Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 31 Mart 2021’den sonra işçisini çıkaran işyeri sahipleri, yeni uygulamadan yararlanamayacak, işçi de çıkaramayacak
Kısa Çalışma Ödeneği, Türkiye’de Kovid-19’un ekonomik etkilerine karşı alınan önlemler kapsamında hayata geçirildi ve 31 Mart 2021’de sona erdi. 2020’nin Mart ayında, şartlar kolaylaştırıldı, tüm işverenlerin çalışanları için Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanma olanağı tanındı. Salgının başından itibaren 3,8 milyon civarında çalışana toplam 31,5 milyar lira ödendiği açıklandı. Ödenek kararı; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle, işyerindeki haftalık çalışma süresinin en az üçte biri oranında geçici olarak azaltılması için alındı. Süreklilik koşulu aranmaksızın, işyerinin tamamen veya kısmen, en az 4 hafta süreyle durdurulması ve 3 ayı aşmamak üzere sigortalı çalışanlara çalışamadıkları süre için gelir desteği olsun diye uygulandı. Ödenek, İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Ek 2 maddesinde sigortalı çalışanın çalışmadığı gün ücreti hesaplandı ve İşsizlik Sigortası Fonu’ndan çalışmadıkları süre için primine kazancının yüzde 60 kadarı ödendi.
Kimler yararlanacak?
31 Mart 2021’de sona eren ödeneğin işveren ve çalışanların beklediği ve tekrar ısrarla istenmesi üzerine, ödemeler 1 Nisan 2021’den itibaren 30 Haziran 2021’e kadar uzatıldı ve karar Resmi Gazete’de de yayımlandı. Sıra geldi, bu uzatmadan kimlerin yararlanacağına. Ödeneğe yeni başvurular yapılabilecek mi? Ayrıca ücretsiz izinde olanlar ödeneğe geçebilecek mi?
İşte yanıtları: 31 Ocak 2021’e kadar Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurmuş olan işverenler, Haziran 2021 sonuna kadar ödenekten yararlanmaya devam edecek. Ödenek için yeni başvuru kabul edilmeyecek. 31 Ocak 2021’den sonra işe alınan kişiler ödenekten yararlanamayacak. Örneğin, 31 Ocak’a kadar işveren, 15 çalışanı için kısa çalışmaya başvurmuş ise yine 15 çalışanı için uzatmadan yararlanacak ve bu çalışanları için ödenek alabilecek. 31 Mart’a kadar ödenek hakkı bulunan, ancak bir nedenden dolayı kısa çalışmaya ara vermiş işverenler de Haziran 2021’in sonuna kadar bu yeni uzatmadan yararlanabilecek. Daha önce Kısa Çalışma Ödeneği’ne hangi çalışma süreleri ve hangi çalışanlar için başvurulmuşsa, aynı şartlarda bu 3 ay da devam edilecek. Kısa çalışma sürelerinde ve çalışan sayılarında değişiklik yapılmayacak. İşyeri, haftalık çalışma süresini 30 saat azaltmış ve bu şekilde başvurmuşsa, bu saat üzerinden ödenek alabilecek.
Düzenlemeyi İŞKUR yapacak
Uzatmadan yararlanacak işyerlerinin süresini İŞKUR otomatik olarak uzatacak ve bu süre içinde işçi çıkarılmayacak. İşçi çıkaran olursa, Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanamayacak ve uzatma işlemi İŞKUR tarafından iptal edilecek. Ayrıca çalışan hem ücretsiz izinde olup, nakdi ücret desteği ile ödeneği aynı anda alamayacak. Kısa Çalışma Ödeneği’nden çıkarak, normalleşme desteğinden yararlanan işyerleri de bu uzatmadan yararlanamayacak. Ödenek, işsizlik maaşını etkilemeyecek, işsizlik maaşından kesilmeyecek. Günlük Kısa Çalışma Ödeneği, brüt kazancın yüzde 60’ı kadar olacak. Miktarı ise aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemeyecek. Bu hesaplamaya göre, en düşük Kısa Çalışma Ödeneği 2 bin 146 lira, en yükseği de 5 bin 366 lira olacak.
SORUNUNA SAHİP ÇIK!
Yaşadığınız yerdeki (köy, mahalle, ilçe ve şehirde) sokağınızda, gezdiğiniz cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, çarşıda, pazarda ve kamu hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, 0555 253 52 52 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, WhatsApp İhbar Hattı olan
0535 931 01 01 ile kemal.onderoglu@hotmail.com elektronik posta adreslerime fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...