajı ve Sulama Projesi bitirildiğinde, bölge çiftçisi ve ülke ekonomisi 2021 rakamlarıyla en az 2 milyon lira ek gelir elde edecek.”
GÜVELİ’NİN YÜZDE 46’SI TAMAMLANDI
Son yıllarda özellikle meyvecilik alanında haklı bir üne kavuşan Manisa Demirci’de, Güveli Göleti hizmete girdiğinde sulama maliyetleri düşecek. Tarla ve bahçelerde verimlilik artacak, ürün çeşitliliği gelişecek. Göletin inşaatı, bu yılın sonunda tamamlanacak. 1000 dekar araziyi basınçlı borulu sistemle sulayacak projenin yarısının inşaatının tamamlandığı müjdesini veren DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, hedeflerinin bu yıl sonuna kadar yüzde 100 gerçekleşme oranına ulaşmak ve gölet inşaatını bitirmek olduğunu açıkladı ve şu bilgileri verdi:
“Demirci’de tarım alanlarına can suyu sağlayacak olan Güveli Göleti’nin inşaatı tamamlandığında, bölge üreticisi 2021 yılı ortalaması olan 1,6 milyon lira ek gelir sağlayacak. Gölette gövde dolgu çalışmaları aralıksız devam ediyor. Temelden yüksekliği 31 metre olan göletin gövdesi için 240 bin metreküp dolgu yapılacak ve çalışmalar bitirildiğinde 690 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak. Gövde dolgusu imalatının yaklaşık yüzde 46’sı tamamlandı. Havaların ısınmasıyla çalışmalar hızlandırılacak ve yıl sonunda gölette su tutulacak. Sulama projesi inşaatı için de ihale yapılacak.”