Muğla’da orman yangınları yaklaşık 20 gün sonra kısmen konrol altına alındı. Milas İlçesi’nde kontrol altına alınan yangınlar birçok tarım arazisine ve ormanlık alana zarar verdi. Milas Belediyesi, yangından dolayı mağdur olan vatandaşlara yardımlarını ulaştırdı
Muğla, 13 gündür yangın felaketiyle uğraşıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi verilerine göre Marmaris, Bodrum, Milas, Yatağan, Menteşe, Köyceğiz, Fethiye, Seydikemer ve Kavaklıdere’de çıkan yangınlarda toplamda 66 bin 231 hektar ormanlık alan kül olurken yine aynı verilere göre Milas’ta, 8 bin 480 hektar ormanlık alan yandı.
“Belediye ekipleri yaraları sarıyor”
Milas Belediyesi yangın sürecinde tüm ekipleriyle sahadaydı. Ekipler hem yangın söndürme çalışmalarına katıldı hem de boşaltma kararı verilen mahallelerde yurttaşların ve hayvanların tahliyesini gerçekleştirdi. Sürecin başından bu yana hem yaptığı açıklamalarla hem de sosyal medya paylaşımlarıyla süreçle ilgili bilgi veren Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas’ta yangının çıktığı ilk günden beri sahada olmayı sürdürdü. Yangının kontrol altına alınmasıyla birlikte Belediye personeli ve gönüllülerden oluşan ekiplerle, yangından dolayı mağdur olan vatandaşların ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışmalara başlandı. Milas Belediyesi Ek Hizmet Binası’nda bulunan Yardım Toplama Merkezi’nden çıkan yardım konvoyu sırasıyla Beyciler, Gökbel, Çökertme ve Bozalan mahallelerinde yurttaşlara yardımları ulaştırdı. İzmit Belediyesi Arama Kurtarma Birimi’nin de personelleriyle destek olduğu dayanışma seferberliğinde, vatandaşlara giyim ürünleri, hijyen ürünleri, çocuklar için oyuncak, hayvanlar için ise yem ve saman, yangından mağdur olan yurttaşlara ulaştırılırken alevlerden dolayı yaralanan hayvanların tedavisi alanında uzman veterinerler tarafından yapıldı.
“Birlikte Çok Güçlüyüz”
Milas Belediyesi sosyal medya hesaplarından #BirlikteÇokGüçlüyüz hashtagiyle yapılan paylaşımda, “Büyük bir felaketi yaşadık. Şimdi yaralarımızı birlikte sarma zamanı… Belediyemiz koordinasyonunda gönüllülerimizin de desteğiyle bugün Beyciler, Gökbel, Çökertme ve Bozalan mahallelerimize yardımlarımızı ulaştırdık.” İfadelerine yer verildi. Yetkililer, yardımların belirli aralıklarla devam edeceğini ve hiçbir yurttaşın mağdur olmaması adına Belediye ekiplerince çalışmaların aralıksız devam edeceğini aktardı.
Yangınlara karşı özel önlem
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Türkiye’yi sarsan yangınlar üzerine harekete geçti. Meclis, İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde İtfaiye Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürlüğü kurulmasını oy birliğiyle kabul etti. Kurulacak müdürlük bünyesinde kent genelinde olası yangın riskleri araştırılacak, yangın riskinin yüksek olduğu bölgelerde doğru ve başarılı bir müdahale için profesyonel ekip oluşturulacak ve yangına müdahale noktaları kurulacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soy, son günlerde meydana gelen orman yangınlarına ilişkin konuştu. Türkiye’nin birçok yerinde çıkan yangınlarla büyük ormanlık alanların tahrip olduğunu ifade eden Soyer, “Bugün itibariyle 13 gündür devam eden yangınlarda sona gelindiğine dair haberler alıyoruz. Hem hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet hem de yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Evleri yanan, malları zarara uğrayan üreticilerimize geçmiş olsun diyoruz” dedi.
Esenyurt’ta her mahalleye Mobil Atık Getirme Merkezi
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından Akçaburgaz Mahallesi’nde yapılan 1. Sınıf Atik Getirme Merkezi’ni inceledi. Tesisteki Mobil Atık Getirme Merkezi numunelerini de inceleyen Başkan Bozkurt, “Hedefimiz, önümüzdeki süreçlerde her mahallede böyle istasyonlar kurmak” dedi. Dünyada ve ülkemizde çevre duyarlılığının artması gerektiğini belirten Başkan Bozkurt, “Çevre kirliliği, arkında olmazsak da en büyük sorunlarımızdan, riskli alanlarımızdan bir tanesidir” dedi. Başkan Bozkurt, Mobil Atık Getirme Merkezi ile hem ekonomik değer oluşturulacağına hem de hem de çevre kirliğinin önüne geçileceğine dikkat çekti. Başkan Bozkurt, “Çevreyi kirletmeden sürdürülebilir bir şekilde geleceğe devretmek için elimizden geleni yapmamız lazım. İhmal etmememiz gereken, çok özen göstermemiz gereken bir alan. Zira havasını soluduğumuz, suyunu içtiğimiz, gıdalarını tükettiğimiz bir alan. Biz de Esenyurt’ta geri dönüştürülebilen maddelerin tekrar toplanıp geri dönüştürülebilmesi için ‘Atık Getirme Merkezi’ oluşturduk. Hedefimiz, önümüzdeki süreçlerde her mahallede böyle istasyonlar kurmak. Bu istasyonlarda vatandaşların geri kazanılabilecek atıklarını toplayıp hem bir ekonomik değer yaratmak hem de çevreyi kirletmeden bunu tekrar üretime kazandırmak için çalışıyoruz” diye konuştu.
“Karasinek istilası var!”
İstanbul’un Sarıyer ilçesi ve Zekeriyaköy Mahallesinde oturmakta olan okurlarımızdan müzisyen Alpay Salt, “Bu yıl Ricania Japonica (Vampir Kelebek) istilası yanında bir de karasinek istilası var. Bahçedeki karasinekler için sinek tuzakları asmamıza rağmen ve günde en az 40 sineği genlerimizdeki avcılık yeteneklerimizi kullanarak bertaraf etmemize rağmen illallah dedik, evin içini de istila ettiler. Karasinek mikrop taşıyıcı olduğu kadar devamlı oramıza buramıza konarak konsantrasyonumuzu bozuyor, insanı çalıştırmıyor, uyutmuyor, mecburen peşinde koşturuyoruz. Sivrisinekle mücadele edilirken karasinek göz ardı edildi sanıyorum. Sayfanız yardımıyla sorumlu yerel yönetimi bu konuda tekrar uyarmak istiyorum. Bir an önce karasinek üreyen yerlerin tespit edilip ilaçlanmasını rica ediyorum. Genç filizlerin üzerine konuşlanıp bitkileri kurutan ve inanılmaz bir hızla üretip yayılan Vampir Kelebek ile mücadele için de sorumlu yerel yönetimin bölge muhtarları ve ilçe tarım müdürlüğü ile organize olup etkin bir mücadele planı oluşturmasını gerekli görüyorum. “Okurumuzun bu şikayetini İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.
10 gündür kapatılmayı bekliyor!
İstanbul’un Kadıköy ilçesi Erenköy Mahallesi Tellikavak sokakta yaşamakta olan okurlarımızdan Hasan Demirtaş,” Evimizin önü on gün önce kazıldı bir altyapı çalışması yapıldı ancak sonrasında çalışma yapılan yer kapatılmadı. Camiinin hemen önündeki bu bozuk alanda yaşlı insanlar yürürken zorlanıyor. Bir an önce çukurun kapatılmasını istiyoruz” dedi. Okurumuzun bu şikayetini Kadıköy belediyesi ekiplerine iletmiş olalım…
BELEDİYEDEN YANIT VAR!
Teşekkürler Gaziosmanpaşa Belediyesi
İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesi Yenidoğan Mahallesi Ergin Sokak’ta yaşamakta olan okurlarımızdan Hakan Dalgıç’ın şikâyeti özetle şöyleydi: “Boş arazinin içerisindeki otlar uzadığı için mahalle sakinlerinin merdivenleri kullanamadığından şikâyetçiydi. Biz de Okurumuzun bu şikayetini gazetemizin 9 Ağustos 2021 Pazartesi günkü nüshasında “Gaziosmanpaşa’da mahalleli tedirgin!” başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Haberimizden sonra belediye ekipleri şikâyet gelen alanda temizlik çalışması yapıp uzayan otları temizledi. Her seferinde okurlarımızın talep ve şikayetlerine hızlıca çözüm bulan Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne teşekkür ederiz.
SEN SOR, BAŞKAN CEVAPLASIN!
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...