Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bursa’yı temiz enerjiyle daha sağlıklı bir şekilde dönüştürmeyi hedefleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Milliyet gazetesinin sorularını yanıtladı.

- Özellikle sanayileşmeye birlikte ortaya çıkan çarpık yapılaşma yüzünden Bursa’nın o yeşil Bursa görüntüsünden uzaklaştığı bir gerçek. Ancak sizin ‘Yeniden yeşil Bursa’ hedefiyle önemli çevre yatırımlarını hayata geçirdiğinizi biliyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

“Küresel ısınmanın yol açtığı sonuçlar bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemi giderek artan sorunlar arasında yer alıyor. İklim değişiklikleri, hava, su ve toprak kirliliği gibi çevresel kirlilikler sadece ülkelerin iç problemi değil, dünyanın ortak sorunu haline geldi. İstanbul’un ardından en fazla sanayi ihracatının gerçekleştiği Bursa’mız da sanayileşmeye paralel olarak kirlilikten nasibini alıyor. Ancak biz iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında bir taraftan çevre yatırımlarına ağırlık verirken, diğer taraftan enerji ihtiyacını da rüzgâr, su ve güneş gibi doğal kaynaklardan karşılamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda daha önce BUSKİ’ye ait arıtma tesisleri ve su depolarının üzerine yerleştirilen güneş panelleriyle elektrik enerjisi üreten projemize kent içindeki metro duraklarını da ekledik. 30 Bursaray istasyonunun çatısına yıllık yaklaşık 2 megavat kapasiteli santral kuruluyor. Santrallerin kurulumu, devreye alınması, UEDAŞ kabulü, 10 yıllık bakım-onarımı, sigortalanması, garantisi, sistem işletim bedeli, proje bedeli, başvuru bedelleri gibi ek masrafların ödenmesi yüklenici firma tarafından yapılacak ve sistem 10 yıl sonra tamamen ulaşım şirketimiz Burulaş’a devredilecek. Bu modelde elektrik üretiminde ulusal tarifedeki maliyetten minimum yüzde 16.8 tasarruf sağlanacak. Böylece 10 yılda toplam 1 milyon 394 bin TL’lik enerji bedelinden net tasarruf yapılırken, 17 milyon TL’lik tesis de ücretsiz olarak Burulaş’ın işletmesine geçecek. Bu sayede projeden kazanım 18.4 milyon TL’ye çıkarken, toplam 30 istasyonda güneşten elde edilecek elektrik enerjisiyle istasyon iç ihtiyaçlarının yüzde 47’si güneş enerjisinden karşılanacak. 10 yıllık süre baz alındığında istasyonların 45 milyon kilovatsaat olan enerji ihtiyacının 21 milyon kilovatsaati güneşten karşılanacak ve böylelikle 17 milyon TL’lik tasarruf sağlanacak.

Haberin Devamı

Temiz enerji, sağlıklı Bursa

Haberin Devamı

- Atık çamurlarını da enerjiye dönüştürüyorsunuz. Bu projedeki son durum nedir?

Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nde 2018 yılında üretime başlayan çamur yakma tesisiyle arıtmadan çıkan çamuru da enerjiye dönüştürüyoruz. Günlük 400 ton yakma kapasitesiyle Türkiye’de bir ilk olan yakma tesisimizde, 11 ileri arıtma tesisinden gelen çamur tamamıyla yakılıyor. Tesis devreye alındığından itibaren yaklaşık olarak 385 bin ton çamur bu sayede bertaraf edilirken, önemli bir çevre sorunu da ortadan kaldırılmış oldu. Tesiste geçtiğimiz yıl 101 bin 456 ton çamurun yakılmasıyla toplam 13 milyon 680 bin kilovat saat elektrik enerjisi üretilirken, bu güne kadar üretilen toplam elektrik enerjisi ise yaklaşık 48 milyon kilovat saati buldu. Bu üretimin 9.5 milyon kilovat saatini arıtma tesislerinde kullanarak yaklaşık 5.5 milyon TL kazanç sağladık. Bir evin ayda ortalama 150 kilovat saat enerji harcadığını düşündüğümüzde, bu tesiste her gün 51 bin 689 hanenin tüketeceğine eş değer elektrik enerjisi üretiyoruz. Çevreyi atalarımızın mirası değil, çocuklarımızın emaneti olarak görüyor ve emanete en iyi şekilde sahip çıkmak için canla başla çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Temiz enerji, sağlıklı Bursa

- “Bursa’da hayat üniversitelilere güzel” diye bir motto geliştirdiniz. Bursa’da hayat neden üniversitelilere güzel?

Bursa’da Uludağ Üniversitemiz ve Bursa Teknik Üniversitemizde toplamda 80 bine yakın gencimiz eğitim görüyor. Biz de onların yaşamını kolaylaştırmak amacıyla birbirinden farklı projeleri devreye alıyoruz. Mesela uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime dönmesiyle birlikte yaşanan barınma sorununda devreye girdik. Başvuruda bulunan 200’e yakın üniversiteliyi farklı yurt ve misafirhanelere yerleştirdik. Bunun yanında, evlerde kiracı olarak kalan üniversiteliler için de su fiyatlarında yüzde 50 indirime gittik. Yani Bursa’da evde kalıp, üniversiteye giden gençlerimiz suyu yarı yarıya dana ucuza kullanıyor.

Bunun yanında toplu taşıma ücretlerinde de öğrenci dostu bir politika izliyoruz. Bursa’da 2016 yılından bu yana 1.5 TL olarak uygulanan öğrenci metro biniş fiyatında sadece 30 kuruş artış yaptık. En önemlisi de 90 TL olarak uygulanan aylık öğrenci abonman kartının fiyatı ise yüzde 22 indimle 70 TL’ye düşürdük. Abonman kartlarıyla aylık 160 biniş hakkı bulunan öğrencilerin ulaşım ücreti yaklaşık 44 kuruşa kadar düşmüş oluyor. Bu fiyatla Türkiye genelinde öğrencileri en ucuz fiyatla taşıyan Büyükşehir Belediyesiyiz.

Temiz enerji, sağlıklı Bursa

1 milyon 153 bin sağlık hizmeti

- Sosyal projelere de özel önem veriyorsunuz. Evde hasta bakım hizmetleri ve Türkiye’ye örnek gösterilen Gönül Bağı projesi hakkında bilgi verir misiniz?

Evde Hasta Bakım Merkezi üzerinde önemle durduğumuz hizmetlerden biri. Bünyesinde 143 personel, 25 ambulans ve 46 araç bulunan bu hizmetimizde bugüne kadar 60 bine yakın hastaya 1 milyon 153 bin kez sağlık hizmeti götürdük. Bu rutin olarak devam eden bir hizmetimiz. Ancak biz bu yılın başında sizin de söylediğiniz gibi örnek bir projeyi daha devreye aldık. Tümüyle yerli yazılımların kullanıldığı, donanımsal entegrasyonlarıyla dünyada bir ilk olan Gönül Bağı projemizle ciddi sağlık sorunu yaşayan yaşlı vatandaşları anlık olarak takip ediyoruz. BEBKA’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’ndan (SOGEP) hibe alan projemiz, yalnız yaşayan yaşlı ve hasta vatandaşları adeta hayata bağlıyor. Proje sayesinde ciddi sağlık sorunu yaşayan yaşlı vatandaşlar, numara çevirme derdi olmadan, sadece bir butona basarak sağlık birimine bağlanabiliyor. Evlere kurulan akıllı paneller, güvenlik sensörleri, nabız ölçer bileklikler ve kablosuz acil durum butonuyla hasta ve yaşlılar 7/24 takip altına alınıyor. Panel üzerindeki yeşil butona basan kullanıcılar, numara çevirmeden, santralde kuyruk beklemeden, doğrudan Evde Bakım Merkezi’ne ulaşarak ihtiyaçlarını dile getirebiliyor. Zehirlenme, kırık, nefes zorluğu çekme, şiddetli yaralanma ve benzeri gibi acil durumlarda ise kırmızı butona basılması halinde adrese doğrudan ambulans yönlendiriliyor.

Temiz enerji, sağlıklı Bursa

Bir öğün belediyeden

Yine Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü’nde iki ve Bursa Teknik Üniversitesi Kampüsü’nde bir noktaya kurduğumuz çorba çeşmeleri sayesinde üniversiteliler, her gün bir öğünü ücretsiz yeme hakkına da sahip oluyorlar. Toplam 2 bin öğrenci her gün bu çeşmelerden çorba ve ekmek alıp, karınlarını bedelsiz doyurabiliyor.

Aynı zamanda şehir dışından gelen üniversitelilerin şehrimizin tarihi, doğal ve turistik mekânlarını görüp tanımaları için ücretsiz tur programları düzenliyoruz. Üniversiteliler, ‘Gençlik Bursa’da Yollarda’ projesi kapsamında 30’lu gruplar halinde her hafta çarşamba günleri Bursa’nın, cumartesi günleri ise İznik’in tarihi değerlerini ücretsiz olarak gezebiliyorlar.

Gençlik merkezleri, millet kıraathaneleri ve kütüphanelerle gençlerimize konforlu ve güvenli ortamda ders çalışma imkânı sunuyoruz, Sınav dönemlerinde Görükle Gençlik Merkezi’nde 24 saat hizmet uyguluyoruz. Çorba ve çay kahve ikramları, ücretsiz internetle gençlerimiz ‘güvenli ve konforlu ortamda’ sınavlarına hazırlanabiliyorlar.

- Başkanım, belediyelerin öğrencilere burs vermesi yasak olmasına rağmen, siz Bursa’da burs uygulaması başlattınız. Yasak engelini nasıl aştınız?

2009 yılına kadar belediyeler öğrencilere burs veriyordu. Ancak sizin de söylediğiniz gibi CHP’nin konuyu yargıya taşımasıyla uygulama Danıştay kararıyla yasaklandı. O günden bu yana bireysel olarak öğrencilere burs noktasında desteklerim hep oldu. Ancak konuyu kurumsal bir yapıya kavuşturmak amacıyla da hep kafa yordum. Burs konusu hiç gündeminizden düşmedi. Biz bu konuyu bir kooperatif çatısı altında çözebileceğimizi gördük ve kısa adı ‘BURSKOOP’ olan Sınırlı Sorumlu Bursa Kalkınma ve Eğitim Kooperatifi’ni kurduk. Ön hazırlık kısmı yaklaşık bir yıl süren bir çalışma. Geçen yıl ekim ayında Bursa Ticaret Sicil İl Müdürlüğü’ne de tescil ettirdik ve önümüzde hiçbir yasal engel kalmadı.

Temiz enerji, sağlıklı Bursa

Sen Sor Başkan Yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...