DEĞERLİ dostlar... Bugün, kutsal bir hizmet olan dernekçiliğe değinmek istiyorum. Öncelikle de dernek yöneticilerine bir uyarım var: 2010 yılı mali durum ve dernek bilgilerini içeren beyannameleri, 29 Nisan Cuma günü, mesai saati bitimine kadar vermeniz gerekiyor. Aksi durumda, Dernekler Yasası gereği 616 TL ceza kesiliyor. ‘e-dernek’ kullanıcısıysanız, ödemelerinizi internet aracılığıyla da yapabilirsiniz.
* * *
Bildiğiniz gibi AB Uyum Yasaları çerçevesinde İçişleri Bakanlığı’na bağlı Dernekler Daire Başkanlığı kuruldu. Bu birim, tüm derneklerin çalışmalarını denetlenmek ve değerlendirilmekle görevli. Akabinde, 2004 yılında, 5253 sayılı Dernekler Yasası da yürürlüğe girdi. Uygulama, sivil toplum kuruluşları açısından ‘milat’ sayıldı.
Çünkü; dernek kurmak kolaylaştı. Şu sıralar, bu hizmete dair prosedörün bir günde tamamlanması için çalışılıyor. Dijital arşiv çalışmaları yapılmaya başlandı. Derneklere verilen şifreyle, her üye, dernek bilgilerine istediği an ulaşabiliyor.
‘e-dernek’ programı da yine Dernekler Dairesi’nce hazırlandı. Böylece tüm işlemler ve hizmetler, vatandaşın ayağına götürüldü. Müdürlüğün yaptığı yazışmalar, artık elektronik ortamda ve ‘ıslak imza’ geçerliliğine sahip şifreyle sağlanıyor.
Dernekler, tüm bu hizmetler sayesinde genel kurullarını, devlet denetiminde değil, üyeleriyle, yani ‘aile’ arasında yapıyor. Sadece, alınan kararlar, toplantı tutanağı olarak Dernekler Müdürlüğü’ne bildiriliyor. Amaç, insanların kendi kendilerini özgürce denetleyebilmesi bilincinin gelişmesi.
Tüm bu demokratik hizmetler; sivil toplum kuruluşlarının, sağlıklı toplumun olmazsa olması olarak kabul görmesinden kaynaklanıyor. Tüm bu bilgileri, başkanı olduğum derneğin yıllık beyannamesini vermek için gittiğim İzmir İl Dernekler Müdürü Sn. Bülent Korkmaz’dan aldım. Birçoğundan hebersizdim, hayretler içersinde dinledim.
Dernekleşmenin, toplumun gelişmişlik düzeyinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Korkmaz, atik, coşkulu, pırıl pırıl genç bir yönetici. 30 kişilik ekibiyle, özveriyle, İzmir’deki 4 bin 800 derneğe ve sayıları 500 bini bulan dernek üyelerine hizmet verme yarışındalar.
Korkmaz, derneklere sızmaya çalışan kötü niyetli kişilere ve olası suiistimallere karşı bir de ‘şikayet hattı’ oluşturulduğunu kaydetti. Bu arada, Dernekler Müdürlüğü, yeni bir hizmet binasına kavuşuyor. Yeni binada, derneklerin hizmetine sunulacak 200 kişilik toplantı salonu da bulunacak.
Önemli olan, Avrupa Birliği’ne girmek değil, birliğin temsil ettiği çağdaş değerler bütününü özümseyebilmek ve benimseyebilmek... Bu duygu ve düşünceler içinde, Bülent Korkmaz’a ve personeline takdirlerimi sunmayı borç biliyorum. Kutluyorum bu gönül insanlarını.
Sağlıcakla kalın...