DSİ Genel Müdürlüğü bölgemizde mümbit toprakları suyla buluşturmaya, derelerdeki taşkın risklerini azaltmaya, içme ve kullanma suyu temin etmeye hızla devam ediyor
İlk müjde; İzmir’de Küçük Menderes Ovası’na can suyu olacak Tire’nin en büyük dördüncü barajı olması kararlaştırılan Sarılar Barajı için imzalar atıldı ve inşaat süreci başlatıldı. İkinci müjde; Manisa Alaşehir’de 1810 dekar tarım arazisini modern sulama ile tanıştıracak olan Horzum-Alayaka Barajı’nda sona yaklaşıldı ve bu yıl sonunda tamamlanarak su tutulacağı açıklandı. Gövde dolgusu tamamlanan bu barajda ön yüz beton kaplama çalışmaları kısa zamanda bitirileceği belirtildi. DSİ Alaşehirli çiftçiye Horzum-Alayaka Barajı için hedeflerinin 2021 yılı sonunda hizmete sunulacağı bildirildi. Tire Sarılar Barajı ile ilgili açıklamayı DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yaptı:
Tire’nin en büyüğü
“Tire’deki verimli tarım arazilerine hayat verecek Sarılar Barajı için inşaat sürecini başlattık. Baraj bittiğinde bölgedeki sulama maliyetleri azalacak, sulu tarım ile verim ve ürün çeşitliliği de artacak. Bir tarladan yılda 2-3 ürün alınabilecek. Barajın temelden yüksekliği 45,5 metre olacak ve gövdesi için 650 bin metreküp dolgu yapılacak. Tire’nin en büyük barajı olarak projelendirilen bu yapının ön yüzü beton kaplı kil-çakıl dolgu tipinde 3 milyon 570 bin metreküp su depolama kapasitesine sahip olacak. Sulama sıkıntısı çekilen 5 bin 440 dekar arazi borulu basınçlı sistem ile sulanacak. Üç yıl içinde tamamlanması hedeflenen baraj ile bölge üreticisinin 2021 verilerine göre yılda 12 milyon 600 bin lira ek gelir elde edeceğini tahmin ediyoruz. Tire’de daha önce inşası tamamlanan Yenişehir Barajı 1,250 dekar, Eskioba Barajı 870 dekar, inşası devam eden Dereli Barajı ise 1,420 dekar sulama sahasına sahip. Bu dördüncü baraj Tire halkına hayırlı olsun.”
Manisa Alaşehir’de 1810 dekar tarım arazisini modern sulama ile tanıştıracak Horzum-Alayaka Barajı ile ilgili müjdeyi de DSİ 2’nci Bölge Müdürü Birol Çınar verdi, “Gövde dolgusu tamamlanan barajda ön yüz beton kaplama çalışmaları önümüzdeki aylarda bitirilecek ve bu yıl sonunda da su tutulacak. Alaşehir Alayaka Köyü’nün güneybatısındaki Karabalçık Deresi üzerinde inşa edilen baraj gövdesinin ön yüzü kaya dolgu tipinde olacak. Temelden yüksekliği 38 metre olan bu barajın gövdesi için 700 bin metreküp dolgu yapıldı. Dolusavak ve gövde dolgu imalatları tamamlanan barajda yakında ön yüz beton kaplama çalışmalarına başlayacağız. Baraja 740 bin metreküp su tutulacak ve verimli 1810 dekar tarım arazisi basınçlı borulu sistemle sulanacak. Alaşehirli çiftçiler hem tarlalarını daha ucuz maliyetle sulayacak, hem de sistemli sulama neticesinde verim artışı elde edecek. Bu barajın bölge çiftçisine 2021 yılı rakamlarıyla yılda 2,3 milyon lira ek gelir sağlayacağını tahmin ediyoruz” dedi.