Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Milliyet’e yaptığı açıklamada, 40 binden fazla kitap, 50 bilgisayar, seminer ve sergi salonuyla aynı anda 400 öğrenci ve kitapsevere hizmet verdiklerini dile getirdi.

- İstanbul’un Kalbi Fatih’te yapmış olduğunuz belediyecilik anlayışı nasıldır?

Şehirler kendilerine yapılan iyiliği de kötülüğü de unutmaz. Hele İstanbul gibi, kendine özgü karakteri, kendine has lisanı olan, zengin bir kültüre sahip şehirlerin hafızası çok daha güçlü ve derindir. Geçmiş zamanın tecrübesini, ecdadın bilgi ve birikimini, hayat estetiğini Fatih’te bir medeniyet peyzajı içinde, gerçekten de sağlam bir hayat görüşüyle, en işlevsel şekilde, ince bir zevkle inşa edilmiş ecdat yadigârı eserleri gördükçe, onlara dokundukça, insan bir şehri sevmenin, şehre yâr olmanın anlamını daha iyi kavrıyor. Fatih’e aziz halkımıza hizmet etmeyi, İstanbul’a yâr olmanın en somut göstergesi olarak kabul ediyorum. Çalışmadan, emek vermeden şehrin hafızasında yer edemez, insanların gönlüne giremeyiz. Bizler de önce insanların gönlüne girmeyi en önemli misyon, prensip olarak kabul etmişiz. Fatih’te güzellikler üretmeyi, iyilikleri çoğaltmayı, çevreyi korumayı, insanları kucaklamayı, canlıya merhamet etmeyi, ihtiyaç sahiplerini kollayıp gözetmeyi, paylaşmayı misyon edinmiş ve bu ruhla bu inanışla arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Hizmet ve yatırımlarımızı, bütün boyutlarıyla birlikte Fatih’e özgü bir bilincin, bir şehir kültürünün yeniden filizlenerek bir şekilde hayatımıza sirayet etmesi en büyük hayallerimizdendir.

Haberin Devamı

En önemlisi müşteriye kulak vermek

- Vatandaştan gelen talep ve şikâyetleri ekiplerinizin dışında siz de bireysel olarak inceliyor musunuz?

Çalışma arkadaşlarıma da sık sık söylediğim önemli bir söz var. ‘Müşteriye kulak vermek’ yani vatandaşa kulak vereceksiniz. Biz her ortamda her fırsatta sahada olmaya, vatandaşlarımızla hemhal olmaya ve onlara kulak vermeye çalışıyoruz. Esnafımızı, çarşı pazarlarımızı,  okullarımızı, tesislerimizi, kütüphanelerimizi sık sık gezerek, onların bizden beklediklerini, taleplerini, bize ulaşan dilek ve temennileri, şikâyetleri en hızlı şekilde cevap vermeye çalışıyoruz. Kadim kent Fatih’in, halkımızın hayrına düşünülmüş önerilere, projelere kayıtsız kalmıyoruz.

Haberin Devamı

- Kütüphane fikri nereden çıktı?

Göreve başladığımız ilk günden itibaren gençlerimizin sesine kulak verdik. Gördük ki en önemli ihtiyaçlardan biri kütüphaneler. Kütüphanelerimizi Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da desteğiyle, tarih, kültür, insan, mekân boyutunda sürekli yaşanabilir bir Fatih oluşturma vizyonuyla hizmete sunduk. Başta, İstanbul’un en yüksek kapasitesine sahip, 24 saat açık olan Merkez Kütüphanemiz olmak üzere 12 kütüphane kazandırdık ve şu anda 35 bini geçen kayıtlı üyeye sahip. Aynı zamanda ‘fırsat eşitliği’ sağlayan kütüphanelerimize sadece bir ay içerisinde 130 bine yakın çocuğumuz, gencimiz vatandaşımız hizmet aldı. Bu çok önemli bir rakam. Sadece Merkez kütüphanesinde 50 bini aşkın kitap, 30 kişilik seminer odası, 51 adet bilgisayar, 50 kişilik kafeterya -ki burada su, çay, kahve, çorba, belirli günlerde daha farklı ikramlar oluyor- ücretsiz wifi, internet, fotokopi imkânı var. En önemlisi de her yaştan vatandaşımız güven, huzur, sükûnet, konfor ve ferah bir ortam içerisinde çalışmalarını yürütüyor. Ben her gün iki defa uğruyorum. En önemli motivasyonum da buradaki gençlerimizle sohbet. Her birini birer evladım gibi gördüğüm gençlerden bir kısmının ilk haberi benimle paylaştığı da oluyor. “Başkanım şu puanı aldım”, “Şu bölümü kazandım” gibi... Bunlar bizi motive ediyor doğal olarak. Kütüphanemizde ayrıca ‘Genç Çınar Gönüllülük Hareketi’ başlattık.  Çevreye duyarlı, sorumluluk sahibi, engel tanımayan, kültür sanata gönüllü, hayvansever, küçüklere mentor, büyüklere yaren gençlerimizin derslerden kalan vakitlerini yararlı organizasyonlarla değerlendirmelerini hedefliyoruz. Ayrıca merkez kütüphanemiz bünyesinde oluşturduğumuz ‘Turuncu Koltuk’ vesilesiyle de ilim, fikir, sanat dünyamızın değerli şahsiyetleri ziyaret ettiklerinde kitap, kütüphane ve düşüncelerini paylaşıyorlar, gençlerimiz yine aynı şekilde kütüphanelerimizle ilgili duygu, düşünce, önerilerini paylaşma imkânı buluyorlar. Yakın zamanda Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer ile Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank beyi de kütüphanemizde ağırladık.

Haberin Devamı

En önemlisi müşteriye kulak vermek

- Anne ve çocuk köyünden bahseder misiniz?

Sadece anne ve çocukların vakit geçirebilecekleri, orada eğitimlerin yapılacağı, oyunların yer alacağı, keyifli ve verimli vakit geçirebilecekleri Fatih Çocuk Köyü Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Millet Bahçesi’nin 3. etap kısmında, yaklaşık 4 bin metrekarelik alanda, İstanbul’un kültürü ve tarihi ile iç içe, yeşil alan ile zenginleştirilmiş bir konumda yer alacak. Özellikle mahalle ziyaretlerimizde ev hanımları tarafından bu yönde önemli talep gelince böyle bir fikir oluşturduk ve geliştirdik. Burada hem anneler kendilerine uygun eğitim alabilecekler, hobi geliştirecekler hem de güvenli bir ortamda çocukları oyunlarla vakit geçirebilecekler. Burada çocuklarımıza yönelik tırmanma duvarı, tümsekler, kaydırak, çekme halatları, parkurlu kum çukuru, arkeoloji havuzu, hobi bahçesi, basketbol spor alanı, çocuk sahnesi, bisiklet-paten öğrenme parkurları, çocuk atölyeleri yer alacak. Proje tamamlandığında Fatih’in önemli eksiklerinden, ihtiyaçlarından birini gidermiş olacak.

En önemlisi müşteriye kulak vermek

Bir de başımıza elektrikli mopedler çıktı!

Yasak var ama uyan yok

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırladığı elektrikli scooter yönetmeliği 14 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hemen ardından İstanbul için e-scooter yönergesi hazırlanmış ve İBB UKOME toplantısında oybirliğiyle geçmişti.

Alınan kararla, 15 yaşından küçüklerin kullanması yasaklanırken, yaya yolunda kullanılması, sürücü dışında başka kişilerin taşınması, tek elle sürülmesi, hız sınırı 50 kilometre üzerinde olan karayollarında sürülmesi yasaklandı.

Engelli vatandaşlar tepkili

Ayrıca yaya geçitlerine, engelli rampalarına, engelli yolları üzerine, toplu taşıma duraklarına da park edilmesi yasaklandı. Yasak var ama uyan yok. Elektrik direklerine, yaya geçitlerine, kaldırımlara düzensiz bir şekilde park edilen binlerce elektrikli araç var. Polis ekipleri seyir halindeki sürücülere yönelik denetimlerini sürüyor fakat bu parklanmaların önüne nasıl geçilecek?

En önemlisi müşteriye kulak vermek

Çözüm bekleniyor

Vatandaşlar özellikle scooter’ların kaldırımlarda kullanılması ve parklanmasından şikâyetçi olurken yasaklara rağmen düzensiz parklanmalar devam ediyor. Vatandaş, bu parklanmalardan dolayı kaldırımda yürüyemez hale geldi. Elektrikli scooter’larla ilgili şikâyetler sürerken bir de elektrikli mopedler çıktı. Onların da parklanmaları ve kullanımlarında elektrikli scooter’lardan farkı yok.

İstanbul’da Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yollarda sürekli uygulama yapıyor ancak yolları, yaya geçitlerini ve kaldırımları işgal eden bu scooter’lar ve elektrikli mopedleri günden güne araçları ve yayaları tehlikeye sokmaya devam ediyorlar. Artık bırakın kaldırım ve sahili bu araçlarla vatandaşlar E5 karayolunda sürmeye başladı.

BELEDİYEDEN YANIT VAR!

‘Yaşanan olumsuzluklar takip ediliyor’

İstanbul Gaziosmanpaşa’ya bağlı Küçükköy Mahallesi’nde yaşamakta olan okurlarımız, Küçükköy Mahallesi’ndeki bisiklet yolunun çok tehlikeli olduğunu ve adeta ölüme davetiye çıkardığını söyleyip, bisiklet yollarının park eden araçlar tarafından işgal edilmesinden şikâyetçiydi.

Biz de gazetemizin 15 Kasım 2021 Pazartesi günkü nüshasında “Yolun sonu hastaneye çıkar!” başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Haberimizden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama geldi:

“Gaziosmanpaşa İlçesinde yer alan 09.07.2015 tarih ve UTK2015/27-24 sayılı “Eyüp-Gaziosmanpaşa İlçesi, Bilgi Üniversitesi-Vardar Bulvarı-İstanbul Caddesi-Küçükköy İstikametli Bisiklet Yolu Projesi” Eyüp ve Gaziosmanpaşa İlçelerinden geçmekte olup toplam 4,5km uzunluğundadır. Gaziosmanpaşa İlçesi, Küçükköy Mahallesi Meydanı ile Eyüpsultan İlçesi, Alibeyköy Mahallesi arasında bisikletli ulaşımın desteklenmesi ve kent içi kullanım oranının artırılmasına yönelik planlanmış bir akstır. Ulaşım amaçlı olarak planlanmış ve uygulanmış bölgedeki tek bisiklet yoludur. İBB Ulaşım Daire Başkanlığı olarak bölgede yaşanan olumsuzluklar takip edilmektedir. Sorunların çözümü için bölgede farklı dönemlerde arazi çalışmaları yapılmış, mevcut yolda eksik bisiklet yolu ayırıcıları yenilenmiş ve silinen yatay işaretlemeler için bakım-onarım çalışmaları yapılmıştır. Ancak motorlu araç sürücülerinin bisiklet yolu üzerindeki illegal parklanmaları ile ilgili yapılan tüm müdahaleler sonuçsuz kalmıştır. Kurum olarak bölgede daha dayanıklı bisiklet yolu ayırıcıları ile illegal parklanmanın önüne geçmek ve yatay/düşey işaretlemelerinin düzenlenmesiyle ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.”

Sen Sor Başkan Yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...