TRAFİĞİN emektarlarıdır onlar... Ticari araç şoförleri... Yani taksi, kamyon, kamyonet, otobüs kullanıcıları. Kimi gece-gündüz, kimi de iş bulduğunda çalışır bu çilekeşler. Bazen, duyar, acıyla irkiliriz; bir yerlerde birinin gasp kurbanı olduğunu. Ne bunlar; ne de kar, yağmur, çamur, sıcak bezdiremez onları. Ekmek parası peşinde hiç durmadan direksiyon sallarlar.
Maalesef, ülke genelinde, bu çilekeşlerin yüzde 90’ı ‘sigortasız’ çalışır. Türkiye’nin ayıbıdır bu. Ne onların, ne de çocuklarının ve eşlerinin sosyal güvencesi yoktur. Hastalıkları ayakta geçirir, doktora gidemez, belki de yalnızca çocukları için para verip ilaç alırlar. En kötüsü de hiçbir zaman emekli olamayacaklardır.
Oysa Maliye Bakanlığı, ticari araçları ‘işyeri’ kabul ediyor, ‘Ticari Kazanç Vergisi’ alıyor. Peki bu işyerlerinde ter dökenlerin sigortasız çalışmalarına neden göz yumuluyor? Mahalle bakkalındaki çırağın sigortasını soran görevliler, bu garibanları neden yıllardır görmezden geliyor? Bunların hesabı sorulmalı...
* * *
İl Trafik Komisyonu’nun bir üyesiyim. Bu kentin yollarında; 3 bin 256 taksi, 196 taksi dolmuş, 5 bin 50 servis aracı, bin 180 minibüs, 3 bin kamyon, bin 928 kamyonet olmak üzere yaklaşık 14 bin 600 ticari araç geziyor. Gece- gündüz bunlarda direksiyon sallayan şoförlerin sayısı da nereden baksanız aynı rakamı bulur. En iyimser tahminle, yüzde 10’unun sigortalı olduğunu varsayalım. Geriye kalanları ve ailelerini de düşündüğünüzde en az 50 bin kişinin ‘sigortasızlık’ mağduru olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Şimdi, güzel bir gelişmenin müjdesini vermek istiyorum. Artık bu yanlış uygulamalara son verme süreci başlıyor. Yaklaşık iki yıldır İzmir’de görev yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mustafa Keskin, alkışlanan icraatlarına bir yenisini eklemeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz Sayın Keskin, kesin konuştu: Çok kısa süre içinde; önce İzmir’de, ardından tüm ülkede, SGK’ye kayıtlı olmayan ‘aktif ticari araç şoförü’ kalmayacak...
Önümüzdeki günlerde, SGK müfettişleri, kentin giriş ve çıkış noktalarında konuşlanacak. Bugüne kadar kimsenin cesaret edemediği ‘ticari araç şoförlerine sigorta denetimi’, tavizsiz uygulanacak. Kente giriş yapan, kentten çıkan tüm ticari araçların sürücülerinin sigortalı olup olmadığı kontrol edilecek. Şoför sigortasızsa, ruhsat sahibi hakkında yasal işlem yapılacak.
İşin daha da güzel tarafı ise şu: Geçmiş yıllara dair ‘ispatlanabilen’ çalışmalar için de cezai işlem, tazminat ve geçmişe dönük sigortalılık hakları doğabilecek.
İnanın, çilekeş şoför esnafı adına, en az onlar kadar sevindim.
Yaşasın SGK...
Teşekkürler cesur müdür Mustafa Keskin...