DEĞERLİ trafik dostları... Trafik mağdurlarının çilesi yine gündemde. Çünkü kazalarda yaralananlara, kaldırıldıkları ‘acil servis’lerde, tedaviden önce, “Paran var mı?” diye soruluyor. Bu, her şeyden önce insanlığa sağmaz.
Oysa ülkemizde, tescilli hiçbir motorlu araç, ‘Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’ yapılmadan trafiğe çıkamaz. Ödenen primler, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesindeki ‘Güvence Hesabı Fonu’nda birikir. Üstelik bu sigorta, bittiği an yenilenmek zorundadır. Aksi halde araç, trafikten men edilir. Bu zorunluluğun nedeniyse, olası kazalarda, maddi hasarların yanı sıra ölüm ya da yaralanma gibi beşeri kayıplara ilişkin zararların da en hızlı şekilde karşılanmasıdır.
Türkçesi şu: Araç sahiplerinin ödediği bu zorunlu sigorta primleri, herhangi bir trafik kazasının tüm maddi-manevi kayıplarını kapsıyor. Yani, diyelim ki -Allah göstermesin- bir kaza yaptınız ve yaralandınız. Aracınızın ve kusurunuza göre karşı tarafın tüm zararlarını karşılayan ‘trafik sigortası’, hastane masraflarınızı da karşılamak zorunda.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 8’nci maddesi şöyle der: “Trafik kazalarından dolayı Sağlık Bakanlığı Anbulans ve Tedavi hizmetleri bedelinin takibi ve tahsili Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü’nce yürütülür...” Ancak üzücüdür ki, senelerdir neredeyse kimsenin bundan haberi yok. Müracaat olmadığı için, fonda biriken milyonlarca lira öylece duruyor. Pek çok haktan habersiz olan vatandaşlarımızın, bu konuda da bilgisiz olmasının; trafik kazaları nedeniyle her gün onlarca mağduruyit yaşanmasının en büyük sebebi de, kuşkusuz, ‘açıklama gönülsüzü’ yöneticilerimiz...
Ancak son günlerde Sağlık Bakanlığı alkışlanacak uygulamaya imza attı. Ülke genelindeki tüm resmi ve özel hastanelere gönderilen genelgeyle, trafik kazası mağduru vatandaşların, bu haklarından yararlandırılmasının sağlanması talimatını verdi. Bundan böyle devlet ve üniversite hastaneleri ya da özel hastaneler, trafik kazalarında yaralananların ‘acil’ tedavilerini yapacak, ücret talep etmeyecek. Hastane yönetimleri, bu kişilerin tedavi giderlerini, ‘Güvence Hesabı Fonu’ndan karşılanmak üzere, Sağlık Bakanlığı’ndan tahsil edecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mustafa Keskin, bu konuda duyarlı olduğu kadar kararlı. Keskin, kurumu zarara uğratan sağlık kuruluşlarının sıkı takibe alındığını söylüyor. Ayrıca İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan da, vatandaşların, bu haklarını kullanmaları amacıyla özel mesai harcıyor.
Kulağınıza küpe olsun... Olası bir trafik kazası mağduriyetinde; SGK’ye ya da İl Sağlık Müdürlüğü’ne ulaşın. Gerisini onlara bırakın...