Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk Tabipler Birliği (TTB) ile Sağlık Sen üyesi doktor, hemşire ve sağlık çalışanları, Kovid-19 salgını nedeniyle bir yıldır mutsuz, korku ve ekonomik sıkıntı içinde yaşadıklarını dile getiriyor.

Ülkemizde ilk olarak Aralık 2019’da görüldüğü açıklanan koronavirüs salgını nedeniyle, o günden bu yana canla başla çalışan sağlıkçılar, oldukça huzursuz. Çünkü salgın nedeniyle 2020 yılında 361, 2021 Ocak ayında ise 41 doktor, hemşire ve sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Bu yılın şubat ayında ise 13 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. 15 aydır sorunlarının çözümü ile ilgili yöneticilerin ve yetkili makamların hiçbir iyileştirici karar almadığını aktaran sağlık çalışanları; aşırı iş yükü, virüsü eve taşıma riski, gelir kaybı, ücret adaletsizliği ve şiddet korkusu yüzünden birçok arkadaşlarının yaşamlarını yitirdiğini ve dayanacak güçlerinin kalmadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Aşırı iş yükü, şiddet ve adaletsizlik; yeter artık

Yüzde 97’miz yorgun!

Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ile İzmir Sağlık Sen Şube Başkanı Ekrem Özdemir, Aydın Sağlık Sen Şube Başkanı Baki Karaer, Manisa Sağlık Sen Şube Başkanı Mustafa Irgatoğlu ve Muğla Sağlık Sen Şube Başkanı Özcan Çiçek, şu uyarılarda bulunuyor:

“Sağlık çalışanlarına Kovid-19 teşhisi konulanların oranı %30’a çıktı. Aşırı yorgunluğa bağlı olarak vücut dirençlerimiz düştüğü için bu hale geldik. Çalışanlarımızın yüzde 97’si yorgun. Uyku sürelerimiz ile verimi düşen arkadaşlarımızın oranı %82 civarında. ‘Alarm zilleri çalıyor’ dememizin nedeni işte bu veriler. Can suyu olması gereken döner sermaye sistemi yani ek ödemeleri, adaletli ve yeterli bulmayanlarımızın oranı %98.2. İşimizi hakkıyla yapmamıza rağmen, hak ettiğimiz ücreti alamıyoruz. İş verimliliğimiz düşüyor. Sağlık çalışanlarımızın %27’si bu yüzden istifa etmeyi düşünüyor. Sebebi; yoğun çalışma temposu, salgın korkusu, gelir kaybı, ücret adaletsizliği, mobbing ve şiddet olayları. Bıktık artık. Tükenmişlik hissi yaşayanların oranı %80 civarında. Huzursuz olduklarını söyleyenlerimizin oranı %91. Çağın en yaygın hastalığı stresi yaşadıklarını söyleyen arkadaşlarımızın oranı ise %92.4. Can kurtarmak için zamanla yarışan bizlerin sorunlarının çözümünü zamana yaymak ise işin doğasına aykırıdır. Yeter artık!”

Haberin Devamı

Sağlık, kutsal bir meslektir

2021’in şubat ayında sağlık çalışanlarına yönelik 9 şiddet olayının meydana geldiği, 36 saldırganın karıştığı olaylarda 13 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığı ifade edildi. Ocak ayında ise 45 saldırganın karıştığı 13 şiddet olayında, 19 sağlık çalışanı mağdur oldu. Sağlık çalışanları, “Temennimiz hiçbir şiddet olayının yaşanmadığı, hiçbir sağlık çalışanının hedef olmadığı günlere ulaşmak istiyoruz. Sağlık kutsal bir meslektir. Sağlık çalışanlarına saygı, sevgi lafta kalmamalıdır” diyor.

Aşırı iş yükü, şiddet ve adaletsizlik; yeter artık