Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı iş birliğiyle düzenlediği Türk Dünyası Yeni Nesil Medya Çalıştayı’nda, dijital çağda medyanın her alanında üretilen nefret söylemi ve ırkçılığa karşı birlikte mücadele etmenin yolları ele alındı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın düzenlediği Türk Dünyası Yeni Nesil Medya Çalıştayı’na davetliydim. Çalıştayı takip etmek için Bursa’ya gittim. Çalıştay, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda gazeteci ve medya temsilcileri çalıştayı takip etti.
Panele birçok gazetecinin yanı sıra birçok büyükşehir belediyesinin basın daire başkanı da davetliydi. Geçen hafta da benzer bir panele katılmıştım. İkisini kıyasladığımda bu panelde düşünülen en güzel şey büyükşehir belediyelerinin basın daire başkanlarının çalıştaya davet edilmesiydi.
Baktığınızda, şehirlerde yerel ve ulusal medya mensuplarıyla en yakından çalışan kişiler belediyelerin basın birimleri. Bu yüzden çalıştayların hemen hemen her ilde gerçekleşmesinin çok da faydalı olduğunu düşünüyorum.
Artık herkes interaktif
Çalıştayın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, her ne kadar Türk Dünyası Kültür Başkentliğini Azerbaycan’ın Şuşa şehrine devretseler de gönül coğrafyasına hitap eden etkinliklere devam ettiklerini söyledi.
Düzenlenen çalıştayın da Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında planlanan bir etkinlik olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, çalıştayın Türk dünyası içinde ortak bir iletişim dili geliştirilmesi açısından önem taşıdığını vurguladı.
Başkan Aktaş, sözlerine şöyle devam etti; “Teknolojik imkânların çok hızlı gelişimi sayesinde günümüzde bilginin tedavülde kalma süresi anlık hale geldi. Son yıllarda hayatımıza giren dijital medya sayesinde 7’den 70’e herkes interaktif oldu. Dijital medya uzakları yakın ediyor, yeni arkadaşlıklar kurmamızı sağlıyor, ürünümüzün, değerlerimizin tanınmasına katkı sağlıyor.
Öte yandan, insanı bağımlı hâle getirişi, sanal zorbalık olayları, aldatıcılığı, siber saldırılar gibi birçok olumsuz yönüyle de sorgulanan ve çözüm yolları aranan bir ağ. Dolayısıyla, insan haklarından ulusal güvenliğe, dijital zorbalıktan nefret söylemlerine, terörizm propagandasından sistematik dezenformasyon hareketlerine, algoritma diktatörlüğünden dijital faşizme kadar yeni medya teknolojileri üzerinden maruz kaldığımız tehditlere karşı ortak bir mücadele vermemiz gerekiyor” dedi.
Ortak söylem, ortak eylem
Yeni nesil medyanın gücünü doğru ve etkin bir şekilde kullanmanın çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Kişilerin, kurum ve kuruluşların bu konuda yapabileceği çok şey var. Bu kapsamda çıkarılan dezenformasyon yasası da bilgi kirliliğini ve provokasyonu önleme adına çok önemli bir adım oldu. Yeni dijital çağda medyanın her alanında üretilen nefret söyleminin toplumsal anlamda karşılığı olan, kanıksanmış bir zemininin var olmaya başladığına şahitlik ediyoruz. Bu sadece ülkemizin sorunu değil artık tüm dünyayı saran küresel bir sorundur. Bu sorunla mücadele etmek elzemdir. Türk devletleri olarak nefret söylemi ve ırkçılığa karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Ortak platformlar kurarak, ortak söylem ve ortak eylem geliştirip, birlikte hareket etmeliyiz. Önce ön yargıları kırmalıyız, sonra tehdit diline karşı stratejik aklı devreye sokmalıyız. Biz buna hazırız. Üzerimize düşeni yapacağız. Biz Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak böyle bir organizasyonla iletişim alanına kurumsal katkımızı sunma çabasındayız. Tabii, çalıştayda masaya yatırılacak olan konu sadece ‘medyada dezenformasyon, manipülasyon ve nefret söylemi’ değil. Aynı zamanda dijital medyanın geleceği ve internet gazeteciliği de bu çalıştayın gündeminde. Bu çalıştayda ele alınan konuların, paylaşılacak bilgi, birikim ve tecrübenin medya alanında faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlara ilham olacağı inancındayım. Buradaki bilgilerin de kamuoyunda yararlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Bu sokakta şifa var
Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Kent Konseyi Gençlik Meclisi ortak bir çalışmayla vatandaşlara ‘sağlık taraması’ hizmeti sundu. Yaygın olan kanser hastalığı ve birçok riskli hastalığın erken teşhisinde önemli mesajların verilmesi için oluşturulan ‘Sağlık Sokağı’ projesi ikinci kez, Karasu Yassıgeçit ve Hendek Dereköy Mahallesi’nde kuruldu. Açılan bu sokakta sağlık ekipleri, farklı uygulamalar için seyyar sağlık alanları oluşturdu. Şeker, tansiyon ve kolesterol konusunda vatandaşlara test yapan ekipler, alınan sonuçlara göre tedavi konusunda yönlendirmeler yaptı. Bölge sakinlerine broşür ve bilgi kitapçığı dağıtan ekipler kanser hastalığı ve insan hayatını tehdit eden riskli hastalıklar hakkında bilgiler verdi. İki ayrı mahalleye hitap eden etkinliğe vatandaşlar yoğun bir ilgi gösterdi.
Büyükşehir’den kış turizmine destek
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün talimatlarıyla, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tek kayak merkezi olan, kış turizmine büyük katkı sağlayacak otel ve park çalışması hızla devam ediyor. Konaklama ihtiyacının giderileceği otel çalışmasıyla Şanlıurfa kış turizminde cazibe merkezi haline gelecek. Karacadağ Kayak Merkezi bodrum, zemin, 1. ve 2. kat olmak üzere 3 bin 600 metrekarelik 2 kapalı alandan oluşmakta olup, yapı içerisinde restoran, kafeterya 18 adet oda yer alacak. Vatandaşların merkezde araçlarını koyabilecekleri 2 adet açık otopark yapılacak.
3.5 yılda 30 sondaj kuyusu açtı
OSKİ Genel Müdürlüğü, 19 ilçede içme suyu sorunu yaşayan bölgeler için çalışmalar başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatlarıyla 3.5 yıl önce başlayan çalışmalarda toplam 30 adet 1000 ve 1500 metrelik sondaj çalışmaları gerçekleştirildi. 3.5 yılda OSKİ ekipleri tarafından Akkuş’ta 3, Altınordu’da 7, Aybastı’da 1, Çatalpınar’da 1, Fatsa’da 9, Gülyalı’da 1, Kumru’da 1, Mesudiye’de 2, Perşembe’de 2 ve Ulubey’de 3 adet sondaj çalışması yapılarak vatandaşların hizmetine sunuldu. OSKİ Genel Müdürü Murat Us, “İlçelerimizde mevcut su kaynaklarımıza ek olarak sondaj çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatları ile ilçelerimizde mevcut su kaynaklarımıza ek olarak sondaj çalışmaları da gerçekleştiriyoruz. 3.5 yılda 30 adet sondaj kuyusunu tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bu rakamı daha da yukarılara taşımak için çalışmalarımız hızla devam ediyor. OSKİ Genel Müdürlüğü olarak su sorunu yaşayan bölgelerin problemlerini çözmenin yanı sıra kuraklık ile mücadelede aktif mücadelemizi sürdüreceğiz. İlimizin su konusunda geleceğini korumak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...