Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sanayi kuruluşları, banka ve eğitim kurumlarında çalışanlar ile yiyecek ve içecek işyeri sahipleri, "Çalışanlar işlerinden 18.00-19.00 saatlerinde çıktıkları için lokanta ve restoranlardan yararlanamıyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kovid-19 salgını nedeniyle bir yıla yakın süredir kapalı olan restoran ve kafelerin, 1 Mart’tan itibaren düşük, orta ve yüksek risk gruplarında yer alan illerde belirlenen kapasite oranına göre hizmet vereceklerini açıkladı. Ardından da İçişleri Bakanlığı konu ile ilgili genelge yayınladı, şu bilgi ve uyarılara yer verdi:

Haberin Devamı

Yüzde 50 kapasiteli

“Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 arasında faaliyet gösterecek lokanta, restoran, kafeterya, pastane tatlıcı ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri, açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde, yüzde 50 kapasitesiyle uygulama yapacak. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servisi şeklinde hizmet verebilecek. Çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizdeki yeme içme mekanları 10.00-20.00 arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-24.00 arasında sadece paket servisi şeklinde hizmet verebilecek. Ayrıca işyeri içinde hizmet sunamayacak.”

Bu açıklamalardan bir gün (2 Mart) sonra gazetemizi arayan okurlarımız, şu talepte bulundu: “Karı-koca normal mesai saatlerinde çalışan bizler, tam gün çalışıyor ve saat 18.00 ile sonraki saatte çıkıyoruz. Evimize gitmek yerine akşam yemeğimizi lokanta ve restoranda yemek istiyoruz. Ancak bu işyerlerine gittiğimizde gel-al şeklinde, 21.00-24.00 arasında sadece paket hizmeti veriyoruz’ yanıtı alıyoruz. Yöneticilerimizden bu işyerlerinin kapanış saatini saat 21.00 veya 22.00’ye çekilmesini bekliyoruz. Tam gün mesai yapan bizler, bu isteğimizin dikkate alınmasını istiyoruz.”

İşyeri kapanış saatini 21.00’e çeker misiniz

Sağlıkçıya verilen “ek ödeme” nedir?

1 Mart köşemizde, “Ek ücretlerimiz ne zaman ödenecek?” başlıklarıyla Kovid-19 nedeniyle Aralık 2019’dan günümüze kadar canlarını hiçe sayarak çalışan doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının, Ağustos, Eylül ve Ekim 2020’de üç ay boyunca maaşları dışında verilen ek ödemelerini, Kasım ve Aralık 2020’de alamadıklarını yetkililere aktardık. Ayrıca sağlık çalışanlarına maaşı dışında verilen ek ödemelerin ne olduğunu aktaracaktık. O günkü sayfamızda yer olmadığı için verememiştik. Ek ödeme, personele sağlık tesisine fiilen katkı sağladığı sürece verilir, deniliyor. Genelgedeki açıklama aynen şöyle: “Sağlık tesisinin o dönemde elde ettiği gayrisafi hasılattan öncelikle Hazine payı, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun 18’inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi gereğince ayrılacak pay ile bakanlık merkez payı ayrıldıktan sonra kalan miktar, 209 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirlenen oranları geçmemek üzere personele ‘Ek Ödeme’ olarak dağıtılabilir. 4 Mart 2020 tarihli ve 31058 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe ‘1 Kasım 2020’den itibaren geçerli olmak üzere iki ay süreyle yer ve personel yönünden kapsamı ve oranı bakan tarafından belirlenmek kaydıyla ek ödeme yapılabilir’ maddesi eklendi. Bu şekilde yapılacak ödeme toplamı mesai içi tavan ek ödeme tutarını geçemez.”