Kocaeli’de 1999 öncesi yapılan tüm binaların deprem riskine karşı tarandığını bildiren Başkan Büyükakın, “Herkes bu projeyi sahiplenirse kenti çok hızlı şekilde dönüştürebiliriz” dedi.
Milliyet’e konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi arasında imzalanan “Kocaeli Yapı Envanter Çalışması Protokolü” kapsamındaki çalışmaların tamamlandığını söyledi. Büyükakın, “Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İnşaat Mühendisliği Fakültesi’nin verdiği destekle şehir genelinde 2007 yılı öncesinde inşa edilen 177 bin 373 yapı tek tek incelendi. Dirençli Şehir Kocaeli vizyonuyla şehrimizi olası bir afete hazırlıklı hale getirmek için kentin tüm dinamikleriyle beraber çalışıyoruz. Kentsel dönüşüme akademik bir bakış getiriyoruz” bilgisini verdi.
315 bin bina
Kocaeli’yi dirençli bir şehir haline getirebilmek için çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Büyükakın, yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesinin ilgili branşlarıyla bir çalışma yaptık. Şu anda cep telefonlarımızdan bu kentteki binaların riskli olup olmadığı konusunda her detayı görme imkânına sahibiz. 1999 öncesi yapılan binaların tamamı tarandı. Şehirde yaklaşık 315 bin bina var. Zemin ayrıca incelendi. 5 ayrı kategoride birinci derecede riskli ve 2, 3, 4 ve 5’inci derecede riskli olarak zemin haritalarına veriler işlendi. Yine akademik çalışmalarla desteklendi.
110 mühendis
Kocaeli’de büyük bir kentsel dönüşüm hamlesi başlattık. Bu kapsamda gelişime ve yenilenmeye ihtiyacı olan alanları belirleyerek bütüncül bir yaklaşım oluşturduk ve Kentsel Dönüşüm Master Planı Araştırma Raporunu hazırladık. Yaklaşık 10 milyon metrekarelik alanda kamulaştırma yaptık. Depreme dayanıklı ve sosyal yaşam alanı sunan binlerce yeni konutu tamamladık. Riskli 1814 binanın yıkımını gerçekleştirdik. Kocaeli Yapı Envanteri Çalışması Protokolü kapsamında eğitim verilen 110 inşaat mühendisinin şehirde 2007 yılı öncesinde inşa edilen yapıları tek tek inceledik.”
Dirençli şehir
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden geçen 24 yılda Kocaeli’nin yaşadığı değişimle Türkiye’ye örnek ve model olduğuna değinen Başkan Büyükakın, “Büyükşehir olarak; kentin ve kentte yaşayanların bilinçlenmesi, güçlenmesi ve daha güvenli yapılanması için yaptığımız çalışmalarla Kocaeli dirençli bir şehir imajına kavuştu. Depremde ağır yaralar alan şehrimiz, bugün çevresiyle ve çehresiyle bambaşka bir görünüme kavuştu. Şimdi Kocaeli’de insanların nefes aldığı millet bahçeleri, kent meydanları, güvenli, sağlam, sosyal yapılarımız var. Bunun için öncelikle halkımızı olası afetler konusunda bilinçlendirirken bir yandan da yer hareketlerinin takibini sağlamak için kentin farklı yerlerine ivmeölçer cihazları yerleştirdik. Deprem gerçeğini gösterebilmek adına Sismoloji ve Simülasyon Merkezi kurup eğitim programları düzenledik. Depreme yönelik farkındalık ve bilinçlenme oluşması adına birçok projeyi hayata geçirdik” açıklamasını yaptı.
‘Envanter elimizde’
Başkan Büyükakın, “Şu anda bu kentte 1999 öncesinde yapılmış binaların hangilerinin riskli olduğunun envanteri elimizde var” diyerek, yapılacakları şöyle anlattı: “Türkiye’de hiçbir şehir bu çalışmayı bitirmiş değil. Şu anda bizim inşaat mühendislerimizi, oda başkanlarımızı Türkiye’nin çeşitli yerlerine davet ediyorlar. ‘Siz bu çalışmayı nasıl yaptınız’ diyorlar. Şu anda biz bu dönüşümün nasıl gerçekleşeceğiyle ilgili çalışıyoruz. Bunu yine arkadaşlarımızla belli aralıklarla görüşmeye devam ediyoruz. Herkes bu projeyi sahiplenirse biz bu kenti çok hızlı bir şekilde dönüştürebiliriz. Sivil yapılar mobilize olursa o zaman çok daha hızlı netice alırsınız.”
Engelsiz Adana yolunda bir adım daha
Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli Hizmetler Şube Müdürlüğü bünyesinde Otizm Destek Merkezi açıldı. Özdemir Sabancı Bulvarı Eski Baraj mevkisinde hizmete giren Otizm Destek Merkezi’nin açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yanı sıra özel gereksinimli bireyleri temsil eden derneklerin yöneticileri ve üyeleri, aileler, dezavantajlı bireyler, siyasiler, muhtarlar, Adanalılar, basın mensupları katıldı. Açılışta ilk konuşmayı yapan özel gereksinimli birey annesi ve Atlas Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Zehra Eruçar, evladının Otizm Destek Merkezi’nde güvenli alanda, öğretmenler, psikolog ve fizyoterapist eşliğinde hizmet aldığını söyleyerek, sağladığı imkânlar için Başkan Zeydan Karalar’a teşekkürlerini iletti.
Kuşadası için çalışıyoruz
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kamu Yararına Çalışan Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği Kuşadası Şubesi Başkanı Zahir İlgin ve dernek yöneticileriyle bir araya geldi. Belediye Başkan Yardımcısı Özgür Batçıoğlu’nun da katıldığı ziyarette, Başkan Ömer Günel, dernek üyelerine, bugüne kadar Kuşadası’nda gerçekleştirdikleri alt ve üstyapı yatırımları, süt ve beslenme desteği, öğrencilere sağlanan eğitim yardımı ve Adalı Kart uygulaması hakkında bilgi verdi. Bir sonraki dönemde yaşama geçireceği vizyon projelerle ilgili üyelerle fikir alış verişinde de bulunan Başkan Ömer Günel, daha sonra gelen soruları yanıtladı. Toplantının sonundaysa dernek başkanı Zahir İlgin tarafından Başkan Ömer Günel’e teşekkür plaketi takdim edildi.
Kirazlıdere’de zipline heyecanı
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, şehre kazandırdığı proje ve yatırımlara yeni bir hizmet daha ekledi. Göreve geldikten sonra şehre cazibe merkezi olarak Kirazlıdere’yi kazandıran Başkan Başdeğirmen, son olarak bu alana yerden 25 metre yükseklikte toplam 300 metrekare cam alanına sahip seyir terası yaptırmıştı. Bu bölgeye macera tutkunları için yeni bir hizmet daha eklendi. Isparta Belediyesi tarafından Kirazlıdere’nin üst bölgesinde inşaat çalışmaları devam eden Kirazlıtepe restoranının ön bölümüne adrenalin tutkunlarının vazgeçilmezi haline gelecek zipline tesisi kuruldu. Kirazlıtepe’den başlayacak zipline, çift hat olarak 950 metre uzunluğunda 65 kilometre hıza kadar Gökçay bölgesinde bulunan Tarih Konağı bölgesine inecek. Aynı anda 2 kişinin kullanabileceği zipline, Isparta’da alternatif aktivite arayanların bir numaralı adresi olacak. Zipline, macera tutkunlarına muhteşem bir manzara eşliğinde hızlı ve güvenli bir iniş deneyimi sunacak.
KULİS
Datça “Mesut” olacak mı?
Cumhuriyet Halk Partisi’nin Datça’da eski ilçe başkanı Aytaç Kurt’u aday göstermesi deprem etkisi yaratmış. Belediyenin hizmet konusunda mutsuz ettiği sesiz çoğunluk sesini yükseltme kararı alarak aday adayları arasında yer alan gazeteci Mesut Yar’a bağımsız aday olması yönünde çok ciddi baskı yapmaya başlamış. Zaten 2019 yerel seçimlerinde CHP 7.757 oy alırken MHP 5.587 oy almıştı. Olur da Mesut Yar bağımsız aday olur ve 2 bin oydan fazla da oy alırsa zaten CHP Datça’yı kaybetmiş olacak. Bakalım Mesut Yar bağımsız aday olacak mı?
6 bin kadın Türkiye’yi gezdi
Mersin’de, Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı kültür ve sanat evlerinde düzenlenen kurs ve eğitimlere katılan Akdenizli kadınlar, 4 buçuk yılda Türkiye’nin farklı birçok ilini gezdi. 2021 yılından bugüne kadar 6 bin 150 kadın, farklı şehirlere geziye götürülürken, birçoğu da hayatında ilk kez şehir dışına çıkmanın keyfini yaşadı. Bugüne kadar 6 bin 150 kadın Kapadokya, Konya, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Ankara’ya götürülürken, belirli tarihlerde de Mersin’in tarihi ve turistik yerleri gezdirildi. Gittikleri bölgeleri bilen rehberlerin de eşlik ettiği kadınlar unutulmaz zaman geçirdi.
Öğrenciler atölyelere akın etti
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı yarıyıl tatilinde ilköğretim çocukları için düzenlediği sanat ve eğlence atölyeleri İzmit’te başladı. Kocaelili çocuklar, Gebze’den sonra İzmit’te açılan sanat ve eğlence atölyelerine akın etti. Etkinliklerde minikler birbirinden öğretici ücretsiz atölyeler, çocuk tiyatroları, sinemalar ve konserlerle yarıyılın keyfini çıkarıyor.
Triportörlerden ekonomiye katkı
İstanbul’da, Eyüpsultan Belediyesi daha temiz bir çevre ve sürdürülebilirliği artırmak için “Sıfır Atık” çalışmalarına devam ediyor. İlçede triportör adı verilen üç tekerlekli araçlarla, geri dönüştürülebilir atıklar toplanmaya başlandı. Araçlar 9.00-18.00 saatleri arasında cami meydanında bulunan market, bakkal gibi dükkânlardan, geri dönüşümü yapılabilen kâğıt, pet şişe, plastik, karton ve metal meşrubat kutuları gibi atıkları topluyor. Öte yandan bu çalışma sayesinde israf engellenecek, doğaya zarar veren maddeler geri dönüştürülerek ekonomiye katkı sağlanacak.
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...