TRAFİKTE en yakın koruyucularımızdır trafik ışıkları. Bu dost teknoloji ürünlerinin oluşumu da ilginç ve çok eskiye dayanır. İlk trafik ışıklarının uygulaması, demiryollarında tren kontrollerindeki sinyal örnek alınarak başlamıştır. Demiryolları idaresi 1830’lu yıllarda ilk faaliyetlerinde ikaz işareti olarak ‘yeşil’ ışığı kullanmıştır. Son yıllara doğru ise kan rengi olan ‘kırmızı’ tehlike simgesi olarak kabul edilmiştir.
Yollarda atların ve atlı arabaların bulunduğu 1868’li yıllarda ilk trafik lambası Londra da kullanıldı. Petrol gazı ile çalışan bu sistem pek kullanılışlı olmamıştır. Oysa otomobillerin ortaya çıkması ve çoğalmasıyla daha değişik sistemlere geçildi. Sonunda günümüzde kullanılan trafik ışıklarının benzeri ilk elektrikli trafik lambasını bir Amerikalı geliştirdi.
Garnet Morgan ilk okul mezunu siyahi bir Amerikalıdır. 1914 yılında ilk denemelere başlamış olup, 1923 yılında ise bu sistemin patent sahibi olmuştur. Ancak 1963 yılında ölümünden kısa bir süre önce yokluk çeken Morgan, patentini General Elektrik firmasına satmıştır. Önceleri ‘T’ harfi işareti üzerine konulan ‘kırmızı’ ve ‘yeşil’ iki lambadan oluşan sistem geliştirildi. Böylece ikaz anlamında ‘sarı’ ışıklı lamba ilave edildi. İşte son haliyle bu uygulama Dünya trafiğinde yer aldı ve bugünlere kadar sürdü.
Aradan çok uzun yıllar geçse de trafik ışıklarındaki ‘sarı’ renk, günümüzde dahi ‘geç’ olarak kullanılıyor. Oysa tüm Dünya ülkelerinde ‘kırmızı’ ışıkta araçların geçmesi kesinlikle yasaktır ve suçtur. Aynı kural yayalar için de geçerli olup, hiçbir yaya kendisine ‘yeşil’ ışık yanmadan geçmez. Bu davranış yasal olduğu kadar aynı zamanda kültürel ve medeni bir davranış kuralıdır. Trafik ışıklarının olmadığı yerlerde ise ilk geçiş hakkı yayalarındır.
Böylesine hayati önem taşıyan trafik kurallarının ilk öğrenimi aile yuvasında olmalıdır. Bunun devamında ise öğrenim kurumlarında her safhada sürmelidir. Ülkemizde ise; bu bilgilerin sürücü belgesi alınması safhasında öğrenilebileceği acı bir gerçektir.
Acilen, yıllardır çıkartılamayan yeni trafik yasası günümüz şartlarında revize edilerek acilen yürürlüğe girmelidir. Trafik cezası peşin ödemelerde, yüzde 25 indirimin ise suça teşvik edici olduğu için kaldırılması gerekmektedir.
Kırmızı ışıkta geçenler
34 EK 8709
09 K 5674
35 RY 922
35AC 9577
Lütfen kurallara uyunuz.