Hilmi Gültay

Hilmi Gültay

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi Geriatri Günleri, Dünya Alzheimer Günü’nde Alzheimer Hastalığı ve önemine dikkat çekmek için organize edildi.
Dünya genelinde yaşlıların sağlık sorunları, giderek artıyor.
Bu sorunların mali yükü de olağanüstü artıyor.
Hatta ülkelerin bütçelerini zorlamaya başladı.
İlaç tedavisi, dolayısıyla maliyet, ülke politikalarının en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor.

ABD’de geriatrik olgular yaklaşık olarak toplumun yüzde 15’ini oluştururken, yazılan reçetelerin yüzde 33’ünün, yani üçte birinin bu bireylere ait olması oldukça çarpıcıdır. Ayrıca ABD’de geriatrik olguların yüzde 20’sinin 5’ten fazla kronik hastalığı olduğu biliniyor.
Bu bireylerin her birinin yılda 14 farklı hekime müracaat ettiği, her biri için yılda 49 reçete yazıldığı ve bütün bu durumların mali karşılığının da genel Sağlık giderlerinin yarısından fazlasını oluşturması, bu konunun önemini vurgulamak açısında oldukça önem arz etmektedir.

Geriatrik Bilimler Derneği tarafından 5. Dokuz Eylül Geriatri Günleri, Prof. Ahmet Turan Işık, başkanlığında organize edildi.
Bu toplantıda “Polifarmasi ve Geriatrik Olgularda İlaç Kullanımı” başlığı altında sunum yapan Prof. Işık, şunları söyledi:
“Geriatrik olgularda mortalite ve morbiditede artmaya sebep olan ve yıllardır biz geriatristler tarafından her platformda özellikle vurgulanan hem tıbbi hem de mali boyutları nedeniyle üzerinde durulması gereken kalça kırığı, kilo kaybı, düşme, deliryum, depresyon, fonksiyonel ve bilişsel durumda gerileme konularına değinilmiştir. Sorun büyük olmakla birlikte uygun eğitim ve bilinçlendirmeyle büyük oranda önlenebilme potansiyeline sahip olması umut vericidir.”

Gerçekleştirilen Dokuz Eylül Geriatri Günleri’nde, günlük pratiğinde geriatrik olguların takip ve tedavisiyle ilgilenmekte olan, başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının Geriatri Pratiğinde İlaç Tedavisi konusunda dikkat çekti.
Bu konuda ülkemizde ilaç kullanımını daha rasyonel hale getirmek, olası ilaç etkileşimine bağlı gelişebilecek komplikasyonları ve bununla ilişkili sağlık harcamalarının azaltılması hedeflendiği dile getirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi de farkındalık yaratmak için Tarihi Saat Kulesi’ni o akşam mor renkle ışıklandırdı.
Geriatri, yaşlılıkta kaçınılmaz bir olgudur.
Daha nice hastalıklar, yaşlılıkla geliyor.
Geriatri konusunda ne kadar bilinçlenirsek, yaşlılarımızı ikinci baharlarında o kadar rahat ettiririz.