TUREB Başkanı Suat Tural Kasım, Kovid-19’dan tur rehberlerinin de fazlasıyla etkilendiğini ve işsizlikle mücadele ettiğini belirtti, “Meslektaşlarımız için de düzenleme yapılmalı” dedi
Salgının en çok turizm sektörünü vurduğu, turist rehberlerinin de uzun süredir işsizlik sorunuyla mücadele ettiği belirtildi. Türkiye’de 12 bin turist rehberinin olduğu ve şu anda işsiz kaldıkları halde, devletin verdiği destek paketinin hiçbirinde yer almadığı ifade edildi. 3 bin civarında turist rehberinin evlerini kapatıp ailelerinin yanına gittiği, bir kısmının ise Anadolu’nun bazı kentlerine giderek tarım işçiliği yaptığı aktarıldı. Şu anda 9 bin civarında rehberin işsiz kaldığını açıklayan Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Suat Tural, “Sezon zaten Kasım 2019’da bitmişti. Yani rehberlerin işsizlik süreci, koronavirüs salgınından 5 ay önce başlamıştı. Meslektaşlarımız, 19 aydır işsizlikle mücadele ediyor, ancak kamusal hiçbir destek alamıyor” diye başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:
‘Esnaf tanımına girmiyor’
“Nisan 2020’de turist rehberlerine yönelik destek kredisi tanındı. Başvuranların ancak dörtte biri bu krediden faydalanabildi. Alabilenler de 19 aylık işsizlik sürecinde Kasım 2020’ye kadar geçen turizm mevsimi içindeki durgunluk yüzünden uğraş vermelerine rağmen, aldıkları kredileri ödeyemedi. Hatta TUREB olarak, bu süreç içinde turist rehberlerinin çalışma kartı ödemelerini bile alamadık. Oda aidatlarını ise en aza indirerek hem meslektaşlarımıza destek olmaya, hem de onları meslekten uzaklaştırmamaya gayret ediyoruz. Turist rehberlerinin yüzde 90’ı ‘serbest meslek erbabı’ olarak mesleğini yürütüyor. Ancak esnaf tanımına girmedikleri ve çoğu da sosyal güvenlik şemsiyesi içinde yer almadığı için, son açıklanan esnafa yönelik hibeden yararlanamadılar. Devletimizin açıkladığı hibe destek planından turist rehberlerinin de faydalanmasını istiyoruz. Ülkemizin en önemli ekonomik güçleri arasında olan turizm sektörünün gerçekten ciddi anlamda en nitelikli kısmını oluşturan turist rehberlerimizin hem kredi ödemeleri ertelemesine hem de hibeye ihtiyaçları olduğu nettir. Devletimizin bu süreçte toplumun bütün kesimlerinin yanında olabilmek için destekler açıkladığını ve planladığını görüyoruz. Bu desteklerden meslektaşlarımızın da faydalanabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılacağı inancındayız. Bu süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın, sayıları 9 bine yaklaşan eylemli turist rehberlerine benzer bir hibe verilebilmesi ve kredi alıp ödeyemeyenlerin de, kredilerinin ertelenmesi için gerekli talimatları vereceğini umut ediyoruz. Yaklaşık 9 bin meslektaşımız için oluşturulacak hibe imkânı hem meslektaşlarımız hem de turizm sektörü için hayati önem taşımaktadır. Bu dönemde verilecek bir hibe hem moral artışına hem de umutların ayakta kalabilmesine yol açarak meslektaşlarımızın sektörde kalmasına olanak tanıyacaktır.”
Rehber ne iş yapar?
Rehber; turistlere, ziyaretçi ve konuklara eşlik ederek onlara, ören yerleri, sit alanları, müzeler, anıtlar, türbeler, mabetler, tarihi eserler ve kalıntılar, folklor, kültür-sanat eserleri, el sanatları, hatıra eşyası, eğlence yer ve olanakları hakkında doğru bilgiler verip gezdiren bir meslek erbabıdır. Ayrıca gerektiğinde yaylacılık, dağ ve doğa yürüyüşü, su sporları, avcılık, kayak, mağaracılık, ornitoloji, paraşütçülük, botanik, bisiklet ve at turlarını kapsayan çeşitli spor türlerinin de uygulanmasına yardımcı olan kişidir.
SORUNUNA SAHİP ÇIK!
Yaşadığınız yerdeki (köy, mahalle, ilçe ve şehirde) sokağınızda, gezdiğiniz cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, çarşıda, pazarda ve kamu hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, 0555 253 52 52 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, WhatsApp İhbar Hattı olan 0535 931 01 01 ile kemal.onderoglu@hotmail.com elektronik posta adreslerime fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...