DEĞERLİ trafik dostları, geçtiğimiz yılın ikinci yarısı yani çok önceden başlayan seçim yatırımı (Trafikte Af vaatleri) kendini tüm olumsuzluklarıyla gösterdi. Çünkü torba yasa kapsamında yapılandırma ile sürekli artış gösteren suç eğrisi hala yükselişte. Oysa bu trafik suçları için af uygulaması ise yarın sona eriyor. Ülkemiz de trafik canavarları için af serisi neden hiç bitmiyor? Ne bileyim, trafik suçu para cezasını peşin ödeyene yüzde 25 indirim yapılıyor. İşte bu gelişmeler trafik suçlarını ve ölümleri tetikleyen ilk sebeplerdir. Bunun yanı sıra herkese bir sürücü belgesi sloganıyla yeterli eğitim veremeyen ve denetlenmeyen sürücü kursları da diğer bir etkendir. Ülkemizde her yıl on bin kişinin ölümüne sebep olan Trafik Canavarları ise böylesine aflar ve ihmaller ile destek ve teşvik görüyor.
Gerçek suçlu kim dersiniz?
Ceza ve borç nedeniyle
Hepimizin bildiği gibi Torba Yasa çıkacağı söylentisiyle yaklaşık on aydır, trafik cezaları ile taşıt vergi borçlarını ödemeyenlerin sayısı çoktu. Bu nedenle araç muayeneleri de borç nedeniyle yaptırılmıyordu. Sonuçta trafikte vizesiz dolaşan araç sayılarının çok fazla olduğu ilgili yetkililerce de bilinmektedir.
Çok acıdır ki; geçtiğimiz gün kullandığım araca, kırmızı ışıkta beklerken, gelip çarpan motosikletin de vizesi yokmuş. Hem de tam 42 aydır yani neredeyse dört yıl. Başında kask ile bu trafik canavarı işi nedeniyle bütün İzmir’i dolaşıyormuş. Eşimin olay nedeniyle rahatsızlanması beni üzerken, yardıma gelerek moral ve güven veren kaza yeri tespit tutanağı düzenleyen trafik ekipleri beni mutlu etti. Trafik polisine bu durumlarda kaza raporu düzenlemeyin emri veren yetkililere soruyorum; tansiyonu yükselen, morali bozuk ve karşı tarafın bağırmalarıyla etkilenen hangi sürücü böyle bir raporu nasıl tanzim edebilir? Sizler de biliyorsunuz ki; iki sarhoş sürücü, ertesi gün buluşup bu raporu,düzmece olarak ortaklaşa yazabiliyor. Ancak, böylesi bir aracın vizesiz olduğu yine gözden kaçıyor.
Beş araçtan biri gecikmiş
İşte bu nedenle aradığım, Tüv-Türk Aktur Araç Muayene İstasyonları Genel Müdürü Mehmet İlem ise sıkıntısını nezaketiyle örtüyor. Bir süre sonra ise; yılbaşı öncesi başlayan standart muayene işlemlerinin Torba Yasa çıkıncaya kadar düştüğünü söylüyor. Ve gecikmiş vize için gelen araç sayısının yüzde 20 oranında arttığı biliniyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın ülke çapında dolaşıp,teknik donanımları arızalı veya çalıntı olabilecek bir çok sıkıntılı araçların vize işlemlerinin denetlenmesi ile trafik kazasına katılan sürücülerin talepleri halinde; tarafsız ve güvenilir dost trafik polisinin hiçbir mazeret göstermeden tutanak tespitinde yardımcı olmalarının sağlanması hususunda bir genelge ile duyurulmasını diliyorum. Böylesi önemli hizmetin çıkarılması halinde, ‘Genelgeler gizlidir’düşüncesiyle, birçok trafik bilgisinden habersiz bırakılan vatandaşa duyurmak amacıyla özellikle trafik yazarlarına aktarılması, önemli bir hizmet olacağı kanısındayım.