Değerli trafik dostları, Van depremi sonrası artçı sarsıntılar niteliğinde ülkemiz insanlarının yaşamlarında da şoklar sürüyor. Üzücü olanı ise, unutulamayacak bu acıların yanı sıra alınacak ders ve tedbirlerin her zaman olduğu gibi yine akıllardan çıkıvermesidir. Ancak bu tedbirlerin denetimi ve gerekli eğitimi devletimizin vazgeçilmez görevidir.
Son yaşanan ve İzmir’de de korku yaratan Yalova depreminin üzücü izleri aklımızdan çıkmıyor. Şiddetli deremlerde paniğe kapılan halkımızın kendini sokaklara atarak trafiği nasıl kilitlediğini de unutmamalıyız. Üstelik şehrimizde hiçbir yıkım ve zarar vermeyen bu depremin enkazı ise yine bizler olduk. Oysa bu konuda devlet yetkilileri hiç konuşmaz ve hiçbir tedbir amaçlı çalışma başlatmazlar. Gerekli yer bilimcileri yetiştirip, ülkenin her köşesinde deprem kriz eğitim ve görev üniteleri kurarak çözüme katkı sağlayabilirler.
Geçen hafta salı akşamı Erol Yaraş-Hamdi Türkmen ve Erdal İzgi üçlüsünün televizyon programında; Efsane Başkan Ahmet Piriştina’nın sağ kolu Erdal İzgi’nin depremde trafik akışı konusundaki sözleri ve yapılması gerekenlere değinmesi unutulmamalıdır. Çünkü; deprem içerikli Radius Projesi 2002 yılında tamamlanarak uygulamaya konulmuş. Böylece 3,7 milyon insanın yaşadığı İzmir’de olası bir deprem öncesi; sokaklara çıkacak halkın ve yoğun araç trafiğinin hayati zararlara yol açmaması için eğitim ve uygulamalar programlanmış. Böylece her bölgede, halkın bildiği Toplanma Alanları ve Kaçış Yolları ile benzeri birçok kurtarma ve kurtulma yolları, çözümleri tespit edilerek eğitim ve uygulamaları yapılmıştır.
İşte 2003 yılında başlatılan bu uygulama ne yazık ki Ahmet Piriştina’nın vefatı ile son bulmuştur. Ancak bu programın her yıl insan sayısı ve yeni ilave yol ve yerleşim alanları ilavesi nedeniyle güncelleştirilmesi gerekirdi, fakat olmadı? Büyükşehir Belediye Başkanımız; sabit oy oranını yüzde 56 olarak açıklarken bu konuları ve İzmir trafiğinde affedilemez hataları görmesi gerekir. Çünkü bu oy oranında, geçmişte böylesi hizmetleri sunan başkan ve ekibinin de payı vardır.
* * *
Değerli araç sürücüleri, Deprem anında eğer araç kullanıyor iseniz;
* Yavaşlayıp sağa yanaşarak durunuz.
* Motoru durdurup, kontak anahtarını çıkarmayın ve camları kapatıp dışarı çıkınız.
* Yerlere devrilen elektrik direkleri var ise, tellerden uzak durunuz.
* Tünel giriş, çıkışları ile köprü ve üst geçitlerden uzak durunuz.
* Telefon yerine radyo haberlerini takip edin.
* Kurtarma ve itfaiye ile Yardım araçlarının geçişlerini engellememek için aracınız ile yolları fazla meşgul etmeyin.
Toplu taşım aracında iseniz; raflara konulan eşyalar düşebileceği için başınızı koruyup, elleriniz ile tutunacak yerlere sıkıca tutunun. Araç durduğunda hemen dışarı çıkmayıp, sürücünün söyleyeceklerini dinleyiniz.
Ülkemiz de ve dünya ülkelerinde yetişmiş Trafik Uzmanları arasında en önemlilerinden biri Gaziantep Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz‘dur. İşte böylesi uzmanlar yönetiminde İzmir’de ve ülkemizde Depremde Alınacak Trafik Önlemleri konusunda kapsamlı bir Master Plan hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Eğer mevcut ise lütfen duyurulsun veya trafik ile ilgili kamu nitelikli görev üstlenen bizler duyuralım ve eğitimlerde görev alalım.
Ülkemizi yönetenlerin medeni ve gelişmekte olan ülkeler arasında olduğumuzu söylerken; Trafik ve Deprem gibi felaketlerde masum insanların ölmemesi için... Eğitim ve denetim gibi esas görevlerini yerine getirmeleri inancındayım.
Değerli dostlarım, ölüm kaynağı olan bu iki konuda Allah’a emanet olmanızı dilerim.