Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinde hayata geçireceği yatırımlarla içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak, verimli topraklar suyla buluşacak, taşkın riskleri azalmış olacak

YUNUSEMRE: Manisa’da ve ilçelerinde, son dönemde su yapılarının artmasının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığı açıklandı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız, “Yunusemre ilçesindeki Kızıl Dere üzerine inşa edilecek olan Beydere Göleti’nde şu ana kadar gövde ve dolusavak sıyırma kazıları ve derivasyon imalatları tamamlandı. Enjeksiyon imalatlarının devam ettiği projede, yakında gövde dolgusuna başlanacak. Manisa Yağcılar Mahallesi ile Celal Bayar Üniversitesi Kampüsü’ne de yılda 304 bin metreküp içme ve kullanma suyu sağlanacak” dedi ve çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

‘Üreticiye ek gelir’

“Beydere Göleti inşaatının yüzde 43’ü tamamlandı. İnşaatın bütün bileşenlerinin tamamlanması ile Yunusemre’ye ait 520 dekar arazi de sulanacak. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edilecek Beydere Göleti’nin gövdesi için 200 bin metreküp dolgu yapılacak. Temelden yüksekliği 30 metre olacak. Göletin depolama alanında ise 1 milyon 300 bin metreküp su tutulabilecek. 2021 yılı içinde bitirilmesi planlanan proje ile 520 dekar arazi, basınçlı borulu sistemle sulanacak. Sulama maliyetlerinin düşmesi ve verimliliğin artmasıyla. bölge üreticisine yılda 1 milyon lira ek gelir sağlanacak.”
ŞEHZADELER: İlçe sınırlarındaki Çayır Deresi üzerine inşa edilen gölette, şu ana kadar gövde sıyırma ve dolusavak kazıları, dipsavak, kondüvi betonarme, enjeksiyon imalatları ile batardo dolgu imalatları tamamlandı. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirilen göletin gövde dolgu çalışmalarına başlandı. Belenyenice Göleti’nin gövdesi için 259 bin 654 metreküp dolgu yapılacak. Gövde yüksekliği temelden 33 metre olacak gölette 800 bin metreküp su tutulabilecek. Üreticilerin sulama maliyetlerini düşürecek bu göleti bir an önce tamamlayarak hizmete sunmayı amaçladıklarını ifade eden DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, “Proje tamamlandığında 1070 dekar araziyi basınçlı borulu sistemle sulayacağız. Hedefimiz, göleti 2021 yılı sonunda tamamlayarak 2022 başında su tutabilmek” dedi. Belenyenice Göleti tamamlandığında üreticiye 2021 rakamlarıyla her yıl ortalama 1 milyon 600 bin lira daha fazla kazandıracak.