Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şehirleri verimli bir şekilde yönetebilmek ve kentlerin dijital ikizini çıkarmak amacıyla Türkiye’deki belediyeler de çalışmalara başlamış durumda. Bu bağlamda artık kentte yaşanacak tüm aksaklıklar önceden simülasyon ile belirlenerek tedbir alınacak.

SAMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya ile dünyada ve Türkiye’de yerel yönetimlerin yoğun bir şekilde talep gösterdiği dijital ikiz teknolojisini ve bu teknoloji altındaki vizyonu konuştuk.

Türkiye’nin kentleşme oranı yüzde 76.8 ile dünya ortalamasının üzerinde ilerliyor ve kent nüfusu her geçen gün hızlı bir şekilde artıyor. 2050 yılına kadar dünya genelinde kentsel alanlarda yaklaşık 2.5 milyar daha fazla sayıda insanın yaşayacağı öngörülüyor. Bu durum yerel yönetimlerin üzerindeki yükü artırırken, belediyeler dijital ikiz projelerine yatırım yaparak kent yönetimini veriye dayalı ve öngörülebilir bir hale getiriyor. Bugünün belediyelerinin kent yönetimi için farklı dinamikleri öngörebilme ve bunu planlama kapasitesi bir zorunluluk durumunda. Yerel yönetimlerin, barınmadan ulaşıma, kamu hizmetlerinden güvenliğe, enerji verimliliğinden çevreye ve afete duyarlı sistemlere kadar birçok faktörü içinde barındıran bütünsel bir akıllı şehir vizyonunun planlanması gerekiyor. Bunun da temelini dijital ikiz teknolojisi oluşturuyor.

Haberin Devamı

Anlık veri akışı

Türkiye’de kentler için dijital ikiz projelerinin en önemli uygulayıcısı olan SAMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya “Şehirlerle ilgili doğru kararlar vermek için gerçek zamanlı veri ve simülasyonun gücünden yararlanmak gerekiyor. Bunun için de verilerin düzenli bir şekilde toplanması ve analiz edilmesi çok önemli. Şehirdeki ilgili tüm bu araçlardan gelen anlık veriler dijital ikiz teknolojisinin kullanımıyla işlenip şehrin hızlı, doğru ve verimli bir şekilde yönetilmesini mümkün kılıyor. Şehirlerin fiziksel yapıları, nüfusu, ulaşım sistemleri ve altyapısı, vb. dijital ikiz modellerinin uygulamasını yönlendiriyor. Yani dijital ikizle her şehrin yerel koşullarına uyum sağlanıyor ve bu süreç her geçen gün şehrin ihtiyaçlarına göre kendini geliştiriyor. Özellikle afet dönemlerinde bu yaklaşım kritik bir önem taşıyor. Her türlü senaryoyla şehirlerde gelecekte yaşanabilecekleri simüle etme ve verileri gerçek dünyanın sanal bir temsili aracılığıyla anlamlı bilgilere dönüştürme yeteneği, şehirlerin sorunlarını çözme noktasında büyük önem taşırken, ciddi anlamda zaman ve kaynak tasarrufu da sağlıyor. Bu durum kamu kuruluşlarının çevrelerine daha duyarlı olmalarına ve çevik bir yönetişim sergilemelerine fırsat veriyor” diyor.

Haberin Devamı

Erken müdahale

Yerel yönetimlerin dijital ikiz vizyonu sayesinde bir orman yangınının olası etkileri orman yangını daha başlamadan öngörülebiliyor. Meteorolojinin açıkladığı hava durumu verilerinden şehirde oluşacak bir sağanak yağmur durumunda yaşanacak olası senaryolar simüle edilip bununla ilgili önlem daha yağmur başlamadan alınabiliyor. Bugün, dünya şehirleri olağanüstü bir büyümenin ortasında ve henüz inşa edilmemiş projeler için dijital ikizleri kullanma olanaklarının keşfedilmesi gerekiyor. Oluşturulan bu dijital ikiz sayesinde bir kontrol odasından şehir yönetimiyle ilgili tüm süreçlere hâkim olunabiliyor, anlık verilerle şehrin gerek üstyapısı gerekse altyapısı kontrol altında tutulabiliyor. Bu bağlamda, Türkiye’nin ilk “Akıllı Kent” mimarı olan SAMPAŞ Holding bilgiye ve akla dayalı, sosyal faydanın rant ve kâra feda edilmediği, toplum çıkarlarının korunduğu ve yerinde dönüşüm yöntemi ile “Akıllı Kentsel Dönüşüm ve Dijital İkiz” projeleri gerçekleştiriyor. Dijital ikizler oluşturup belediyelerle işbirliği içerisinde akıllı, estetik ve sürdürülebilir Türk kentleri inşa etmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Şehirler akıllı kente dönüşüyor

Şehirler akıllı kente dönüşüyor

SAMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, Dijital ikiz projesini yazarımız Eren Aka’ya anlattı.

Aile danışmanlığı hayata geçiyor 

Beşiktaş Belediyesi tarafından 2020 yılında faaliyete geçen Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi alanında uzman kadrosuyla hizmet vermeye devam ediyor. Bu kapsamda aile içi sorunların önlenmesi için aile danışmanlığı hizmetini de hayata geçirdi. Her hafta, salı ve perşembe günleri 45 dakikalık yapılacak görüşmeler çerçevesinde, yaşanan sorunlar aile sistemi içerisinde ele alınacak. Aile danışmanlığı hizmetinden; kadın birimine destek almaya gelen kadınlar ve onların çocukları, KDYM atölyelerine gelen kadınlar ve çocukları, Beşiktaş ilçesinde ikamet eden ebeveyn ve çocukları yararlanabilecek. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat aile içi sorunların çözümüne destek olmayı sürdüreceklerini belirterek şu açıklamayı yaptı: ‘’2020 yılında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde Beşiktaş’a kazandırdığımız Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezimizin yeni danışmanlık hizmetini duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Aile danışmanlığı hizmeti, aile sistemine odaklanarak yaşanan sorunların ele alındığı ve aile üyelerinin sürece dahil edildiği bir danışmanlık hizmeti. Bu yeni danışmanlık hizmetiyle, aile içi sorunların çözümüne destek olmayı ve toplumun sağlıklı ilişkiler kurmasını sağlamayı hedefliyoruz. Kadınların ve çocukların güvende hissettiği, desteklendiği bir toplum yaratmak için Beşiktaş’ta çalışmaya devam edeceğiz.’’

Şehirler akıllı kente dönüşüyor

Türkiye’nin en uzun bisiklet ağı

Türkiye’nin en uzun bisiklet yol ağına sahip şehir olan Konya’da hayata geçirdiği örnek uygulamalarla öne çıkan Konya Büyükşehir Belediyesi, çocukların bisikletle okula gidiş yollarını güvenli hale getirmek ve bisiklet konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla başlattığı “Güvenli Okul Yolları Projesi”ni Konya geneline yaygınlaştırarak sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl Selçuklu Kaşgarlı Mahmut Ortaokulu’nda başlatılan proje, bu yıl Karatay Belediyesi 23 Nisan İmam Hatip Ortaokulu, Meram Emlak Konut Temaşehir Ortaokulu, Beyşehir Eşrefoğlu İmam Hatip Ortaokulu, Karapınar Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu, Ilgın 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu ve Seydişehir Mahmut Esat Ortaokulu’nda da uygulanmaya başladı. Proje kapsamında öğrenciler, motosikletli Konya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi personelleri eşliğinde okullarına bisikletle ulaşım sağladı. Yapılan uygulamada öğrencilere ayrıca reflektörlü yelek ve kask hediye edildi. Öğrencilerin, okullarına bisikletle güvenli şekilde ulaşabilmeleri için başlattıkları projeyi çok önemsediklerini vurgulayan Başkan Altay, “Projemiz, belirlenen pilot okullarda başarılı şekilde sürdürülüyor. Güvenli ulaşımın yanında sporu hayatının bir parçası haline getiren bir gençlik oluşturmak istiyoruz. Hem güvenli ulaşıma hem de spor yapan, sağlıklı yarınlara destek veren projemiz Türkiye’ye örnek oluyor. Özellikle velilerimiz, evlatlarının güvenli şekilde okullarına ulaşabilmelerinden çok memnun” diye konuştu.

Şehirler akıllı kente dönüşüyor

Tarımının yeni yıldızı Ekinezya

Ata tohumu ve lavantadan sonra şimdi de ekinezya Seferihisar tarımının yeni yıldızı olacak. “Başka bir tarım mümkün” diyerek Seferihisar’dan başlayan tarım hareketi, Seferihisar’a yeni değerler kazandırmaya devam ediyor. Binlerce alana ekilen ata tohumu ve lavantadan sonra ekinezya bitkisi de Düzce köyünün geçim kaynağı olacak. Ekinezya üretiminde ilk hasat, Ağustos ayı sonunda gerçekleştirilecek.

Şehirler akıllı kente dönüşüyor

ŞiKAYET VAR!

Beylikdüzü’nde ‘hayalet park’

Beylikdüzü’nde çocuklar için yapılan parka bakımsızlık ve sokak köpekleri nedeniyle kimse gidemiyor. Beylikdüzü, Barış Mahallesi, Cahit Sıtkı Tarancı Sokak’ta bulunan yeşil alan ve park, yapılan yol nedeniyle kaldırıldı. Park sokağın sonunda bir alana taşındı. Yeni yer adeta ‘hayalet park’ı andırıyor. Oyun aletleri konuldu ama sokak köpeklerinden korkan çocuklar ve aileleri parka gidemiyor. Parkın arkadaki orman ile birleştirilmesini isteyen bölge sakinleri “Park yapmak için yapılmaz, boşa masraf edilmiş. Çevresi kapatılıp basketbol potaları da yapılarak daha aktif hale getirilebilir. Bakımsız ve atıl park istemiyoruz” diye duruma tepki gösteriyorlar.

Şehirler akıllı kente dönüşüyor

Sarıyer’de denize kanalizasyon akıyor

İstanbul Kilyos’ta oturmakta olan okurlarımız, “İstanbul’un göbeğinde Kilyos’ta müthiş bir çevre felaketi yaşanıyor ama kimse bunun farkında değil. Kanalizasyon Kilyos sahiline akıyor, kokudan sahile inilmiyor maalesef. Şu anda insanlar denize girmeye başladı buradan” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetini İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.

Şehirler akıllı kente dönüşüyor

Çukur neden kapatılmıyor?

İstanbul Bağcılar’da Matbaacılar Caddesi’nden Hüseyin Karaaslan Caddesi’ne dönerken yolun çökmüş vaziyette olduğunu gazetemizin 22 Mayıs 2023 Pazartesi günkü nüshasında ‘Çöken yol tehlike saçıyor’ başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Yaklaşık bir ay olmasına rağmen çukur hâlâ kapatılmadı. Bu bir ay boyunca yüzlerce sürücü mağdur oldu, araçları zarar gördü ancak hâlâ İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ekipleri harekete geçmedi. İBB ekipleri harekete geçene kadar bu sorunu dile getireceğim.

Şehirler akıllı kente dönüşüyor

 Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...