Değerli dernek yöneticileri; dernekler yasası gereği 2011 yılına ait beyanname verme yükümlülüğü süresi 30 Nisan günü sona eriyor. Lütfen unutmayınız; çünkü cezası bu yıl 679 TL’ye çıkarıldı. Üstelik ceza dernek yöneticisinden tahsil edilecek.
Geçen günlerde, İl Dernekler Müdürlüğü’nden bir tebligat aldık. Tebligatta derneğimize ait son üç seneyi kapsayan; tüm resmi defterler ile derneğin gelir ve giderlerine ait belge ve makbuzların belirtilen tarih ve saatte derneğimizin denetimi için yönetici tarafından getirilmesi isteniyordu.
İstenen evrak ve dosyalarımızı alarak İl Dernekler Müdürlüğü’ne randevu günü gittik. Oysa kuruluşundan bu yana derneğimiz hiç denetlenmemişti?
* * *
Yanlış bilgilendirmeme ve imtihan heyecanı içerisinde toplantı salonuna geçtik. Geçmiş yıllarda Kamu görevlisi ve üst düzey bir yönetici olarak denetime yabancı olmadığım halde sıra dernekçilikte bilinmeyen bir uygulama veya işlem hatası ile üzülmek beni tedirgin ediyordu.
Ancak, son derece kibar iki denetim görevlisinin önce tanışma ve derneğimizi tanıma konuşmaları sonrası, soru veya tespitler bölümüne geçildi. En dikkat çekici ve önemli tespitim; Dernek İç Denetim Raporu denilen ve dernek denetçilerinin altı ayda bir tutması ve onaylaması gereken formu okuyarak açıklayıcı bilgi istemeye başladılar.
Böylece; dernek üyelik işlemlerinden başlayıp genel kurul toplantılarını, dernek faaliyetlerini, dernek defterlerini ve kayıt yöntemini, gelir ve gider tablosu ile aidat alındı belgelerini ve derneğin uygulamakta olduğu aktivite projesinin varlığına kadar sorgulayan bu başlık altındaki tüm maddeler sorulup, kontrolleri ilgili kayıtlar üzerinde yapıldı.
İnanınız ki bilgi verdikçe rahatladım. En önemlisi on yılı aşkın dernek yöneticiliğimde bilmediğim birçok önemli konuyu bu denetim sırasında öğrenmiş oldum. Anlayacağınız yöneltilen her soru başlığı; dernek yönetiminde esas alınması gerekli ve hukuki sorumluluk taşıyan bilgi ve işlemlerin açıklamasını içeriyordu.
* * *
Sonuçta; hukuk, muhasebe gibi diğer bilgilerin paylaşımı yanında sevgi ve saygı içerikli paylaşım duyguları yer aldı. Çünkü Dernekçilik gibi topluma faydalı ve karşılıksız hizmet içeren uğraşı nedeniyle denetçiler tarafından takdir ediliyordunuz. İşte uzunca bir sürede denetim denilen fakat Dernek Yöneticilerinin eğitimi esasına dayalı bir bilgilendirme süreci yaşadım.
Bence dernekçiliği bir yaşam tarzı olarak kabul eden ve sivil toplum kuruluşlarını da toplumun vazgeçilmez bir dinamiği olarak gören İl Dernekler Müdürü Bülent Korkmaz ile özverili çalışma ve davranış sergileyen tüm personelini kutluyorum. Dernekçilik duygusu ve hizmet aşkı daha çok onların yaşamı ile çalışma hayatına girmiş.
Geçmiş yılların korku veren ve soruşturma sanılan bu denetimlerin, her üye için bir bilgilendirme programı olduğunu gördüm.
İşte bu düşünceler çerçevesinde; makamında ziyaret ile kendisine teşekkür ettiğim İl Dernekler Müdürü ile salonda görev yapan tüm personele tek, tek teşekkür ettim.
Ve yüksek sesle herkesin duyabilmesi amacıyla “Sayın Müdürüm, derneğimizi her seçim döneminde; lütfen denetleyiniz” diyerek bir talepte bulundum. Çünkü, öğrenecek çok eksik bilgiler yanında öğrenilen ve fayda sağlayacak konular da bulunduğu kanısındayım.
Bu nedenle; Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği İzmir Şubesi‘nin tüm üyeleri adına, bu gönüllü devlet görevlilerine teşekkür ederim.