2018 ilkbaharında temeli atılan barajın gövde beton kaplama çalışmalarının planlanan tarih olan Temmuz 2022’den bir yıl önce tamamlanacağı açıklandı
DSİ Genel Müdürlüğü, İzmir ve ilçelerine yaptığı yatırımlarla kentin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Geçen hafta DSİ’nin İzmir-Tire ile Manisa-Alaşehir’deki yatırımlarını aktarmıştım. Bugün de Bergama’da binlerce üreticinin su sıkıntısına karşı umudu olan Musacalı Barajı ile ilgili yürütülen çalışmaları dile getireceğim. Bergamalı çiftçilerin 2018 baharında temeli atılan bu barajın bitirilerek hizmete girmesini sabırsızlıkla beklediklerini ve çalışmaların planlanandan bir yıl önce tamamlanarak 2021 yılı sonunda su tutulacağı müjdesini DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız verdi ve şu bilgileri aktardı:
42 milyon lira ek gelir
“İzmir’in en verimli ovalarından Bakırçay Ovası’nda 22 bin 950 dekar araziyi modern sulama ile buluşturacak olan Musacalı Barajı’nı Bergama’daki Kocadere üzerine inşa ettik. 2018 baharında sahur vakti temelini attığımız bu barajın 25 Temmuz 2022’de tamamlanması planlanmıştı. Ancak çalışmalarımız zorlu kış aylarında hız kesmedi ve dev barajda hedeflenenden bir yıl önce sona gelindi. Yüzde 88 fiziki gerçekleşme oranına ulaştığımız barajda son olarak beton kaplama çalışmaları bitirildi ve gövde inşası tamamlandı. Temelden yüksekliği 79 metre olarak planlanan Musacalı Barajı’nın gövdesi için 1 milyon 156 bin metreküp dolgu yapıldı ve beton kaplama çalışmaları kapsamında 8 bin metreküp beton döküldü. Bakırçay Ovası’nın verimli tarım arazilerine can suyu sağlayacak olan barajda sadece su alma yapısı, vana işleri gibi tünel daimi techizat işlerimiz kaldı. Dev barajda hedefimiz, tüm imalatları birkaç ay içerisinde bitirip, sonbahar gelmeden, planlanandan bir yıl önce su tutabilmek. Böylece Bergamalı çiftçilerimiz yılda 42 milyon lira daha fazla kazanacak. Tarım alanlarında modern sulama ile ürün çeşitliliği artacak; zeytin, domates, sebze ve meyve gibi tüm ürünlerde verim katlanacak; çiftçilerimiz tarlalardan iki ya da daha fazla hasat etme olanağına kavuşacak.”
Yazıklar olsun!
Burası İzmir’in “Tarihi” Dönertaş Sebili. Bu fotoğrafı 30 Mart 2021 günü çekip “İşte tarihe karşı sorumsuzluğumuzun bir fotoğrafı” başlığı ile gazeteci ve yazar arkadaşımız Gürol Tulunay paylaştı ve “Tarihi Dönertaş Sebili’nin önünde satış yapan, sebili ve akmayan bu çeşmesinin yalağını kullanan, yine bir arkadaşımın ihbarına göre çeşmenin mermer yalağını kıran bu seyyar manavın aynı yerde fütursuzca işine devam ettiği ile ilgili bu aymazlığı beşinci kez yazıyor ve duyuyorum. Bu sebilin korunması bu kadar zor olmamalı… Lütfen tarihi değer olan bu Dönertaş Sebili’ne sahip çıkın ve gerekeni artık yapın!”
Ben de bu aymazlığı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin medya takip merkezi ile Konak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nün dikkatine sunuyorum.
SORUNUNA SAHİP ÇIK!
Yaşadığınız yerdeki (köy, mahalle, ilçe ve şehirde) sokağınızda, gezdiğiniz cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, çarşıda, pazarda ve kamu hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, 0555 253 52 52 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, WhatsApp İhbar Hattı olan 0535 931 01 01 ile kemal.onderoglu@hotmail.com elektronik posta adreslerime fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...