Değerli trafik dostlarım, dünyamızın gelişmiş ve medeni olarak bilinen ülkelerinde her yıl Eylül ayının ikinci Cumartesi günü, “Dünya İlk Yardım Günü “ olarak bilinir ve kutlanır.
8 Eylül günü kutlamalar çerçevesinde yine değişik bir tema düzenlenerek sayıları ise iki yüz civarı ülke de değişik etkinliklerle kutlanmıştır. Oysa her yılın seçilen bu günü; muhtelif temaların tespitleri yapılarak ve sorunlara çare bulmak ve eksik konuların gözden geçirilerek tamamlanması yönünde nice etkinlikler yapılmaktadır.
Trafik Haftası
Ülkemizde ise; Türk Kızılayı bu etkinlik uygulamalarının önderliğini üstlenip başarıyla yürütebildiği kanısındayım… Zira verilmekte ve alınmakta olan nice yönlendirici bilgiler çerçevesinde daha nice hayatlar daha kurtarılacaktır. Tıp tarihinde canlandırmalar M.Ö. 896 yıllarına kadar uzanmakta olup (ağızdan-ağıza verilen) nefes tekniğiyle gerçekleşmiştir. Yaşamın tehlikeli anında ve sağlıkçıların tıbbi yardım öncesi tıbbi araç aranmadan ve ilaçsız olarak olay yerinde yapılan müdahale olarak bilinir.
Yaşamsal fonksiyonların böylelikle sürdürülebilmesi sağlanarak istenen amaca ulaşılır. İlk yardım başlangıcında yapılan ilk uygulamalar ise “Koruma- Bildirme ve Kurtarma “ başlıklı gelişimlerdir. Ne var ki; kurtarma safhası en önemli kısım olup ,yaralı-hastaya müdahalenin ise hızlı ve sakin bir şekilde uygulanması gerekir. Bilinçli yapılan işlemler başarı getirir. Fakat ilk yardım bilinci ve işlemi yönünde konuları bilen kimse eğer yok ise “yaralı ve yaralılara dokunmayın ve yerinde kımıldatmayın” kuralını ve gerekliliği bilinmelidir.