Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milliyet


Kavaklıdere köyü İzmir’in doğusunda, Bornova’ya bağlı ve ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bir yerleşim. İki bin nüfuslu köy halkının çoğunluğu İzmir, Kemalpaşa ve Turgutlu’daki sanayi bölgelerinde çalışarak yaşamlarını sürdürüyor. İzmir’in Belkahve bölgesinde bulunan köy halkı 2 yıla yakındır isyanda. Özellikle Kemalpaşa ve Turgutlu’daki sanayilerde çalışan köylüler Belkahve inişinde kapatılan köye girişlerden dertliler. Kavaklıdere Köyü Muhtarı Yunus Baycan ve köy halkı bakın ne diyor: “İki yıla yakın süredir İzmir’in trafik kazaları açısından kara noktası Ambarlar Kavşağı’nda Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü kavşak çalışması nedeniyle Belkahve inişinden köyümüze araçla ve yaya olarak girişi kapattı. İki yıla yakın süredir özellikle yaya girişleri konusunda trafik kazaları yaşandı ve köy halkından en az 10 kişi yaşamını yitirdi. Biz köy halkı olarak Belkahve’deki Atatürk Anıtı civarından köyümüze hem yaya geçişleri, hem de araç girişleri için alt veya üst geçit yapılmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı

İşletmeler de mağdur

Belkahve Atatürk Anıtı yanındaki İzmir İl Özel İdaresi’ne ait Mavi Yeşil Restoran, 30-35 yıllık Çıtak Restoran ve Kafe ile Nil Restoran sahipleri de aynı konuda dertliler. İşletme sahipleri bakın ne dediler: “Ambarlar Kavşağı’ndaki çalışmalar nedeniyle işletmelerimize hizmet veren kavşa k kapatıldı. İki yıla yakın süredir bu yüzden binlerce müşterimizi kaybettik. Sıkıntımızı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım’a da aktardık. Bakanımız, ‘Kavşak çalışması tamamlandıktan sonra çözüm üreteceğiz’ dedi.


Çeşme Otoyolu arkası moloz ve çöp dolu

Çevre konusunda duyarlı bir okurumuz “Ormandaki çöplük” başlıklı aşağıdaki şikayeti görüntüleyip köşemize gönderdi. Okurumuz bakın ne diyor: “Ne kadar uyarırsak uyaralım, ne kadar takip edersek edelim duyarsızlığı önleyemiyoruz. Şu hale bakın; bu sefer ki çöp faciası bir ormanda karşıma çıktı. İzmir-Çeşme Otoyolu’nda Çeşme istikametinde yer alan akaryakıt istasyonunun hemen arka tarafında bulunan ormanlık alanda ailemle birlikte yürüyüş yaptık. Ancak, üç değişik yerde moloz ve çöp birikintilerini görünce gözlerimize inanamadık ve hemen fotoğraflarını çekip size gönderdik. İzmir Orman İşletme Müdürlüğü ve Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri temizlik yaptırıyorlar. Ancak, kontroller aralıklı olunca böyle oluyor. Lütfen yetkilileri bir kez daha uyarın da çöp ve moloz atanları uyarsınlar ve atılmaması için önlemler alsınlar.”


Trafik levhaları yine delik deşik


Son yıllarda ülkemizde artan silahlanma sonucunda ortak kullanıma sunulan ürünler içinde en çok zarar gören trafik levhaları olduğu iletildi. Köşemizi arayan okurlarımız, “Son yıllarda otoyollarda ve tenha yollardaki trafik levhaları delik deşik. Özellikle geceleri bu levhalar hedef tahtası gibi kullanılıyor, bazı levhalarda sprey boyalarla boyanıyor. Çok yerde de levhalar çalınıyor. İyi de yetkililer gerek otoyollarda gerekse devlet ve il yollarına niçin kamera sistemi kurmuyorlar?” diye soruyorlar.


Hurdacılar çok gürültü yapıyor

Karşıyaka Şemikler sakinleri semtlerindeki hurdacılar ile bazı işyerleri ile ilgili olarak yine dert yandılar. Okurlarımız, “Buradaki işyerleri ruhsatsız. Bunu Karşıyaka Belediyesi’ne ilettik. Ancak, bizi dikkate alan olmadı. 6276 Sokak’taki hurdacılar ile bazı işyerleri gürültü yapmaktadırlar. Zaman zaman uyarmamıza rağmen sabah çok erken saatte ve gece kararana kadar gürültüyü kesmemekteler. İşimiz gürültülü, deyip kestirip atıyorlar. Biz bunların buradan kaldırılmasını istiyoruz” diyorlar.



Halkı yanıltanlar niçin uyarılmıyor?

Buca Şirinyer’den arayan Erol Başlı, “İzmir Ticaret Odası büyük projeler peşinde koşuyor. İyi de, İzmir’de ticaret gün geçtikçe rezil bir duruma geliyor. Mağazaların önünde etiketin yarısı yazıyor, ama vitrindeki ürünlerin hiçbirinde fiyat bulunmuyor. Vitrinlerdeki ürünlere fiyat etiketi konulmuyor. ‘Ne alırsan 4.99, 6.99, 9.99 ve 19.99 TL’ yazıyor. Para üstü olarak 1 kuruşlar verilmiyor. Ayrıca, ‘Yeni sezon ürünlerinde yüzde 30, 40, 50 indirim’ levhaları ile yeni sezon ürünleri satılıyor. İzmir Ticaret Odası bu tür satışları yapanları ve halkı yanıltanları niçin uyarmıyor ve cezalandırmıyor?” diye soruyor.



Tramvaydan önce otopark yapılsın

Mithatpaşa ve Göztepe mahallelerinden arayan Erdoğan Yalçın ve Aytun Kırmızı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tramvay projesi ile ilgili tereddütleri olduğunu söylediler. Okurlarımız, “Çok güzel bir proje. Özellikle 5 farklı bölgede olması ve metro hatlarına bağlantılı olması İzmir toplu ulaşımına nefes aldıracak. Ancak, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndaki bin araçlık otoparkın iptal edilmesi bu semtte yaşayan bizleri oldukça sıkıntıya sokacak. Bizler araçlarımızı nereye park edeceğiz? Bizi şimdiden düşündürmeye başladı. Tabii bizim önerimiz; yapılması düşünülen otoparkın tramvay hattı yapılmadan önce inşa edilmesi. Şayet böyle yapılmaz ve araçlarınızı kaldırın, denilirse hepimiz rezil oluruz” dediler.